06 Eylül 2018 12:13

‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ kuruldu

Suriyeli Kürtler, ülkenin kuzeyinde ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni kurduklarını açıkladı.

Qasioun Haber Ajansı/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)

Paylaş

Suriyeli Kürtler ülkenin kuzeyinde ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ ilan etti. Demokratik Suriye Meclisi’nin dünkü toplantısında, Suriye’nin kuzeyi ve doğusu için özerk yönetim kurulduğu açıklandı. Adı “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi” eş başkanlığına Siham Qiryo ve Ferit Ette seçildi. Bölgede 2016 yılında “Kuzey Suriye Federasyonu” ilan edilmişti. 

ANHA’nın haberine göre, Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) 16 Temmuz’da gerçekleştirilen üçüncü kongresinde alınan karar hayata geçiriliyor. Ayn İsa’da düzenlenen toplantıda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi oluşturuldu.

Toplantıya DSM Eş Başkanı Emine Umer ve “Kuzey Suriye sivil meclisleri ile aşiret önde gelenleri” katıldı.

‘ÖZERK YÖNETİMLER ARASINDA KOORDİNASYONU SAĞLAMAK İÇİN’

Toplantıda konuşan Emine Umer, “DSM üçüncü konferansında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kurulması önerisinde bulunmuştu. Projenin amacı bölgedeki özerk yönetimler arasında koordineyi sağlayacak bir yönetim sisteminin oluşturulması, yönetim ve güvenlik boşluğunun doldurulması ve Suriye’nin doğusu ile kuzeyinde daha önce kurulan yönetim sistemine göre hareket edilmesidir. Bu yönetimler bölgede istikrarı sağlamış ve hizmet alanında ihtiyaçları karşılamış, bölgeleri terörist saldırılara karşı koruyabilmiştir” ifadelerini kullandı.

Umer, hazırlık komitesinin de küçük bir komite oluşturduğunu ve gerekli belgeleri hazırlayarak, özerk yönetimler ve sivil meclis üyelerinden oluşan ve Yasama Meclisleri tarafından onaylanan 70 kişilik genel meclisi üyeleri listesini hazırladıklarını kaydetti.

Ardından yapılan seçimlerde Siham Qiryo ve Ferid Ette, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eşbaşkanları olarak seçildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te IŞİD üyesine 9 yıl hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Nilüfer’de üç gün boyunca müzik rüzgarı esecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa