07 Eylül 2018 15:04

Basra’da gösteriler şiddetleniyor

Irak’ın Basra kentindeki gösterilerde polis saldırıları üzerine öfkesi büyüyen halk, devlet televizyonu ve İran Başkonsolosluğunu ateşe verdi.

Fotoğraf: Haider El Esedi/AA

Paylaş

Irak’ın Basra kentinde polisin saldırıları, temmuz başından beri sorunlarının çözümü için eylemler yapan halkın öfkesini büyüttü. Devam eden gösterilerde, göstericiler devlet televizyonu, İran’ın Basra Başkonsolosluğu ve Şii parti binalarını ateşe verdi.

Rudaw’ın haberine göre, bir grup gösterici, devlet televizyonu ve Bedir Tugaylarına ait binalara girdi. Binalar ateşe verilirken devlet televizyonuna ait bir canlı yayın aracı da kundaklandı. Bazı göstericiler ise İran yanlısı Asaib Ehli Hak, Yüksek İslami Konseyi ve Ammar el-Hekim’in lideri olduğu Ulusal Hikmet Akımı ve Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin de üyesi olduğu Irak İslami Dava Partisi binalarının da aralarında olduğu binaları ateşe verdi.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre ise gösteriler sırasında bir grup İran’ın Basra Başkonsolosluğunu bastı. Konsolosluğa giren öfkeli grup, binayı ateşe verdi.

Iraklı yetkililer, Basra’daki protestolar gerekçesiyle ülkenin güneyindeki Umm Kasr Limanını da kapattı. Irak’ın en büyük deniz liman kenti olan Basra’daki Umm Kasr Limanı görevlileri, girişi göstericiler tarafından tıkanmış olan tesise kamyonlar ve işçilerin girememesi nedeniyle sabah limandaki bütün faaliyetin durduğunu söyledi.

İKİ KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Basra İnsan Hakları Komiserliği Başkanı Mehdi Temimi, önceki gün düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını duyurmuştu. 2 kişinin öldürülmesi kentteki öfkeyi artırmıştı.

NE OLMUŞTU?

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80’inin üretildiği Basra vilayetinde yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik ve su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk gibi gerekçelerle 8 Temmuz’dan bu yana gösteriler düzenleniyor. Halk, petrol zenginliğinin büyük bölümünü üreten bölgenin onlarca yıldır ihmal edildiğinden şikayetçi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenlerden, idama mahkum edilen Penahi için açık mektup

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteciler için cezaevi önünde balon uçuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...