06 Eylül 2018 12:03

Norveç’te IŞİD üyesine 9 yıl hapis cezası verildi

Norveç’te IŞİD'e savaşçı yetiştiren ve yardım eden Ubaydullah Hussain adlı kişiye 9 yıl hapis cezası verildi.

Ubaydullah Hussain (soldaki) | Kaynak: Facebook

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç'te Yüksek Mahkeme, Ubaydullah Hussain adlı bir kişiyi, “IŞİD’e savaşçı yetiştirmek, ekonomik yardım yapmak, malzeme temin etmek ve örgütün propagandasını yapmak” suçlarından 9 yıl hapis cezasına mahkum etti. Ceza ilk olarak geçen yıl Oslo Bölge Mahkemesi tarafından verilmişti. Cezaya itiraz edildiği için dava Yüksek Mahkeme tarafından tekrardan görülmüştü.

2 YIL BOYUNCA IŞİD İÇİN ÇALIŞTI

Sanık Hussain, 2013 yılı sonlarından itibaren ve Aralık 2015 dönemine kadar IŞİD’e katılmak, iki kişiyi IŞİD’e dahil etmek ve diğer iki üyesine de ekonomik  yardım ve malzeme sağlamaktan yargılandı. Yüksek Mahkeme, kararında, Ağır Ceza Mahkemesinin sanık hakında yaptığı “Suriye’de yabancı savaşçılar için bir akıl hocası, danışman, örgütleyici, kolaylaştırıcı, aracı ve haberci” gibi tanımları yineledi.

Kararda, adı geçen sanığın, “Suriye’de birçok yabancı savaşçının ISİD’e katılabilmesi için belirleyici bir katkı yaptığı ve böylelikle, örgüt için içerden aktif olarak faaliyet gösterdiği ve dolayısıyla sadece örgütü ya da amaçlarını desteklemiş olmasından daha farklı şeyleri yerine getirdiği” vurgusu yapıldı.

Yüksek Mahkeme, Ubaydullah Hussain aleyhindeki  kararında, IŞİD gibi örgütlerin sosyal güvenlik ve demokratik değerler için büyük bir tehdit oluşturduğuna ve ibret verici nedenlerden dolayı bu tür suçlara kesinlikle karşı koyulması gerektiğine işaret etti.

17 YAŞINDAKİ NORVEÇLİYİ IŞİD’E YOLLADI

Pakistan kökenli ve Norveç vatandaşı olan sanık, Ağustos 1985 doğumlu ve tam ismi Arslan Ubaydullah Maroof Hussain. Hussain 29 yaşında iken, din değiştiren Norveçli 17 yaşındaki bir genci Suriye’ye göndermeyi örgütledi.

Norveç Polis İstibarat Teşkilatına göre o dönem 17 yaşında olan bu kişi, Suriye’ye gitmek isterken 2015 yılında İsveç’in Göteborg ili  Landvetter Havalimanı’nda tutuklandı. Bu kişinin davası geçen yıl Hussain’in davasıyla birlikte görüldü ve 2 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite öğrencileri derste değil işte

SONRAKİ HABER

‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...