06 Eylül 2018 08:54

Zaharçenko’yu yüz binler uğurladı

Bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren Donetsk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aleksandr Vladimiroviç Zaharçenko, görkemli bir törenle uğurlandı.

Fotoğraf: Okay Deprem/EVRENSEL

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donetsk kent merkezinde 31 Ağustos’ta düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Devlet Başkanı Aleksandr Vladimiroviç Zaharçenko, yüz binlerin katıldığı törenle toprağa verildi.

Kendisiyle birlikte bir korumasının da hayatını kaybettiği ve on kişinin yaralandığı saldırıda katledilen Zaharçenko için ilk tören pazar günü sabah saatlerinde Donetsk Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu'nda düzenlendi. Erken saatlerde Artyom Caddesi ile Tiyatro Sokağı’nın kesiştiği meydanda bir araya gelen binlerce kişi 09.00’dan itibaren tiyatro binasına alınmaya başlandı. Burada giriş katındaki merdivenlerin bittiği noktadaki katafalkın üzerine yerleştirilen kapalı tabutu içinde DNR’nin ilk devlet başkanının cenazesi dört saat boyunca asker sivil binlerce kişi tarafından selamlandı, önüne çiçek demetleri ve çelenkler bırakıldı.

TÖRENE RUSYA VE CUMHURİYETLERDEN BÜYÜK İLGİ

Zaharçenko için düzenlenen cenaze törenine Donbass’ın dört bir yanından olduğu kadar Rusya Federasyonu’ndan ve farklı cumhuriyetlerinden tanınmış politik simalar ve aktivistler de katıldı.

Abkhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerinin Devlet Başkanları Raul Cumkoviç Khacimba ve Anatoliy İlyiç Bibilov ile Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılan Kırım Cumhuriyeti’nin Başbakanı Sergey Aksyonov, katafalk önünde saygı duruşunda bulundular ve defin törenine katıldılar.

Öte yandan 2014’teki olaylar sırasındaki kritik pozisyonu nedeniyle ülke sathında oldukça ünlenen Kırım Başsavcısı Natalya Paklonskaya ile DNR’nin bağımsızlığının ilanının ardından 2014 yaz sonuna kadar Cumhuriyetin Başbakanlığını yürüten Rus siyasetçi, gazeteci ve yayıncı Aleksandr Baraday da Zakharçenko’yu son yolculuğunda yalnız bırakmayan tanıdık yüzlerin başında geliyordu.

Bu arada, Donbass’ın tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş ikinci devleti konumundaki Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin (LNR) en üst düzey temsilcileri de gün boyu devam eden uğurlama ve cenaze törenlerinde yerlerini aldılar.

ÜÇ GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Rus ve Sovyet geleneklerine göre defin işleminden önce tabut katafalka konulup vefat eden kişinin yüzü açık tutuluyor. Zaharçenko’nun tabutunun tamamıyla kapalı olması, bedeninin patlamadan dolayı ciddi hasar görmesi olarak yorumlandı.

Törene Donetsklilerin büyük bir kısmının yanı sıra DNR’nin hatta kardeş cumhuriyet LNR'nin dört bir tarafından otobüslerle veya bireysel olarak gelenlere ek olarak istisnasız tüm devlet kurumlarından ve ordudan personel ve yöneticiler kitlesel katılım sağladı.

42 yaşındaki Zaharçenko’nun beklenmedik vefatı sebebiyle ülkede üç gün yas ilan edilirken, tüm bayraklar yarıya indirilip hemen üzerlerine siyah flamalar iliştirildi. Ayrıca, her yıl olduğu üzere 1 Eylül’de açılması gereken ilk-orta ve yüksek öğretim kurumlarının açılış tarihi 4 Eylül’e ertelendi.

YOLDAŞLARININ YANINA GÖMÜLDÜ

Vekaleten geçici devlet başkanı seçilen Dmitriy Trapeznikov’un neredeyse başından sonuna kadar saatler boyu yanında nöbet tuttuğu katafalk, onlarca kişinin omuzlarında dışarıya çıkarıldığında, meydanda yüz binlerce kişi başkanlarına son görevlerini yerine getirmek üzere bekliyordu.

Önde bir kamyonun çektiği büyük bir top arabasına yerleştirilen cenazeye geniş bir bando takımı eşlik ederken protokol yolu sayılan Artyom Caddesi boyunca sel gibi akan kalabalık, liderlerini çiçekler atarak ve “teşekkürler” tezahüratı ile uğurluyordu.

Mayakovskiy Sokağı’na gelindiğinde, sınırlı sayıda kitlenin cenaze aracına eşlik etmesine izin verildi. Aleksandr Zaharçenko, şehrin güneyinde bulunan Leninskiy ilçesindeki büyük şehir mezarlığında kendileri de benzer şekilde suikast sonucu yaşamlarını yitiren ve DNR halk kahramanları olarak nitelendirilen “Motorola” lakaplı Arsen Pavlov ile “Givi” lakaplı Mikhail Tolstıh’ın mezarlarının hemen yanına defnedildi.

Zaharçenko, geride bir eş ve biri yetişkin dört çocuk bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

Hamburg’da ırkçılığa karşı bu kez 10 bin kişi yürüdü

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Balaban köyündeki ağaç katliamına ‘dur’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...