04 Eylül 2018 10:49

Yeni e’de bu ay: Kadınlığın tehciri

Yeni e, Eylül sayısında Kadınlığın Tehciri başlıklı dosyasıyla AKP döneminde inşa edilmeye çalışılan yeni toplumsal cinsiyet rejimine odaklanıyor.

Yeni e kapak görseli

Paylaş

“Kimsesizlerin cenaze törenlerinde üç kişi olur. Cenaze hizmetleri görevlisi, külleri savuran mezarlık görevlisi ve bir şair.” Yeni e, eylül sayısında bu satırların yer aldığı “Kimsesizlerin şairleri” ve hemen ardından gelen “I. M. Hanım’ın uğurlanışı” Joke Timmermans ve Peter Mangel Schots imzalı iki içerikle açılıyor. Bu mini dosyada Hollanda ve Belçika’da her yıl ölen onlarca kimsesiz için hazırlanan “Yalnız Uğurlama” projesi anlatılıyor.

Derginin ana dosyasının başlığı ise: Kadınlığın Tehciri. Dosyada, “Kapitalist önceliklerin İslami referanslarla uyumlulaştırılarak hayata geçirildiği sermaye birikim modeline tekabül eden ve 16 yıldır adım adım inşa edilmeye çalışılan yeni toplumsal cinsiyet rejimine odaklanıyor. Dosyanın yazarları arasında Nuray Sancar, Şahika Yüksel, F. Ceren Akçabay, Erdal Doğan, Burcu Karakaş, Sevda Karaca, Kıvılcım Turanlı ve Özlem Ergun yer alıyor.

Dergide “Plastik nasıl sanat oldu?​” Ali İhsan Ökten’in kaleminden başlığının hakkını veren yazıyı, Kavel Alpaslan imzalı “Sovyetler’den gelen Nasreddin” yazısı takip ediyor. Yazının konusu Kor Kitap’tan yayınlanan Leonid Solovyov’un “Huzur Bozan Nasreddin” kitabı. Tarık Güney imzalı “Erdoğan’ın ‘İslam içi laikliği’ keşfi” başlıklı yazı ise iktidarın İslam’a “Arap-olmayan bir yorum katan” İmam Maturidi’yi keşfedişinin kronolojisini veriyor.

Bu ay, Adnan Özyalçıner, Haydar Sancar ve Meryem Demir öyküleri; Yelda Eroğlu tefrika romanı; Nihat Ateş, İbrahim Tığ, A. Nail Deniz, Nisa Leyla, Âba Müslim Çelik, Senem Gökel, Ümit Özkan, Batuhan Bozca, Gökhan Taner Günsan ve Tolis Nikiforou şiirleri; Berna Yangın, Esra Enis, Vahit Akça ve Kürşat Zaman çizimleriyle Yeni e’ye katılıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Maltepeliler ‘Hayat Sahnede’ diyecek

SONRAKİ HABER

Yeşilçam’ın unutulmaz yönetmeni: Aram Gülyüz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa