06 Eylül 2018 11:57

Üniversite öğrencileri derste değil işte

'Eğitimin Değeri: Başarının Bedeli' raporuna göre bir üniversite öğrencisi, eğitim masraflarını karşılamak için günde ortalama 4.9 saat çalışıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

“Eğitimin Değeri: Başarının Bedeli” araştırmasının raporuna göre; Türkiye’de bir üniversite öğrencisi eğitim masraflarını karşılamak için günde ortalama 4.9 saat yarı zamanlı bir işte çalışırken, derslerde günde ortalama iki saat zaman geçiriyor.

HSBC Grubu tarafından hazırlanan rapora göre; bir üniversite öğrencisinin okul ücreti, konaklama, faturalar ve yaşam giderleri dahil olmak üzere eğitim süreci boyunca toplam harcaması ortalama 87 bin  lira.

Ebeveynler ise çocuklarının üniversite eğitimi boyunca  toplamda ortalama 49 bin lira harcadıklarını ifade ediyor.

Araştırma sonuçları, öğrencilerin arada oluşan yaklaşık 38 bin  liralık farkı yarı zamanlı işlerde çalışarak kapatmaya çabaladıklarını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’deki ebeveynlerin %73’ü (küresel ortalama %53) çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için sosyal aktivitelerinden ödün veriyor. %39’u ise daha uzun saatler veya ikinci bir işte çalışıyor. Bununla birlikte; ebeveynlerin %71’i (küresel ortalama %35) eğitim masraflarını karşılamak için borçlandıklarını ifade ederken; Türkiye, araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler arasında ebeveynlerin eğitim masraflarını karşılama amacıyla borçlanma oranının en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekiyor. Ebeveynlerin %63’ü borçlanmalarının ana sebebinin okul ücretini karşılamak olduğunu ifade ederken, %38’i tablet veya dizüstü bilgisayar gibi teknolojik cihaz satın alımlarının da etkili olduğunu ifade ediyor.

Ebeveynlerin %54’ü üniversite eğitimi için gerçekleştirdikleri borçlanmalarda kredi kartını kullanıyor. %29’u uzun vadeli, %23’ü kısa vadeli kredi aldığını belirtirken, %22’si aile üyeleri veya arkadaşlarından borç aldıklarını dile getiriyor.

Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin eğitim süreçleri boyunca ortalama harcama dağılımı şöyle:

Konaklama – 18.265 TL

Okul ücreti – 13.134 TL

Gıda ve market – 11.277 TL

Faturalar – 8.697 TL

Kredi kartı/bireysel kredi/öğrenci kredisi – 8.592 TL

Kıyafet, aksesuar – 6.731 TL

Eğlence – 6.250 TL

Restoran/kafe – 5.858 TL

Ulaşım – 4.517 TL

Akademik kitap – 1.927 TL

Tatil – 1.102 TL

Spor/fitness – 675 TL

Diğer – 725 TL (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tire halkı JES’e karşı nöbette: Dalından koparılacak üzümümüz kalmadı

SONRAKİ HABER

Norveç’te IŞİD üyesine 9 yıl hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...