06 Eylül 2018 14:08

HDP’yi sosyal medyada takip eden öğrencilere dava

HDP’nin eski eş genel başkanları ve milletvekillerini sosyal medyada takip eden öğrencilere 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Görsel: MA

Paylaş

Amasya Üniversitesi’nde beş öğrenciye, Facebook’tan yaptıkları beğeni ve Twitter’dan takip ettikleri kişiler gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Örgüt propagandası suçu olarak gösterilen deliller arasında Twitter'dan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ı takip etmek sayıldı.

Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, sosyal medya hesaplarından paylaşım ve beğeni yapan Ahmet Ş., Fuat T., Gülgün K., Serdal D. ve Uğur D. isimli beş öğrenciye soruşturma açıldı.

DELİLLER ARASINDA HDP'LİLERİNİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINI TAKİP ETMEK VAR

İddianamede öğrencilerin “aranan şahıslar”dan olmadıklarına, Emniyet’te kayıtlarının bulunmadığına da dikkat çekildi. İddianamede, öğrencilerin örgüt propagandası suçundan cezalandırılması talebine gerekçe gösterilen beğeniler ise şöyle sıralandı: “

“*Grup Yorum’un ‘Dağlara Gel’ isimli şarkısı ile bazı Kürtçe müzik videoları.

*KHK ile kapatılan İMC TV isimli kanalın Facebook sayfasını beğenmek.

*FETÖ/PDY tarafından devletin gizli bilgilerinin sızdırıldığı Fuat Avni rumuzlu Facebook hesabını, Med Haber isimli internet sitesinin Facebook sayfasını, KHK ile kapatılan Özgür Gündem isimli yayın organının Facebook sayfasını, Sosyalist Halk Platformu isimli Facebook sayfasını beğenmek.

* HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, eski HDP milletvekilleri İdris Baluken, Ferhat Encü, Faysal Sarıyıldız ile HDP milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Twitter sayfalarını takip etmek.”

İddianamede “Şüphelilerin Facebook, Twitter profillerindeki paylaşım ve yorumların ayrı ayrı, silahlı terör örgütlerinin cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek, bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda suçunun yasal unsurlarını oluşturduğu” denildi.

Amasya Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede yargılama Kasım ayında olacak.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş duruma tepki göstererek, şunları söyledi: “HDP’yi her mecrada kriminalize etmek mevcut iktidarın suçlarının üzerini kapatmaya yetmeyecektir. İktidar suç teşkil etmeyen, yasada yer almayan eylemleri suç sayma eğiliminden derhal vazgeçmelidir” dedi.

'GİDİŞATIN SONU HAYRA ALAMET DEĞİLDİR'

“Mevcut ceza yasası, hiçbir kimseyi sosyal medya beğenileri nedeniyle cezalandırmayı öngörmediği gibi bizleri kriminalize etmek adına suç üretmek de kuşkusuz yargı mensuplarının işi değildir” diyen Beştaş, şöyle devam etti: “Yargı mensupları mevcut yasaları uygulamakla sorumludurlar. Bu gidişatın sonu hayra alamet değildir. Çünkü hukukun bittiği yerde her şey çökmeye, çürümeye, yok olmaya mahkûmdur. Ortaya çıkacak olan kaotik durumdan, bu kararlara imza atan yargı mensupları da en az bu talimatı verenler kadar sorumlu olacaklardır.”

'HAKİKATİN SESİ İÇİN HDP'Yİ TAKİP EDELİM'

Tüm demokrasi cephesine de çağrıda bulunan Beştaş, “Nitekim bugün yargı bunları suç kapsamına alıyorsa yarın sokağa çıkmanın yahut iktidarın belirlediği şekil dışında nefes almanın da suç olmayacağının garantisi kalmamıştır.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hakikatleri paylaşmaya devam edeceğim. Dayanışmanın örülmesi ve hakikatlerin yayılması için birbirimizi sosyal medya üzerinden daha sıkı takip etmeli ve iktidarın yalanlarından uzaklaşmalıyız. Hakikatlerin sesini yükseltmek için herkesi HDP hesaplarını takibe çağırıyoruz” ifadelerinde bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Erdoğan’ın ziyareti öncesi Kürt Kültür Fesfivali’ni yasakladı

SONRAKİ HABER

ÇMO'dan uyarı: Foça’daki kirlilik kalıcı hale gelebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...