06 Eylül 2018 11:37

Şarbonun temel nedeni ithalat ve denetimsizlik

Ankara’da sağlık örgütleri ve sendikalar şarbon hastalığına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Tarım-Orkam Sen tarafından son günlerde ithal edilen hayvanlarda görülen şarbon vakalarına ilişkin ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada konuşan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut, “Sorunun bir nedeni yerli hayvancılığı ithalatçı rejime kurban etmekse, diğeri koruyucu hekimliği ve sağlık memurlarını sahadan çekmiş olmamız” dedi. Bulut, “Kısaca neoliberal kapitalist politikalar bir halk sağlığı sorunudur” diye konuştu.

ATO Başkanı Bulut, Kurban Bayramı’nda satılmak üzere Türkiye’nin Brezilya’dan ithal ettiği 25 bin sığırın, gemi karantinaya alınmadan veya limanda oluşturulacak bir fiziksel mekanda hayvanların muayeneleri ve bu inceleme sonrasında çiftliklere dağıtımları yapılması gerekirken bunun yapılmadığını belirtti. Mersin Barosunun suç duyurusunda bulunmasına rağmen işlemin devam ettirildiğini hatırlatan Bulut, TBMM’de verilen soru önergelerine de yanıt verilmediğini dile getirdi.

ODALAR İNCELEME YAPTI

Bulut, Brezilya’dan büyükbaş hayvan ithal eden şirketin Ankara’da tesis kiralayarak yerleştirdiği hayvanların ilk etapta ellisinin ölümü sonucu Gölbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı resmi veterinerler tarafından yapılan inceleme sonucu bölgenin karantinaya alındığını belirtti. Bulut, hem ATO hem de Veteriner Hekimler Odasının olayın ortaya çıktığı andan itibaren il ve ilçe müdürlüğü yöneticileriyle iletişim kurarak süreç ve gelişmeler hakkında bilgi aldığını belirterek “Çiftlikte çalışan personel ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri iş güvenliği önlemlerini aldılar. Şarbon tespit edildiği günden bu yana kordon uygulaması başlatıldı ve ilgili mevzuat uyarınca önlem alınarak aşılamalara başlandı” dedi. Bulut, yapılan incelemeler sonucunda hayvanlarda hastalık tespit edildikten sonra çiftlikten hayvan satışı yapılmadığını ve şarbonlu ürünlerin piyasaya çıkmamasının temin edildiğini söyledi.

‘DENETİMLERİN AKSATILMASI TEMEL NEDEN’

Meslek örgütlerinin, sendikaların ve konuyla ilgili uzmanların görüş, tespit ve çözüm önerileri bulunduğunu söyleyen Bulut, Kurban Bayramı döneminde yurt dışından getirilen çok sayıdaki hayvanın denetiminin aksatılması ve özellikle karantina süresi uygulanmadan hayvanların yurda sokulmasının hayvan ölümlerinin yaşanmasının temel nedeni olduğunu ifade etti. Bulut, şarbonun halk sağlığı açısından tehlikeli olmakla beraber zamanında alınacak önlemler ve veteriner hekim denetiminde yapılacak kesimlerle riskinin önemli oranda azaltılabileceğini söyledi.

Ülkenin güçlü, hızlı hareket edebilen, bağımsız bir veteriner hekimlik teşkilatına gereksinimi olduğunu vurgulayan Bulut, tek sağlık konseptine uygun olarak sağlık personelinin bir bütün olarak çalışması gerektiğine dikkat çekti. Resmi otoritenin daha güçlü ve etkin refleks gösterebilmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığında boş olarak bulunan veteriner hekim, gıda mühendisi ve ziraat mühendisi, tekniker ve teknisyen kadrolarına zaman zaman gündeme getirilen atamaların ivedilikle yapılmasını talep eden Bulut, yerli hayvan üretimini sekteye uğratan ithalat politikalarından da vazgeçilmesi gerektiğine değindi.

‘TÜM KESİMLER BAKANLIK DENETİMİNDE OLMALI’

Bulut, Kurban Bayramı süresince tüm kesimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmiş noktalarda, denetim altında yapılması için gerekli düzenlemelere başlanması ve 2019 yılına yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bulut, şöyle konuştu:

“Sonuç olarak, uygulanan neoliberal politikalardan sonra sağlık ocakları ve sahada görev yapan veteriner hekimler özellikle Kurban Bayramı öncesinde yoğun koruyucu hekimlik faaliyetleri yürütmekteydi. Hayvan ürünlerinin kaynağı yerli üretimdi. Kontrolleri bir hassasiyet içerisinde yapılırdı. Bugünkü sorunun temel nedenlerinden biri yerli hayvancılığı ithalatçı rejime kurban etmekse, diğeri koruyucu hekimliği ve sağlık memurlarını sahadan çekmiş olmamızdır. Kısaca neoliberal kapitalist politikalar bir halk sağlığı sorunudur.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilerin yargılandığı ilk duruşmada tahliye

SONRAKİ HABER

Çiftçinin elektrik ve su borcu tarımsal destekten kesilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...