06 Eylül 2018 13:04

Hasankeyf’teki taşıma işlemleri rant kapısı oldu

Hasankeyf’te süren yıkım ve taşıma işlemleri, adeta rant kapısına dönüştü, bu zamana kadar yaklaşık 350 milyon TL harcandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Metin YOKSU

Ilısu Barajı ile sular altında bırakılacak Hasankeyf’te süren yıkım ve taşıma işlemleri, adeta rant kapısına dönüştürüldü. 12 milyar TL’ye inşa edileceği söylenen baraj nedeniyle kimi tarihi eserlerin taşınması için şimdiye değin yaklaşık 350 milyon TL harcandı. Eserlerin taşındığı yeri ziyaret eden ise neredeyse yok.

İnşası süren Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’teki tarihi eser ve kalıntıların yıkım ve taşıma işlemlerine devam ediliyor. Şimdiden geri döndürülemez bir tahribata yol açılan Hasankeyf’te, taşınmasına karar verilen aralarında Zeynelbey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın da olduğu önemli 8 tarihi yapının taşıma işlemleri tamamlandı. Taşınan türbenin bulunduğu yerde şimdilerde dev bir şantiye kurulurken, hamamın bulunduğu yerin üstü ise betonla kapatıldı.

Taşınacak kimi minare ve türbeler için işlemler hızlandırılırken, geride bırakılacak birçok tarihi eserle birlikte girişleri betonla kapatılmaya devam edilen yüzlerce mağara ise sular altında bırakılacak.

MİNARE TAŞLARI TEK TEK SÖKÜLÜYOR

Yine Hasankeyf’te yer alan ve Selahattin Eyyubi’nin torunu tarafından inşa edildiği belirtilen içinde bir medresenin de bulunduğu Sultan Süleyman Camii’nin minare taşları tek tek sökülüp, numaralandırılarak belirlenen yeni yerleşim alanına taşınmaya başlandı.

Halk arasında “ustanın eseri” olarak bilinen tarihi caminin minaresinin taşınmasına doğa ve tarih aktivistleri karşı çıkarken, bir diğer önemli eser olan El-Rızk Camii minaresinin de aynı yöntemle taşınacağı bilgisine ulaşıldı.

Tarihi medrese ise, koruma sağlayacağı iddia edilen bir boyama yöntemiyle üstü kapatılarak sular altında bırakılacak.

TAŞIMA İŞLEMLERİ YÜZÜNDEN TÜRBE KAPALI

Sular altında bırakılacak yapılardan bir diğeri ise İmam Abdullah Türbesi. Var olan tarihi eserlerin taşınması işlemleri nedeniyle uzun süredir ziyaretçilere kapatılan türbede yer alan mezarlardan şu ana kadar 500’e yakını taşındı. Diğer mezarların, ailelerin dilekçelerini vermeleri halinde taşınacağı öğrenildi.

Türbenin yanı sıra Hasankeyf Kalesi’ne çıkan Roma Kapısı’nın da yakın zamanda taşınması işlemlerine başlanacak.

RANT KAPISI OLDU

Hasankeyf’teki bu tarihi eserlerin taşıma işlemleri adeta rant kapısına dönüşmüş durumda. Ilısu Barajı’nın 12 milyar TL’ye mal olacağı açıklanırken, Hasankeyf’teki tarihi köprüsünün restorasyonu için 12 milyon TL harcanırken, Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması maliyeti de 20 milyon TL’yi buldu. Yeni yerleşim yerinde inşa edilen üç köprünün maliyeti ise 140 milyon TL’yi geçiyor. Üstelik taşıma işlemleri için yapılan bu köprülerden biri tarihi Göbekli Tepe kadar eski olduğu ifade edilen bir höyüğün üzerine inşa edildi. Yansıyan bilgilere göre, taşıma işlemleri için bu zamana kadar yaklaşık 350 milyon TL harcandı.

Suyun akış yönünü değiştirmek amacıyla tarihi Hasankeyf Kalesi’ne paralel inşa edilen setin yüksekliği gün geçtikçe büyürken, set için ayrılan bütçe miktarı ise bilinmiyor.

TAŞINAN AĞAÇLAR KURUDU

Tarihi eserlerin taşındığı yeni yerleşim yeri, bu haliyle eskiden gördüğü ilginin uzağında. Öyle ki taşınan tarihi eserleri korumakla görevli güvenlikçiler, bu durumu “Biz gece gündüz buradayız ama tarihi eserleri görmeye gelen kimse yok” sözleriyle dile getirdi.

Hasankeyf’teki yerlerinden sökülerek yeni yerleşim alanına taşınan ağaçların dahi kuruduğu görüldü. Raman Dağı eteklerinde gerçekleştirilen patlatmalar nedeniyle kum ve kaya parçaları ise Dicle Nehri’ne dökülmeye devam ediliyor. (Batman/MA)

ÖNCEKİ HABER

'AB, mülteci gelmesin diye Türkiye'deki hak ihlallerine göz yumuyor'

SONRAKİ HABER

Zeynep Dizdar: 90'larda özgürlük yoktu, bunu Tayyip Erdoğan kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa