04 Eylül 2018 12:27

Turkcell’in en büyük ortağı Telia, rüşvet suçundan yargılanıyor

Turkcell'in en büyük ortaklarından Telia'nın '3 milyar kron rüşvet vermekle' suçlandığı dava görüldü.

Fotoğraf: Arkke/Wikimedia Commons (CC-BY-S.A 4.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in en büyük tekellerinden ve Turkcell’in en hissedarı Telia’nın rüşvet verme suçundan yargılanmasına bu sabah Stockholm İlk Mahkemesi’nde başlandı.

Savcı, Telia’yı, Özbekistan eski Devlet Başkanı İslam Kerimo’nu kızı Gülnara Kerimova’ya 3 milyar kron rüşvet vermekle suçluyor. Şirketin o sıralar sorumlu olan 3 yöneticisinin 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istiyor.

Telia davası İsveç’in en büyük rüşvet davası olma özelliğini taşıyor. Savcıların iddianameyi tamamlayarak dava açması 6 yıl aldı. İddianamade, Özbekistan’da ihale almak isteyen ve faaliyet gösteren tüm telekominikasyon şirketlerinin aynı yola başvurarak Devlet Başkanı Kerimov’un kızının şirketi Takilant’a rüşvet verdiklerini iddia ediliyor.

TELEKOMÜNİKASYON ŞİRKETLERİ 6 MİLYAR KRON RÜŞVET VERDİ

Telia, Rusya-Norveç şirketi Vimpelcom ve Rus MTS şirketlerinin Kerimova’ya toplam 6 milyar rüşvet verdikleri belirtiliyor.

Telia’nın rüşvet vermesinde kişisel sorumlulukları oldukları belirtilen şirketin eski Genel Müdürü Lars Nyberg, Avrasya Genel Müdürü Tero Kivisaari ve Telia’nın Hukuk Şefinin 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Telia, davanın açılmamamsı ve soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması için büyük bir çaba gösterdi. Kerimova’nın telekomünikasyon şirketlerine lisans izni verilmesinde resmi bir sorumluluğu olmadığını öne sürerek  yaptığı ödemelerin yasalara göre rüşvet sayılamayacağını öne sürdü.

Savcı Gunnar Stetler,  Özbekistan’ın “diktatörlük olduğunu” ve Gülnara Kerimova’nın o sıralar Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüttüğünü; yetkileri bulunduğunu ve kurumların karar vermesini sağlamak için rüşvet aldığını savunuyor.

Stetler, “Özbekistan’da iş yapmak isteyen tüm telekomünikasyon şirketleri aynı yola başvurdu. Pratikte Kerimova’nın off shore şirketine kararların alınması için ödeme yaptı” dedi.

İSVEÇ DEVLET TELEVİZYONU AÇIĞA ÇIKARMIŞTI

İsveç Devlet Televizyonu’nun “Görevimiz Araştırma” programı, 19 Eylül 2012 tarihinde TeliaSonera’nın Özbekistan’da 3G lisansını alabilmek için Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’ya 3 milyar kron rüşvet verdiğini açıkladı.

Özbekistan’da yasalara görev lisansları vermekte tek yetkili kurum hükümet. Hükümet 3G lisansını ise Takilant’a verdi. Hükümetin verdiği lisansların başka şirketlere devretmesi yasak.

TeliaSonera 2007 yılında Ucell adlı şirketin hisse senetlerini alarak Özbekistan pazarına girdi. 3G lisansını alabilmek için İspanya’nın güneyindeki Gilbatar’da kurulu Takilant Ltd’le ilişkiye geçti. 2008 yılında şirkete 3 milyar kron ödedi.

Gazetecilerin araştırmaları, Takilant Ltd’in patronunun Gülnara Kerimova’nın en yakın arkadaşı Gayane Avakyan olduğunu, şirketin gerçek sahibinin ise  Gülnara Kerimova olduğunu gösterdi. Böylelikle TeliaSonera’nın lisans devretme yetkisi olmayan bir şirkete ödeme yaptığı ortaya çıktı.

2010 yılının başında TeliaSonera’nın Takilant’daki hisse senetlerinin yüzde 94’e ulaşmasıyla 3G lisansı da TeliaSonera’ya geçti. Böylelikle TeliaSonera bir tür hülle yaparak 3G lisansına sahip oldu.

ÖNCEKİ HABER

İthal hayvanlar ve denetimsizlik halk sağlığını tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

DEÜ’de işçiler ek zam talebiyle mücadele edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...