05 Eylül 2018 06:41

Adana suyu temiz ama su kaynakları tehdit altında

Adana Sosyal Dayanışma Derneği kentin su kaynaklarına ve su şebekesine dair izlenimlerini paylaştı.

Fotoğraf: Cobija/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Adana Sosyal Dayanışma Derneği ASKİ Genel Müdürlüğüne başvurusunun ardından ziyaret ettiği Adana'nın su kaynağı olan Çatalan Tesisleri'ndeki izlenimlerini paylaşarak ileride ortaya çıkabilecek tehlikelere işaret etti. Adanalıları kuyu suyu içmekten kurtaran ve uzun vadeli bir yatırım olan tesislerin bugününü ve geleceğini merak ederek bu ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden dernek yöneticisi Yaşar Gökoğlu, içme suyu amaçlı rezerv alanlarının koruma alanları düşürülerek her türlü endüstriyel faaliyetten, madencilik gibi kirletici faaliyetlerin yapılabileceği tehlikesine dikkat çekti.

SU ŞEBEKE İÇİNDE KİRLENİYOR

Kurulduğundan itibaren işletmenin doğrudan ASKİ’nin yönetiminde olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Gökoğlu, "Adana İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarının ASKİ’den ayrı olarak periyodik su kontrolleri yaptığı bilgisi üzerine, Halk Sağlığı Laboratuvarı yetkilileri ile daha sonraki günlerde görüşmelerimiz oldu. Buradaki yetkililer de sorularımıza açıklıkla cevaplar verdiler ve şimdiye kadar yapılan su tetkiklerinde önemli bir sorun bulunmadığını belirttiler" dedi. Suyun bazı apartman, işyeri ve okul gibi resmi binaların su depolarının bakımı yapılmadığı için şebeke içinde kirlendi bilgisini de paylaşan Gökoğlu, ancak önlem alınmazsa içme suyunun geleceğini tehdit eden iki konuya dikkat çekti.

KORUMA ALANI 4 BİNDEN 300 METREYE DÜŞÜRÜLDÜ

Bunlardan birincisinin içme suyu amaçlı rezerv alanlarının 4 bin metreye kadar olan 1, 2 ve 3'üncü koruma alanlarının bir sene önce Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bir KHK ile iptal edilip, sadece 300 metreye indirilmiş olduğunu dile getiren Gökoğlu, "İçme suyu rezerv alanlarının yapılaşmadan, her türlü endüstriyel faaliyetten, madencilik gibi kirletici faaliyetlerden, kimyasal kullanılan tarım faaliyetinden, hayvancılık faaliyetinden korunması gerekmektedir. Çatalan İçme Suyu Havzası bu konuda zaten eksikliydi, gerekli kamulaştırmalar ve yer değiştirmeler yapılamamıştı. Şimdiyse, koruma alanının sadece 300 metreye indirilmiş olması gelecek için çok kaygı vericidir. Bir an önce koruma alanları eskiden olduğu gibi yükseltilmeli ve titizlikle uygulanmalıdır" diye konuştu.

GÖKSU IRMAĞI ÜZERİNDEKİ İLÇELERE ARITMA TESİSİ YAPILMALI

Çatalan Barajı’na gelen Göksu Irmağı üzerindeki Tufanbeyli, Feke ve Saimbeyli İlçelerinde halen atık su arıtma tesislerinin yapılmamış veya kullanıma sokulmamış olmasının ikinci kaygı verici konu olduğunu söyleyen Gökoğlu, "Bu durumda, söz konusu ilçelerin atık suları arıtmasız olarak Göksu Irmağı ile doğrudan Çatalan Barajı’na dökülmektedir. Bu İlçelerden sadece Tufanbeyli’de arıtma tesisi yapılmış olup, yapım hatasından işletmeye henüz alınmamış durumdadır. Diğerlerinde ise ne zaman yapılacağı belirsizliğini korumaktadır" dedi. Yapılan ölçümlere göre, tarımda kullanılan zehirlere ait kalıntılara rastlanılmasa da, Çatalan İçme Suyunda deterjan kaynaklı sülfat ve sürfektan bileşikleri olması gereken sınır değerlerin üzerinde olduğunu ifade eden Gökoğlu, "Bu üç ilçede arıtma tesisleri bir  an önce yapılmalı ve işletmeye alınmalıdır" dedi.

YERALTI SULARINDA GLİFOSAT TEHLİKESİ

Tarımda ot öldürücü olarak kullanılan Glifosat, isimli ilacın kanserojen madde içerdiği için geçtiğimiz günlerde bir Amerikan Mahkemesi, tarafından üretici firma olan Bayer'e bağlı Monsanto'nun davacılara tazminat ödemesine karar verdiğini hatırlatan Gökoğlu, "İtalya'da yapılan ölçümlerde birçok yeraltı ve yerüstü suyunda glifosat maddesinin bulunduğu anlaşılmıştır. Oysa ülkemizde bu zehirli maddeye ilişkin ölçüm ne gıdalarda, ne de sularda yapılmaktadır. 2013 yılında ülkemiz tarımında 4.500 ton glifosat kullanılmış, son yıllarda ise bu miktarın 5-6 ton olduğu tahmin edilmektedir. Buradan yetkililere sormak istiyoruz: İçtiğimiz sularda, yediğimiz gıdalarda glifosat var mıdır? Bu konuda ölçümlere ne zaman başlanacaktır?" diye sordu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilgen: AKP, yerel seçimi ertelemenin yollarını arayacak

SONRAKİ HABER

OHAL Komisyonu'na başvurularda son gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...