08 Eylül 2018 11:32

Aspendos tarihe meydan okuyor

Aspendos’ta yürütülen kazı çalışmaları MÖ 5. yüzyıla kadar bilinen kentin geçmişini MÖ 10. yüzyıla kadar çekti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Antalya’da günümüze kadar ayakta kalmış ender antik tiyatrolardan birine ve su kemerlerine sahip Aspendos antik kenti, asırlara meydan okuyor. Serik ilçesindeki Aspendos, yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği ören yerlerinin başında geliyor. Antik kent, oturma sıraları ile sahne binası bir bütün olarak yapılan antik tiyatro, bir kilometre uzunluğundaki su kemerleri ile dikkati çekiyor. Ayrıca sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan 2 bin yıllık iki katlı dükkanlar ve stoa (sütunlu galeri) kompleksi, kentin ticari ve siyasi açıdan önemini gözler önüne seriyor.

Aspendos’ta 2008’den beri arkeolojik çalışmalar sürdürdüklerini Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Veli Köse, ilk olarak yüzey araştırmaları yaptıklarını, 2012’den sonra ise Antalya Müzesi başkanlığında kazılar yürüttüklerini kaydetti. Antik kentte 2014’ten bu yana ise Bakanlar Kurulu kararı izniyle kendisinin başkanlığında kazılara devam ettiklerini dile getiren Köse, “Kazılarımız MÖ 5. yüzyıla kadar bilinen kentin geçmişini MÖ 10. yüzyıla kadar çekti. Kazılarda o dönemlere ait seramikler ve figürinler (pişmiş toprak heykelcikler) bulundu. Bu buluntular bölgenin geçmişi açısından çok önemliydi.” dedi.

ANTİK TİYATRO

Aspendos Antik Tiyatrosunun günümüze kadar korunmuş olmasının yapım şeklinden kaynaklandığına dikkati çeken Köse, tiyatronun Anadolu’da çok fazla görülmeyen bir yapım özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Köse, tiyatronun oturma yerleri ve sahne binasının bütün olarak yapılmış olduğundan günümüze kadar sağlam şekilde kaldığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Aspendos Tiyatrosu, Roma mimarisinin bir ürünü. Günümüze kadar sağlam kalmasındaki bir diğer faktör ise Selçukluların burayı kullanmış olmaları. Özellikle sahne binasının kuzey ve güney kulelerinin olduğu bölümü Alaaddin Keykubat restore ettirerek, saray olarak kullanmış. Kulelerin ve dış cephenin üzerindeki sıvalar, kırmızı zikzak boyalar Selçuklu’dan günümüze kalmış. Sahne binası da bu kadar iyi korunduğu için tiyatronun önemi artmış oluyor.”

SU KEMERLERİ MÜHENDİSLİK HARİKASI

Arkeologlar için Aspendos antik kentindeki su kemerlerinin belki de antik tiyatrodan çok daha önemli olduğunu dile getiren Köse, neredeyse bir kilometre boyunca uzanan günümüze kalmış su kemerlerinden çok fazla olmadığını ifade etti. Su kemerinin 2 sifonunun ayakta kalmış olmasının da ayrıca önemini vurgulayan Köse, “Su kemerlerindeki sifonlar yaklaşık 25 kilometre uzaktan gelen suyu kente basmak için yavaşlatıyor, orantılı hale getiriyor. Hakikaten bir mühendislik harikası.” dedi. (Antalya/AA)

ÖNCEKİ HABER

Anons ‘En İyi Akdeniz Filmi’ seçildi

SONRAKİ HABER

İsveç-Türkiye maçının hakemi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...