08 Eylül 2018 12:08

Mahkemeye rağmen orman yapılaşmaya açıldı

Maltepe Üniversitesi yerleşkesinin bulunduğu alan için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maltepe Üniversitesi yerleşkesinin olduğu alana 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000  ölçekli uygulama imar planı yaparak; planı 1 ay süreyle askıya çıkardı.

Söz konusu planların, Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye taşındığını ve ilgili idare mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi’nin planları şehircilik ilkelerine aykırı bularak iptaline karar verdiğini hatırlatan CHP İBB Eski üyesi İbrahim Doğan “Bütün bu kararlara rağmen bakanlık mülkiyeti çoğunlukla Orman Bakanlığı ve maliyeye ait olan yaşam alanını pervasızca yapılaşmaya açıyor. Bu orman ve mera alanı zamanında yasalara aykırı olarak yapılaşmaya açıldı” dedi.

Bölgenin büyük kısmının orman alanı ve kısmen de mera alanında kaldığını belirten Doğan “Ancak o dönemde de bu doğal yaşam alanının yapılaşmaya açılmasına adeta göz yumuldu.  Zira bölge orman alanı ve havza koruma alanı içinde olmasına rağmen bilinçli olarak özel üniversiteye  49 yıllığına kiraya veriliyor” diye konuştu. Bu durumun plan ilkelerine, şehircilik anlayışına ve orman yasalarına aykırı olduğunu dile getiren Doğan “Bu bölgede adeta  çevre katliamı yaşanmaktadır. Yapılan bu yerleşke ile birlikte bölgede  orman alanının içinden geniş asfalt yollar yapılarak adeta ağaç katliamı yaşandı. Sonuç olarak; yapılan plan tadilatı yasalara  ve plan mevzuatına aykırı olduğu mahkemece de tescillenmiştir. Bu planlara siyasi partilerin ve çevreci kurumların, muhalif kesimlerin karşı çıkması gerekmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilik üzerine bir koçaklama(!)

SONRAKİ HABER

KODA ve ÜNİVDER’den yaz okulu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...