04 Eylül 2018 12:54

ŞPO İzmir: Folkart Incity'nın inşaatı durdurulmalıdır

Mahkeme kararı ile imar planları iptal edilen Folkart Incity hakkında yazılı açıklama yapan Şehir Plancıları inşaatın bir önce durdurulmasını istedi.

Folkart projesinin görseli

Paylaş

İzmir Bornova Kazım Dirik Mahallesi'ndeki Ankara Caddesi ile Ağaçlı yol olarak bilinen Üniversite Caddesi arasında kalan Folkart Şirketine ait Incity projesinin imar planları yargıya taşınmış ve mahkeme konut dışı kentsel gelişme alanının ticaret konut alanına çeviren planları şehircilik ilkelerine aykırı bularak iptal edilmişti.

İptal edilen planlarla ilgili dava açan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yazılı açıklama yaptı. Açılamada bu bölgedeki hızla sayıları artan projelerle ile İzmir'in kent kimliğine aykırı bir yapılaşmaya gidildiği belirtildi. Planlarda yükseklik serbestisi verilerek Folklart'a yapılaşma ayrıcalığının tanındığının belirtildiği açıklamada plan notundaki yanıltıcı rakamlarla mevzuata aykırı, inşaat alanını arttıran çalışmalar yapıldığı ifade edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sermaye gruplarının çıkarlarını gözeten ayrıcalıklı imar hakkı tanıyan, kent bütününde ciddi sorunlar yaratacak plan değişikliklerini durdurma çağrısı yapıldığı açıklamada  "Bahsi geçen 358 ada 155 no.lu parselle aynı hat üzerinde ve yaklaşık 600 metre mesafedeki 3777 ada 2 ve 4 parseller için Bornova Belediyesi’ne konut dışı kentsel çalışma alanından konut+ticarete dönüştürülen imar planı değişikliği başvurusu yapılmış ancak '1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı evizyonu bütününde değerlendirilmesi gerektiği' nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10 Mart 2014 tarih ve 229 sayılı meclis kararı ile reddedilmiştir. Ancak 2014 yılında aynı nitelikteki bir imar planı değişikliği meclisten hukuğa aykırılıklarını belirterek reddetmişken mahkeme kararı ile iptal edilmiş Folkart Incity Projesi imar planı değişikliği 2016 yılında meclisten onaylanmıştır. Folkart’ın Eski Basmane Otogar alanındaki projesi, İEF sponsorluğu gibi konularla birlikte düşünüldüğünde ikilik içeren meclis kararları şüphe uyandırmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi sermaye grupları çıkarlarını gözeten, ayrıcalıklı imar hakkı tanıyan, kent bütününde ciddi sorunlar yaratacak olan parsel bazlı plan değişiklerini onaylamayı durdurmalıdır. Parsel bazlı yapılan plan değişiklikleri kent suçu olmanın yanı sıra planı iptal edilen inşaatlar durmalı ve yıkılmalıdır. Bu süreçte kamuya yüklenecek tüm maddi yüklerin sorumlusu bu plan değişikliklerini onaylayan İzmir Büyükşehir Belediyesidir" denildi.

'KAMUDAN YANA PLANLAMA YAPILMALI'

Açıklama şöyle sürdürüldü "Mahkemenin iptal ettiği plan değişikliği yalnızca bir sermaye grubuna ayrıcalıklı imar hakkı ile yaratılan rantın yanında konunun kent kimliğinden, kentlinin ekonomik durumuna kadar önemli toplumsal sonuçlara da yol açacağı ve bölgede yer alan diğer iş alanlarının da bu tür rant baskısıyla karşı karşıya olacağını göstermektedir. Bu anlamda başta Büyükşehir Belediyesi'nin, çok geç olmadan özellikle son yıllarda İzmir'in sermayenin eline bırakılmış kentleşmesinin bir an önce kamudan yana politikalar ve planlama araçları ile ivedilikle ele alması gerekmektedir". Bornova Belediyesi'ne de mahkeme kararının hayata geçirilerek inşaatın durdurulması istendi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çeşme'de, tarihi kilisede klasik müzik dinletisi

SONRAKİ HABER

TGS kağıt sıkıntısını Cumhurbaşkanlığına taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...