04 Eylül 2018 10:38

Kayserili Ermeniler: Her şeyi anlatamam

Hrant Dink Vakfı’nın başlattığı ‘Sessizliğin Sesi’ projesinin 5’inci kitabı ‘Kayserili Ermeniler Konuşuyor’ raflardaki yerini aldı.

'Kayserili Ermeniler Konuşuyor'un kapağı

Paylaş

Hrant Dink Vakfı tarafından 2011 yılında başlatılan “Sessizliğin Sesi” projesinin 5’inci kitabı olan “Kayserili Ermeniler Konuşuyor” kitabı raflardaki yerini aldı. Vakıf yürüttüğü Sözlü Tarih Projesi kapsamında Anadolu Ermenilerinin geçmişten bugüne olan yaşamlarına eğiliyor. Proje kapsamında yapılan mülakatlar Hrant Dink Vakfı Yayınları etiketiyle yayımlandı. Bu kitaptan önce de, “Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor”, “Diyarbakırlı Ermeniler Konuşuyor”, “Ankaralı Ermeniler Konuşuyor”, “İzmitli Ermeniler Konuşuyor” isimli 4 kitap okuyucuyla buluşmuştu. 

10 MÜLAKAT YER ALIYOR

Serinin 5’inci eseri olan “Kayserili Ermeniler Konuşuyor” kitabında 2017 yılında 28 Kayseriliyle yapılan mülakattan 10’u bulunuyor. Yapılan görüşmecilerden 9’unu kadın oluştururken mülakatlardan 2’si Ermenice diğerleri ise Türkçe. Kitapta editör olarak İclal Ayşe Küçükkırca ve Altuğ Yılmaz’ın isimleri yer alıyor. Eserde mülakatlar dışında  Mehmet Polatel’in “Kayseri’de Ermeniler” başlıklı giriş yazısı, ABD’de yaşayan Kayserili Ermeni Stephen Ohanian’ın kaleme aldığı ailesinin hikayesi ve sonsöz kapsamında yer alan İclal Ayşe Küçükkırca’nın mülakatlara ilişkin genel değerlendirme yazısı var.

NÜFUSTAKİ AZALMA 

Kitabın giriş bölümünde Mehmet Polatel, bölgedeki Ermeni tarihine dair kayıtlara geçen rakamları okuyucuyla paylaşıyor. Kapadokya bölgesinde  Ermenilerin 3’üncü yüzyıla kadar dayandığını belirten Polatel, Kayseri’nin Ermenilerin Hıristiyanlığa geçiş merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

KOLLEKTİF KİMLİK KORUNUYOR

Kentteki göçün asıl olarak 1915’te yaşanan soykırım ile başladığının vurgulandığı kitapta, Kayserililerin göç ettikleri İstanbul ve diaspora gibi yerlerde Kayserlilik kimliğini kolektif olarak korumaya çalıştığı belirtiliyor. Güvenlik nedeniyle mülakat yapılan kimsenin adı verilmezken görüşme gerçekleştirilen hiçbir Ermeni’nin şuan Kayseri’de yaşamadığı görülüyor. Yine mülakat için büyük zorluklarla ulaşılan Kayserili Ermenilerin bir kısmı Türkiye’de var olan ortamdan ve kimliğinden ötürü konuşamayacağını belirtirken konuşanların bir kısmı ise, “her şeyi” anlatamayacaklarını vurguladıktan sonra çalışmaya dahil oluyor. Kitapta Kayseri’de Ermenilerin yaşadığı yerlere ait eski fotoğraflara da yer veriliyor. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

BM’den Myanmar’a tepki: Gazetecilere hapis kararı gözden geçirilmeli

SONRAKİ HABER

Maltepeliler ‘Hayat Sahnede’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...