11 Eylül 2012 13:41

Yasaklamasanız ayıp olurdu!

Ankara Emniyet Müdürlüğünün, hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınların listesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermesi 12 Eylül uygulamalarının devam ettiğini gösterdi.Yasak kitap listesi, “3. Yargı Paketi”ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011’e kad

Yasaklamasanız ayıp olurdu!
Paylaş
İsmail Afacan

Yasak kitap listesi, “3. Yargı Paketi”ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011’e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınlardan oluşuyor.
Güvenlik Şube Müdürlüğünün koordinesinde İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüklerinin katılımıyla oluşturulan komisyon, listedeki 67 kitap ile 16 gazete ve dergi üzerindeki yasak kararının devam etmesi gerektiği yönündeki görüşünü de başsavcılığa iletti.
Emniyet Müdürlüğü yasaklı yayınlar listesinde Karl Marx, Lenin, Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, İsmail Beşikçi ve Abdürrahim  Karakoç gibi birçok şair, yazar ve siyasetçi ve devrimcinin kitapları yer alıyor. Nâzım Hikmet’in hemen hemen bütün kitaplarının yasak listesinde olması ise hükümetin ikircikli tutumunu gösteriyor.
Listede, hakkında toplatma kararı verilen 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart bulunuyor. Piyasada rahatlıkla bulunabilen kitapların devlet nezdinde halen yasak olduğu görülüyor.

12 EYLÜL DEVAM EDİYOR

“3. Yargı Paketi”ndeki düzenleme doğrultusunda Ankara Emniyet Müdürlüğünün yasaklı kitapların listesini Başsavcılığa iletmesi ve 67 kitap ile 16 gazete ve yayın hakkında yasakların sürmesini istemesine şair, yazar, yayıncı meslek birlikleri ve sendikaları tepki gösterdi. Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yayıncılar Birliği ve PEN Türkiye Merkezi gazetemize yaptıkları açıklamalarda yasak kitap listesiyle 12 Eylül uygulamalarının hâlâ devam ettiğini söylediler.

BU AYIPTAN HEP BİRLİKTE KURTULALIM

Kitap yasaklamaları ve toplatmaların baskıcı rejimlerin simgeleri olduğunu belirten Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, “En çok kitap yasaklanan dönemlerden biri 12 Eylül’dür. Üzerinden otuz yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hâlâ o dönemlerde toplatılan kitapların yasakları sürdürülmek isteniyorsa demokrasiye doğru, bir adım bile ilerlememişiz demektir. Biz Türkiye Yayıncılar Birliği olarak yazarların yargılanıp hapsedilmediği, her içerikte, her görüşte kitabın özgürce yayınlandığı, bir Türkiye istiyoruz. Savcılardan hakimlerden dileğimiz de uluslararası sözleşmelerin getirdiği özgürlükleri sınırlamayacak yaklaşımla çalışmaları, yasaklanmış kitap dergi bırakmamalarıdır. Bu ayıptan hep birlikte kurtulalım” şeklinde konuştu.

BU LİSTE ‘HATIRLATMA MÖNÜSÜ’

12 Eylül’ün yıldönümünde bu listenin bir “hatırlatma mönüsü” olarak görülebileceğini dile getiren Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, “Bu kitapları 12 Eylül’den öncede okusaydınız başınıza gelmedik kalmazdı, bugün de okusanız suçunuz aynıdır. Aydınların suçu nedir? Düşünmek. Düşünmeyin diyor siyasal erk üstelik bu buyruğu vermemesi gereken bir kurum aracılığıyla söylüyor” dedi.                                                               Kitapların güvenlik ve terör unsuru olarak sayıldığına dikkat çeken Köz, yayınlanan ve okunan kitaplar üzerinde baskıları çoğaltarak toplumda bir kültür ambargosu oluşturulmak istendiğini ifade etti.

UTANÇ VERİCİ BİR LİSTE

Bu uygulamanın 12 Eylül’e karşı olduğunu iddia eden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 12 Eylül uygulamalarını farklı renklerle devam ettirdiğini gösterdiğini dile getiren PEN Türkiye Merkezi Tarık Günersel, bu yasaklar listesinin sürmesini utanç verici olarak değerlendirdi. Günersel, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünyaya daha fazla rezil olmadan istifa etmesini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)


NEYLE YARGILANACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Bugün basın özgürlüğü açısından koşulların 12 Eylül’den daha kötü durumda olduğunu belirten Şair Sennur Sezer, “Filmlerin, ses kayıtlarının 12 Eylül’ün tersine delil kabul edildiği, dinlemelerin yapıldığı bir dönemde yasak kitapların olmaması ayıp olurdu. Metis Yayınevi’nin cümlesini kullanayım: ‘Biz 12 Eylül’de yaptıklarımızın hangi maddeyle yargılanacağını biliyorduk, bugün onu da bilemiyoruz’” ifadelerini kullandı.

YASAKLAR PEKİŞTİRİLİYOR

Yasaklanmış kimi kitap ve gazetelerin günümüzde emniyetçe yasakların pekiştirilerek sürdürülmesinin istendiğine deyinen Yazar Adnan Özyalçıner, “Yargılanacağı söylenen 12 Eylül’ün, baskı 12 Eylül’ü ve işkence 12 Eylül’ü olarak devam ettiğini gösteriyor” dedi.


EMNİYETİN LİSTESİNDE YER ALAN KİTAPLARDAN BAZILARI

Kürt Aydını Üzerine Düşünceler (İsmail Beşikçi) Ankara DGM, 1991
Yeni Şiirler (Nâzım Hikmet) Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi, 1966
Komünist Manifesto Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Kurtuluş Savaşı Destanı (Nâzım Hikmet) Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Nâzım Hikmet’in Bütün Eserleri Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1968
Bolşevik Partisi Tarihi (J.Stalin) Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 1971
Azizname (Aziz Nesin) Bakanlar Kurulu, 1987
National Geographic Atlas of the World Bakanlar Kurulu, 1987
Türkiye’de İnsan Hakları Panoraması (İHD yayını) Ankara 2 No’lu DGM, 1996
Devlet ve İhtilal (V.I.Lenin) Ankara DGM, 2000
Çetenin Kimliği (Salman Yüksel) Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 2002
Vur Emri (Abdurrahim Karakoç) Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi, 2002

ÖNCEKİ HABER

Ak Parti Suriye’de çözüme değil savaşa katkı sundu

SONRAKİ HABER

Selin Erdem davasında bilirkişi raporu bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...