04 Eylül 2018 10:32

BM’den Myanmar’a tepki: Gazetecilere hapis kararı gözden geçirilmeli

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar’da iki Reuters muhabirinin yedişer yıl hapse mahkum edilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Lynn Bo Bo/EPA/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik yargısız infazlarla ilgili askeri belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle Reuters haber ajansının iki muhabirinin yedişer yıl hapse mahkum edilmesine tepki gösterdi.

Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter (Antonio Guterres) bugün Myanmar’da gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’nun suçlu bulunmasını ve  yedişer yıl hapse mahkum edilmesini endişeyle not ediyor. Guterres, yetkilileri kararlarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyor.” ifadelerini kullandı.

İfade ve bilgi alma özgürlüğünün önemine işaret eden Dujarric, “Bu gazetecilerin Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik büyük çapta insan hakları ihlallerini haberleştirirken mahkum edilmesi kabul edilemez. Genel Sekreter Guterres gazetecilerin serbest bırakılması için haklarını savunmaya devam edecek. Guterres, Myanmar’da basın özgürlüğü ve tüm insan haklarına saygı duyulması çağrısı yapıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yangon Mahkemesi, yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’yu Devlet Sırları Yasası’nı ihlal etmekten suçlu bularak yedişer yıl hapse mahkum etmişti. Muhabirler, 13 Aralık’ta ellerinde Arakan eyaletindeki bir mevkinin haritası ve askeri raporların bulunması üzerine Devlet Sırları Yasası çerçevesinde tutuklanmıştı.

Myanmar’da parlamento binası yakınında drone ile görüntü aldıkları iddiasıyla 27 Ekim’de gözaltına alınan gazeteciler Lau Hon Meng ve Mok Choy Lin ile Myanmar vatandaşı şoför ve yerel gazeteci Aung Naing Soe da ruhsatsız drone bulundurmaktan yargılanmıştı. TRT World adına çalışan 4 kişi, 10 Kasım’da ikişer ay hapse mahkum edilmişti.

BM raporlarına göre, 700 binden fazla Arakanlı Müslüman, 25 Ağustos 2017’den bu yana Myanmar’da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş’e sığındı. Köylerinin bazıları tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor. (AA)


RSF: SAHTE BİR YARGILAMA

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de, Reuters muhabirlerinin sahte bir yargılama ile yedi yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyleyerek karara tepki gösterdi. Kararın tutarsız olduğunu söyleyen  kınadı ve derhal serbest bırakılma çağrısını yineledi. RSF genel sekreteri Christophe Deloire, “Kyaw Soe Oo ve Wa Lone’a verilen mahkumiyet kararı Myanmar’da basın özgürlüğüne yönelik korkunç bir darbe oldu” dedi.

Deloire açıklamasına şu ifadelere yer verdi: “Myanmar’da basın özgürlüğü için kara bir gün yaşadık. Kyaw Soe Oo ve Wa Lone, tam olarak bir yıl bir gün önce Inn Dinn’de bir köyde on bir Rohingyalı sivilin katledilmesini araştırmak için Rakhine eyaletinin kuzeyinde yaptıkları çekimler nedeniyle ülkenin Resmi Sırları Yasası’nı ihlal etmekten suçlu bulundu. Adalet sistemi, bu davada emirleri açıkça takip ettiğinden, devlet lideri Aung San Suu Kyi’den başlayarak, tek suçu işini yapmak olan bu gazetecileri serbest bırakmak için ülkenin en üst düzey yetkililerini göreve çağırıyoruz. Bu çirkin karar Myanmar’ın demokrasiye geçişini sorgulamaya açıyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka’da Basın Özgürlüğü Ödülleri

SONRAKİ HABER

Kayserili Ermeniler: Her şeyi anlatamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...