06 Eylül 2018 10:24
Son Güncellenme Tarihi: 06 Eylül 2018 12:43

İdlib’den göç başladı

Rusya ve Suriye'nin İdllib'e yönelik operasyon hazırlığı sürerken İdlib kırsalına top atışları devam ediyor. Siviller, kentten göç etmeye başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye’nin cihatçıların elindeki son vilayeti İdlib’e yönelik Suriye ve Rusya’nın askeri operasyon hazırlığı sürerken, hava saldırıları ve top atışları devam ediyor. Sivillerin ise kentten göç etmeye başladıkları açıklandı.

Türkiye, Rusya ve İran cumhurbaşkanları bugün Tahran’da İdlib’i görüşecek. Fransa’dan “kimyasal kullanılırsa vururuz” açıklaması geldi. Almanya Başbakanı Merkel de, “İdlib’de insani bir felaketten mutlaka kaçınmalıyız” dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de İdlib gündemiyle toplanması bekleniyor.

‘YÜZLERCE SİVİL GÖÇ EDİYOR’

Londra Merkezli ve cihatçı gruplara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava bombardımanları sonrasında yüzlerce kişinin bölgeden ayrılmaya başladığını açıkladı.

Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, İdlib’in güneydoğu bölgelerindeki yüzlerce köylünün, kuzeyde komşu Halep vilayetinin yine cihatçıların kontrolündeki bölgelerine doğru yola çıktığını açıkladı. Abdulrahman “Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 180 aile, yani yaklaşık bin kişi yola koyuldu” açıklaması yaptı.

FRANSA: GEREKİRSE VURMAYA HAZIRIZ

Fransa Genel Kurmay Başkanı Francois Lecointre ise Esad yönetiminin burada kimyasal silah kullanması durumunda sessiz kalmayacaklarını söyledi, “İdlib’de kimyasal silah kullanılması halinde hedefleri vurmaya hazırız” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Alman Haber Ajansı (DPA), RTL/n-tv televizyonuna verdiği röportajda, İdlib’de insani bir felaketin yaşanmasından kaçınılması çağrısında bulundu. Merkel, olası operasyon ve halkın korunması hususunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüğünü sözlerine ekledi.

BMGK İDLİB GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yarın İdlib gündemiyle toplanması bekleniyor. Konsey’in daimi olmayan 10 üyesi de,  (E-10) İdlib’deki durumun “derin bir endişe kaynağı” olduğunu belirterek, “krize çözüm” çağrısı yaptı.

E-10 grubunun dönem başkanlığını üstlenen Polonya’nın BM Daimi Temsilcisi Joanna Wronecka, “Suriye’nin İdlib ilindeki askeri operasyonların yol açacağı büyük insani felaketten dolayı derin endişe duyuyoruz” dedi.

HAVA BOMBARDIMANI VE TOP ATIŞLARI

İdlib'in Keferzite Kasabasına Rusya savaş uçakları tarafından bombardıman düzenledi. Bazı bölgede Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) militanları 
ise top atışlarıyla karşılık veriyor.

Son günlerde Rus savaş uçaklarının çoğunluğu Csir Eş-Şuğur ilçesi olmak üzere çeşitli hedeflere düzenlediği hava bombardımanının ardından Suriye hükümeti de havadan ve karadan saldırılara başladı. Bu sabah saatlerinden itibaren de İdlib çevresindeki çeşitli noktalarda cihatçıların kontrolündeki bölgeler tanklarla ateş altına alındı. Temanie, Huveyn, Altah, Cercenaz, Maarşimerin, Biresa ve Al Riffe köyleri ile Hama kırsalında bulunan Hırbet Nakus köyünü topçu atışlarıyla vurmaya başladı. Bölgede yaşayanlar İdlib'de 12 gözlem noktası kuran Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Surman bölgesindeki üs noktası yakınlarına yerleşti. Öte yandan cihatçılar da Suriye hükümetine karşılık verdi. 

İdlib'in Keferzite Kasabasına Rusya savaş uçakları tarafından bombardıman düzenledi. 

Öte yandan TSK, sınır hattında da önlemlerini artırdı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim protestosuna hapis cezası

SONRAKİ HABER

Bakan duyurdu: Bu sene KYK yurtlarında zam yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...