08 Eylül 2018 11:37

ABD’de makale tartışması tam gaz

ABD’de, Donald Trump yönetimi içerisinde direniş olduğu iddialarını içeren makale üzerine tartışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Fotoğraf: Beyaz Saray/Flickr

Paylaş

New York Times gazetesinin Makale Editörü James Dao, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi içinde bir direnişin olduğunu iddia eden ve yönetiminde üst düzey bir görevli tarafından yazıldığı öne sürülen makale hakkında açıklamalarda bulundu.

Dao, çarşamba günü gazetede “isimsiz” olarak yayımlanan “Trump yönetimi içindeki direnişin bir parçasıyım” başlıklı makale hakkındaki soruları podcast yayınında cevapladı.

Makaleyi yazan kişiyle direkt teması olmadığını belirten Dao, çok iyi tanıdığı ve güvendiği aracı biri üzerinden makalenin yayımlanmasının teklif edildiğini anlattı.

‘TRUMP’A DOLAYLI YARDIM EDİYOR’

Gazetenin makaleyi basması Donald Trump yönetiminin sert tepkisini çekerken, bazı Senato üyeleri “makalenin Trump’a dolaylı olarak yardım ettiği” görüşünü savunuyor.

Senatonun önemli isimlerinden Cumhuriyetçi Partiden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Trump 2020’de yapılacak seçimleri kazanırsa çok kişi kafayı yiyecek” ifadesini kullandı. New York Times’taki makaleye gönderme yapan Graham, “Bu tür olaylar Trump’a yardım ediyor. Bataklığın içerisinde kendisini hedef almış yaratıklarla çevrildiği hissini uyandırıyor.” dedi.

Graham, kendisinin temsil ettiği eyaleti örnek vererek “Güney Carolina’da New York Times konuşunca kimse dinlemez” sözlerini kaydetti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMALAR

Beyaz Saray’da Trump’a muhalif isimlerin varolduğu iddiaları üzerine de konuşan Graham, “Bunun ne kadar derin olduğunu bilmiyorum. Belki Trump’ın adamı daha azdır fakat en sonunda çevresindeki insanlar Trump’ın başarısı için uğraşıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Makalenin ardından Beyaz Saray’da bu yazının kim tarafından yazılmış olabileceği tartışılırken, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı James Mattis ve Trump’ın Özel Kalem Müdürü John Kelly gibi Trump’a yakın birçok isim, makaleyi sert şekilde eleştirdi ve metnin kendileri tarafından yazılmadığını savunan açıklamalar yaptı. Trump da söz konusu yazının basılmasını “utanç verici” olarak nitelendirdi ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın makalenin isimsiz yazarı hakkında soruşturma başlatması gerektiğini ifade etti.

Başkan Trump da, kişinin kimliğini, hangi görevde ne yaptığını araştıracaklarını kaydetti ve bu kişinin üst düzey bir yetkili çıkması halinde bu kişiyi kendisinin katıldığı herhangi bir toplantıda görmek istemediğini söyledi. (Washington/AA)

ÖNCEKİ HABER

İsveç-Türkiye maçının hakemi belli oldu

SONRAKİ HABER

İsveç seçimlerinde emekçilerin sorunları yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...