12 Eylül 2012 08:46

'Diyarbakır Cezaevi AKP ile devam ediyor'

'Diyarbakır Cezaevi AKP ile devam ediyor'
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır

12 Eylül askeri darbesinin 32. yıl dönümü Diyarbakır’da protesto edildi. 12 Eylül’ün simgelerinden birisi olarak anılan Diyarbakır cezaevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi 12 Eylül’ü protesto ederek Diyarbakır cezaevinin utanç müzesine dönüştürülmesini istedi. 

Cezaevi önünde yapılan açıklamayı okuyan Diyarbakır 78'liler Derneği yöneticisi Ahmet Andıç, cuntanın en vahşi işkence yöntemlerinin bu cezaevinde uygulandığını anlatarak, “Diyarbakır cezaevi tarihi önemdedir” dedi. Kendilerinin 12 Eylülün yargılandığına inanmalarının istendiğini belirten Andıç, 12 Eylül’ün iki darbeciden ibaret olmadığını söyledi. En üst komutandan, en alttaki işkenceci doktora ve ere kadar yargılanma olmadığı sürece 12 Eylül’ün yargılanmamış olacağının altını çizen Andıç, 12 Eylül’ün ürünü olan YÖK, RTÜK vb. kurumların da kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

ACIYA TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI

Ülkede savaşın da tırmandığını söyleyen Andıç, AKP’nin, Suriye’yi mezhep ve ırk çatışmasına sürüklediğinin atını çizdi. 78’liler olarak bu politikaların ülkeye huzur getirmediğini bildiklerine vurgu yapan Andıç, acıya tahammüllerinin kalmadığını ve kalıcı çözümler istediklerini kaydetti. Çatışmaların durdurulması ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi gerektiğini anlatan Andıç, TBMM’de 12 Eylül gerçekliğini araştırma ve adalet komisyonu kurulmasını istediklerini söyledi.

CEZAEVİNİN MÜZE OLMASI İÇİN KOMİSYON KURULDU

Andıç’ın ardından Diyarbakır cezaevinin, müzeye dönüştürülmesi için kurulan komisyonun deklarasyonunu İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici okudu. Tarihi bir adım attıklarını söyleyen Bilici, Türkiye’nin Diyarbakır cezaevi utancından kurtulması gerektiğini aktardı. Sivil, demokratik kurum ve siyasi partiler olarak tarihle hesaplaşmak için adalet istediklerini kaydeden Bilici, bunun için de işkenceyle hafızalara kazınan 5 Nolu Cezaevinin İnsan hakları hafıza müzesi olmasını istediklerini anlattı. Diyarbakır cezaevinin müzeye dönüştürülmesini acil bir talep olarak gördüklerinin altını çizen Bilici,  cezaevinin müzeye dönüştürülebilmesi için kurulan komisyonun her türlü girişimde bulunacağına vurgu yaptı.

DİYARBAKIR CEZAEVİ TESLİM ALAMADI

Bilici’nin ardından açıklamalarda bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, 12 Eylül döneminde faşist uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı. Türkiye’nin her yerinde ilerici, devrimci insanların zulüm ve işkence gördüğünü belirten Kışanak, “Diyarbakır cezaevini Türkiye’nin diğer bölgelerinden ayıran özer bir yeri vardır. Burada faşizmin tüm yöntemleri uygulanırken, burada Kürt halkı teslim alınmak istendi. Kürt halkının iradesini, onurunu kırmak istediler. Kimliğimizden, insanlığımızdan vazgeçmeye zorladılar. Diyarbakır’ın böyle özel bir önemi var faşist düzen içerisinde ama onlarca insan ölümü kabul etti, teslimiyeti kabul etmedi” dedi. Diyarbakır cezaevinde görülen işkencelerin hala bedenlerde ve ruhlarda taşındığının altını çizen Kışanak, insanlık onurunun yok edilemediğini vurguladı.

DİYARBAKIR CEZAEVİ UYGULAMALARI SÜRÜYOR

Diyarbakır cezaevinde bugün kimsenin sahip çıkmadığı işkencelerin farklı kılıflar altında yeniden uygulandığını belirten Kışanak, “O dönemin işkencecileri bugün AKP tarafından terfi ettiriliyor. 90’lı yıllarda işkence yapanları da bu iktidar ödüllendiriyor ve emniyet genel müdür yardımcısı yapıyor” dedi. Diyarbakır cezaevinde kendilerine dayatılan Türklüğün, bugün “Kürt kökenlisiniz” şeklinde devam ettiğinin altını çizen Kışanak, “Hala bugün Kürt halkı diyorlar. Kürt kökenli diyorlar çünkü gelecek zaman da kökenimizi unutup, Türk olabileceğimizi düşünüyorlar” sözlerini kullandı. Bugün cezaevi ve tutuklama ile kendilerinin tehdit edildiklerini kaydeden Kışanak şunları söyledi: “Türkçe konuş, çok konuş dayatması hala devam ediyor. Mecliste Kürtçe konuşamıyoruz. Cezaevlerinde Kürtçe konuşturmuyorlar. Diyarbakır cezaevi zihniyeti AKP ile birlikte devam ediyor.” Tüm halklara çağrı da bulunan Kışanak, 12 Eylül politikalarını tekrar Kürtler üzerinde uygulamak isteyenlere karşı herkesin ayağa kalkması ve direnmesi gerektiğine dikkat çekti. Teslimiyetin barışı getirmediğini belirten Kışanak, barışı ve çözümü sadece direnişi getirebileceğini anlattı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


DİYARBAKIR CEZAEVİ MÜZE KOMİSYONUNU OLUŞTURAN KURUMLAR;

AZADİ İNİSİYATİFİ, BARIŞ ANNELERİ, BARO, BDP BELEDİYE-İŞ, CHP, DDKD, DESOB(Ve tüm bileşenleri), DİCLE FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ, DİSİAD, DİSK, DİY, 78’LİLER DERNEĞİ, DÖKH, DTK, ECZACILAR BİRLİĞİ, EMEP, ESP, GÖÇ-DER, GÜNSİAD, HACI BEKTAŞ, HAKPAR, İHD, KADEP, KESK(Ve tüm bileşenleri), KÜRDİ-DER, KÜRT YAZARLAR DERNEĞİ, MAZLUM-DER, MEYA-DER, NUBİHAR, ÖSP, SARMAŞIK DERNEĞİ, ŞÖFÖRLER ODASI, TABİBLER ODASI, TES-İŞ (2), THİV, TİCARET ODASI, TKP, HDK, TMMOB(Tüm bileşenleri), TUHAD-DER, TUHAD-FED, TÜRK-İŞ


12 EYLÜL DARBESİ VAN'DA PROTESTO EDİLDİ: http://evrensel.net/news.php?id=36085

 
ÖNCEKİ HABER

Adli Tıp önünde TAYAD’lılara polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

12 Eylül darbesi Van'da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...