05 Eylül 2018 17:26
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2018 18:56

Çavuşoğlu ve Mass’tan ortak açıklama

Türkiye’ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Mass ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ortak açıklama yaptı. Açıklamada İdlib’teki duruma dikkat çekildi.

Fotoğraf: Fatih Aktaş/AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye’ye gelen Alman mevkidaşı Heiko Mass ile ortak açıklama yaptı.

İki bakanın altını çizdiği en önemli konuların başında İdlib geldi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından başlıklar şöyle:

‘KEŞKE OLMASAYDI DEDİĞİMİZ OLAYLAR YAŞADIK’

"İlişkileri normalleştirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. İki ülke olarak keşke olmasaydı dediğimiz olaylar yaşadık. Ama şimdi ilişkilerimizi daha iyi noktaya getiriyoruz. Bugünkü toplantıda ekonomi, konsolosluk konuları konuşuldu.  Bölgesel konuları da değerlendirdik.

İDLİB AÇIKLAMASI

İdlib'e yönelik saldırı olabileceği iddialarının ardından çok çaba sarf ediyoruz. Astana'nın da amacı buydu. Son kalan İdlib oldu. Rejimin İdlib'e saldırmak istediği açık. Rejimin garantörleri var Rusya ve İran. Bu iki ülke ile görüştük, toplantılar oldu.

Maalesef dünden bu yana saldırılar oldu. Buradaki radikal grupların çıkması konusunda hem fikiriz. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan felaket olur.

TAHRAN ZİRVESİ

Diğer taraftan yine bu üçlü formattaki çabalarımızı baltalamak isteyen bazı ülkelerin provokasyon içinde olduğunu görüyoruz. Almanya'nın gösterdiği samimi tavır da takdire şayandır. Bu zirvede İdlib'le ilgili bir karar çıkması için çaba sarf edeceğiz. Bu sadece Türkiye meselesi değil, dünyanın meselesidir. Müttefiklerimizden destek bekliyoruz.

Saldırıdan sonra ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu. Burada öncelikle bu saldırının engellenmesi gerekiyor. Buna odaklanmak gerek. Burada mesele radikal terörist gruplar ise ortak strateji belirlememiz gerek. Biz bu konuda Türkiye olarak çok çaba sarf ettik.

Bunu çözmek için İdlib'in her yerin bombalanmasına gerek yok. Bizim amacımız ateşkesi sürdürülebilir hale getirmek. Anayasa komisyonunun kurulması ve işlemesini sağlamak amaçlarımız arasında. Her bakımdan ciddi problem olur. Bugüne kadar çok destek almasak da mültecilere yardım ettik. BM başta olmak üzere bu konulara önem veren örgütler ile işbirliği yapmak zorundayız.

Normalleşmenin şartı olmaz. Konsoslosluk konularını konuştuk zaten. Her alanda çalışmaya devam edeceğiz.”

MASS 'TAN AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Heiko Mass ortak basın toplantısında şunları söyledi:

“NATO'da yakın işbirliği içinde olmamız gerekiyor. Türkiye ile ilişkilerimizin yeniden iyi olması için diyalog mekanizmasını oluşturmak istiyoruz. NATO'nun üyesi Türkiye ve çok sayıda uluslararası standartları kabul eden bir ülke. Son yıllarda bazı yanlış anlaşmalar oldu. Bunları konuştuk. Uluslararası konuları da ele aldık. İnsani bir felaketin ortaya çıkabileceği bir ülkeden bahsediyoruz, bu konuda görüşmelere devam etmemiz gerekiyor. Tahran görüşmesi için de Türkiye'ye destek veriyoruz. Çavuşoğlu ile görüşmelerimiz de devam edeceğiz. Çok sayıda ortaklıklarımız var.

İnsani felaketin önlenmesi amacımız. 3 milyondan fazla insan korunaksız şu an. İmkanları doğrultusunda buraya etki etmeye çalışan ülkeler var. Çatışmaların olabileceğini görebiliyoruz. Türk ortağımız ile görüşmelere devam edeceğiz. Nasıl yardımcı olabiliriz konusunu da ele aldık. İnsanlara yardım etmek gerekiyor. Türkiye bu konuda çok önemli bir partnerimiz.

TÜRKİYE'DEKİ TUTUKLULAR

Biz bu konu hakkında konuştuk. Bundan sonra da irtibatı devam ettireceğimizi söyledik. Zaten bu şekilde olması gerekir."

ERDOĞAN DA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti. Saray'da gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. 

MAAS, TBMM BAŞKANI YILDIRIM İLE DE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TÜİK’te mobbing iddiası

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den İstanbul için sağanak yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...