05 Eylül 2018 09:03
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2018 12:04

Arjantin’de IMF’den borç alan hükümete soruşturma

Arjantin’de savcı, IMF ile borç anlaşması yapan sağcı hükümete karşı 'yetkiyi kötü kullanma ve kamu görevini ihmal' suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Arjantin Ulusal Kongresi | Fotoğraf: Eurico Zimbres/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Paylaş

Yerel para birimi pesonun büyük değer kaybı yaşadığı Latin Amerika ülkesi Arjantin’de bir savcı, IMF ile borç anlaşması yapan sağcı Mauricio Macri hükümetine karşı soruşturma başlattı. Savcı, konuyla ilgili Meclis iradesini tanımayan uymayan hükümeti “yetkiyi kötü kullanma ve kamu görevini ihmal”le suçluyor.

Soruşturma, IMF ile 50 milyon dolarlık borç anlaşması imzalayan Macri hükümeti temsilcilerinin ABD’de IMF başkanı ile yaptıkları görüşme ile aynı zamana denk geldi.

KİTLE ÖRGÜTLERİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

EFE haber ajansının haberine göre, Arjantin’de, Halk Birliği (Unidad Popular) partisi ile Onur Halk Hareketi ve Kent Hakkı Gözlemevi isimli kitle örgütleri temsilcileri, Devlet Başkanı Mauricio Macri ve bazı kabine üyeleri hakkında, Savcı Jorge Di Lello’ya suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Macri’nin yanı sıra Kabine Başkanı, Ekonomi Bakanı, Merkez Bankası Başkanı gibi bir dizi yetkilinin de cezalandırılması istendi.

SAVCI ‘SUÇLAMALAR MAKUL VE MANTIKLI’ DEDİ

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, suç duyusunda bulunanların iddialarının “makul ve mantıklı olduğuna inandığını” belirterek, yasal eylemi resmileştirmek için gerekli önlemleri alacağını söyledi.

Öte yandan suç duyurusu metninde, “IMF ile anlaşma Mecliste kabul edilerek onaylanmadı” denilerek bu nedenle, anlaşmayı imzalayan ve uygulamaya geçiren Devlet Başkanı, yetkililer ve bakanların Meclisin gücüne karşı geldikleri belirtildi.

İddiaların Federal Mahkeme Yargıcı Julian Ercolini’ye iletildiği, yargıcın, IMF anlaşmasını askıya alıp almayacağına karar vermesinin beklendiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Latin Amerika’nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip olan Arjantin, pesoda yılın başından beri yaşanan sert değer kaybıyla derinleşen ekonomik sorunlar nedeniyle mayısta IMF’nin kapısını çalmıştı. IMF, Arjantin’in talebi üzerine ülkeye 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık stand-by anlaşması haziran ayında onaylanmıştı.

IMF’nin bugüne kadar vereceği en yüksek borç miktarını içeren söz konusu stand-by anlaşması, Arjantin’in kuruluşla 1956’dan bu yana yaptığı 39 anlaşmanın sonuncusu olarak tarihe geçmişti. IMF’ye en fazla başvuran ülkelerden biri olan Arjantin, kuruluştan en son 2000 yılında 40 milyar dolar borç almıştı. (DIŞ HABERLER)


TRUMP: ARJANTİN'İN IMF İLE YAPTIĞI ANLAŞMAYI DESTEKLİYORUM

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Arjantin'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmayı desteklediğini söyledi.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ile telefon görüşmesinin ardından açıklama yapan Trump, "Arjantin Devlet Başkanı Macri'nin liderliğine güveniyorum ve cari ekonomik zorlukları ile başa çıkmak için Arjantin'in parasal ve mali politikalarının güçlendirilmesi konusunda IMF ile yaptığı anlaşmayı destekliyorum" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Okul masrafları arttı, velilerin bir maaşı gidiyor

SONRAKİ HABER

Lavrov: ABD doları cezalandırmak için kullanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...