04 Eylül 2018 11:59

Almanya’da yeni bir sol hareket kuruldu: Ayağa Kalk

Almanya'da 'sol çoğunluğun hükümete dönüşmesi' amacıyla 'Aufstehen' (Ayağa Kalk) adıyla yeni bir sol hareket kuruldu.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da farklı partilerden bir araya gelen siyasetçiler, aydınlar ve sanatçılar yeni bir sol hareket kurdu. “Aufstehen” (Ayağa Kalk) adıyla kurulan hareketin amacının mevcut sol partiler SPD, Yeşiller ve Sol Parti üzerinde baskı kurarak, halk arasında var olan “sol çoğunluğun hükümete dönüşmesi”nin amaçlandığı ifade edildi.

BERLİN’DE KURULUŞ TOPLANTISI

Berlin’de düzenlenen “Aufstehen”in kuruluş toplantısında Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanı Sahra Wagenknecht, Yeşiller Partisi eski Eş Başkanı Ludger Volmer, SPD üyesi Flensburg Belediye Başkanı Simona Lange, Berlin Ernst Busch Sanat Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Dramatolog Prof. Dr. Bernd Stegemann katıldı.

Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, “Aufstehen” hareketinin 4 Ağustos’ta internet üzerinden ilan edilmesinden bu yana 100 bin kişinin kaydolduğu belirtilerek, farklı partilerden insanların ilgi gösterdiği, bundan sonra da ilginin devam edeceği ifade edildi.

Sol Parti yönetimin destek vermediği, ancak Wagenknecht ve bazı parti yöneticilerinin önayak olduğu hareketin asıl amacının 2021’de yapılacak genel seçimlere kadar savaşa, silahlanmaya, sosyal kısıtlamalara karşı çıkan ve sosyal adalet talep eden kitlelerin sesi olmak olduğu belirtildi.

MÜLTECİ POLİTİKASINDA SOL PARTİ İLE AYRIŞMA

Hareketin Sol Parti ile arasındaki en önemli farkı ise mülteci politikası oluşturuyor. Sol Parti, prensip olarak kapıların mültecilere açık tutulmasını savunurken, “Aufstehen” hareketi öncelikle Almanya’ya gelemeyen mültecilere yardım edilmesini ve iltica nedenlerinin ortadan kaldırılmasını istiyor.

Şimdilik bir parti kurmanın gündemde olmadığını söyleyen Wagenknecht, gelecekte yerel düzeyde örgütlenmelere gideceklerini ifade ederek, söz konusu üç partinin dışında yeni bir partinin kurulabileceğinin de mesajını verdi.

Daha önce Yeşiller Partisi eş başkanlığı ve dışişleri bakanlığında müsteşarlık yapan, o dönem savaş politikalarına destek veren Ludger Volmer ise yaptığı konuşmada, Yeşiller’in geçmişteki pek çok özelliğini kaybettiğini, bu nedenle daha önceki Yeşiller’in taleplerini savunan bir harekete ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle hareketin içinde yer aldığını ifade etti.

SPD’YE ‘KAPIYI KAPAMA’ ÇAĞRISI

Kısa bir süre önce SPD genel başkanlığına aday olan ve partisinin Angela Merkel başbakanlığına koalisyon hükümetine katılmasına karşı çıkan Flensburg Belediye Başkanı Simone Lange ise amacının partisi üzerinde baskıyı artırmak ve sosyal politikalara yönelmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Lange, partisine “Aufstehen” hareketine hemen kapıyı kapatmaması çağrısında da bulundu.

Toplantıda, hareketin kurucu olan kişiler sürekli sokak hareketiyle partiler üzerinde baskı kuracaklarından söz ederken, gazetecilerin “Son günlerde dikkat çeken Chemnitz’e gittiniz mi?​” soruları karşısında zor durumda düştükleri de görüldü. Konuşmacılar Chemnitz’e gitmediklerini söyledi.

AfD’YE GİDEN OYLARI GERİ ALMAK

Hareketin arkasındaki asıl isim olarak bilinen Sol Parti Saarland Meclis Grubu Başkanı Oskar Lafontaine, toplantıya katılmazken, yaptığı açıklamada “Aufstehen”in en önemli görevleri arasında ırkçı AfD partisine giden oyları geri getirmek olduğunu ifade etti.

SPD, Yeşiller ve Sol Parti yönetimleri ise yaptıkları açıklamalarda “Afstehen” hareketiyle aralarına mesafe koydular.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanına hakaret davasında beraat kararı

SONRAKİ HABER

Galatasaray ve Beşiktaş'ın UEFA kadrosu belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...