08 Eylül 2018 09:06

İran'da Ramin Panahi'nin de aralarında olduğu 3 Kürt idam edildi

İran'da tutuklu bulunan Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi'nin de aralarında olduğu 3 kişinin idam edildiği bildirildi.

Ramin Hossein Panahi

Paylaş

İran'da tutuklu bulunan 22 yaşındaki Ramin Hossein Panahi ile birlikte Loghman Moradi ve Zanjar Moradi'nin idam edildiği duyuruldu.

Panahi'nin ağabeyi Amjad Hossein Panahi, idam haberini Twitter'daki hesabından doğruladı.

Rûdaw’a da konuşan Panahi’nin ağabeyi Amjad Panahi, kardeşinin bu sabah Kerece kentinde idam edildiğini söyledi.

Artı Gerçek'in haberine göre Panahi'nin Avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz da idamı doğruladı. İnfazın Raminşar cezaevinde gerçekleştiği aktarıldı.

İran'dan henüz resmi açıklama gelmedi.

Panahi, İran’da “Allah’a karşı gelmek” ve “silahlı örgüte üye olmak” iddialarıyla idam cezasına çarptırılmıştı.

MORADİ KUZENLER DE İDAM EDİLDİ

Panahi ile birlikte Loghman Moradi ve Zanjar Moradi'nin de idam edildiği belirtildi.

Kuzen olan Loghman ve Zanjar Moradi, 2010 yılında idama mahkum edilmişti. Kuzenler, Kürdistan eyaletinin Merivan kentindeki önde gelen bir din adamını öldürmekle suçlanıyordu. Ayrıca Komala adlı Kürt muhalif grupta silahlı faaliyet yürüttükleri iddia ediliyordu.

Uluslararası Af Örgütü, kuzenlerin, din adamı cinayetini işkence altında üstlenmeye zorlandıklarını söylediğini aktarmıştı.

HDP: İDAMI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Ramin Hüseyin Panahi’nin idamıyla ilgili HDP’den yazılı açıklama geldi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin imzasını taşıyan 'Ramin Hüseyin Penahi ve iki Kürt siyasi mahkûmun idam edilmelerini şiddetle kınıyoruz' başlıklı açıklamada şunlar ifade edildi:

“23 Haziran 2017’de tutuklanarak hakkında idam cezası verilen 22 yaşındaki İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi ile birlikte 2009 yılından beri tutuklu bulunan iki Kürt siyasi mahkum Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’nin idam edilmelerinden dolayı derin üzüntü duymaktayız.

Ulusal ve uluslararası demokratik kamuoyunu derinden üzen bu idamları şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bu idamlar, başta Uluslararası Af Örgütü ve BM İnsan Hakları Komiserliği gibi uluslararası kurum ve demokratik kamuoyunun İran Hükümeti’ne, idamların infazının durdurulmasına yönelik yaptıkları baskı ve çağrılara rağmen gerçekleşmiştir.

HDP olarak İran Hükümeti’ne yönelik yaptığımız iki çağrı sonuçsuz kalmış ve maalesef Ramin Hüseyin Panahi’nin idamı kardeşi ve avukatı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.

Dünyada en çok idam cezası uygulayan ülkelerden birisi olan ve birçok suçun idam ile cezalandırıldığı İran’da her yıl kadın ve çocuklar dahil olmak üzere yüzlerce kişi idam edilmektedir. İran İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre 4 Eylül 2018 itibari ile 179 idam cezası infaz edilmiştir. İdam edilen siyasi mahkûmlar arasında da İranlı Kürt aktivistler ve insan hakları savunucularının sayısı oldukça kaygı vericidir. Her yıl yüzün üzerinde Kürt aktivist idam edilmektedir.

Bir insanın yaşamının devlet eliyle yok edilmesi kabul edilemezken, İran’da her yıl insan kıyımına neden olan idam cezalarının bir an önce durdurulması için tüm demokratik kurumlar ve kamuoyu tepkisini ortaya koymalıdır. Panahi ve diğer Kürt aktivistlerin idam edilmeleri gibi, insanlığı derinden yaralayan acıların tekrar etmemesi ve idama yönelik şimdiye kadar geliştirilen siyasi tavırdan vazgeçilerek evrensel hukuk ve insan hakları temelinde bir yargılama sürecinin başlatılması için İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti’ne bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

HDP olarak, İran’da, özellikle çocuklara, kadınlara ve Kürt aktivistlere yönelik verilen idam cezalarını yakından takip etmeye devam edeceğimizi ve her fırsatta demokratik tepkimizi ortaya koyacağımızı ve idamların önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

PANAHİ HAKKINDA

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinden bu yana Sine Cezaevi’nde olan 24 yaşındaki Panahi’nin Devrim Mahkemesi tarafından idama mahkum edilmesi ve bu cezasının İran Yüksek Divan Mahkemesi tarafından onaylanması sonrası, 3 Mayıs 2018 tarihinde idam edileceği duyurulmuştu.

Panahi’nin, idam edileceğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra ise yeğeni Niştiman Hossein Panahi, intihar ederek yaşamına son vermiş, Af Örgütü de idamı durdurma çağrısında bulunmuştu.

Panahi için kurulan Destek Komitesi, Twitter üzerinden idam kararının geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde, ailesi tarafından yapılan açıklamada ise Panahi’nin Perşembe günü idam edileceği iddia edildi.

Tüm dünyadan olduğu gibi Türkiyeli birçok yazar, şair, yayıncı, gazeteci; Panahi’nin idam cezasının durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı. Aralarında Oya Baydar, Muazzez Uslu Avcı, Abdullah Nefes gibi isimlerin bulunduğu imzacılar Türkçe ve Kürtçe olarak yayınladıkları bildiride idam kararının bir an önce bozulmasını talep etmişti.

İRAN SON 1 YILDA 390 KİŞİNİN CEZASINI İNFAZ ETTİ

ABD merkezli İran İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi’nin internet sitesinde yayınlanan rapora göre, İran’da son bir yılda idama mahkum edilen 390 kişinin cezasının infaz edildiği söyleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Periscope engeli sonrası selfie çubuğu ile stada girmek de yasaklandı

SONRAKİ HABER

10 maddede kriz fırsatçılığına karşı kadın işçilerin hakları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...