08 Eylül 2018 10:33

HDP: Cezalandırılan çözüm ve barış umududur

HDP, pek çok ilde düzenlediği basın açıklamalarıyla Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder’e verilen hapis cezalarına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri, önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’e hapis cezası verilmesine ilişkin eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Ankara, Diyarbakır ve Adana gibi pek çok merkezde yapılan açıklamalarda verilen hapis cezalarına tepki gösterildi. Yapılan açıklamalarda, “Cezalandırılan, Demirtaş ve Önder şahsında Türkiye halklarının çözüm ve barış umududur” denildi.

ANKARA’DA AÇIKLAMAYI ENGELLEME GİRİŞİMİ

HDP Ankara İl Örgütü’nün yapmak istediği basın açıklaması engellendi. HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan ve EHP Ankara İl Başkanı Can Ersoy’un da katıldığı basın açıklaması Sakarya Caddesi’nde yapılmak istendi. Ancak buna izin vermeyen polis, basın açıklamasının HDP il binası önünde yapılabileceğini söyledi. Polisin engellemesi üzerine basın açıklaması parti il binası önünde yapıldı. Burada açıklamayı okuyan HDP Ankara İl Eş Başkanı Nur Aytemur, Demirtaş ve Önder’e bu davanın açılmasının da açıklanan kararın da hukuki değil tamamen siyasi olduğunu söyledi. Bu kararın hükümetin savaşta ısrar eden politikalarının açık bir göstergesi olduğunu belirten Aytemur, “Cezalandırılan, Demirtaş ve Önder şahsında Türkiye halklarının çözüm ve barış umududur. İktidar bu kararla toplumun barış arayışını ve umudunu yıkmayı, ortadan kaldırmayı hedefliyor. Aynı zamanda Meclisten çıkarılan ve çözüm sürecinin aktörlerine güvence veren ‘çözüm ve müzakere çerçeve yasası’nı da çiğniyor” dedi. Aytemur, Demirtaş ve Önder’in cezalandırılan barış ve iradelerinin aynı zamanda kendi iradeleri ve tutumu olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR: BARIŞ SİYASİ BEKADAN DAHA ÖNEMLİ

Diyarbakır’daki açıklama da il binası önünde yapıldı. Açıklamaya HDP Diyarbakır milletvekilleri ve çok sayıda parti üyesi katıldı. Burada konuşan İl Eş Başkanı Şerif Çamçı, barış ve çözüm sürecinde oynadıkları rolden dolayı Demirtaş ve Önder’in cezalandırıldığını belirterek, “Davanın açılması da bugün açıklanan karar da hukuki değil tamamen siyasidir. Bu karar, hükümetin barış karşıtı, savaşta ısrar eden politikalarının açık bir göstergesidir” dedi.

Barış umudunun kimsenin siyasi bekasına kurban edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çamçı, “Barış, iktidarlardan, seçimlerden, dönemsel siyasi manevralardan daha önemlidir. Kimsenin, hiçbir partinin siyasi bekasına kurban edilemeyecek bir meseledir bizim için. Er ya da geç, bu toplumun su ve ekmek kadar hayati derecede ihtiyacı olan barış gerçekleşecekir” dedi.

ADANA: ANALAR AĞLAMASIN DENMEDİ Mİ?

Demirtaş ve Önder’e ceza verilmesi Adana’da da protesto edildi. HDP Adana İl binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural, “Bu ülkede analar ağlamasın diye ülkenin dört bir tarafına barış umudu tohumları ekilmedi mi? Akil insanlar heyetleri oluşturulup, Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışmalar yürütülmedi mi? İmralı’ya ve Kandil’e devletin ve güvenlik kaynaklarının isteği ve bilgisi dahilinde gidilmedi mi? Bütün bu süreçler toplumun gözü önünde, toplumun rızasıyla yapılmadı mı?​” diye sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ne yerseniz osunuz

SONRAKİ HABER

Cemevinin down sendromlu gönüllüleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...