04 Eylül 2018 10:24

Suikastin ardından DNR’ın yeni devlet başkanı Trapeznikov oldu

Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Zaharçenko’nun öldürülmesinin ardından geçici devlet başkanı seçildi.

Fotoğraf: Okay Deprem/EVRENSEL

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Devlet Başkanı Aleksandr Vladimiroviç Zaharçenko’nun başkent Donetsk’te bombalı bir suikast sonucu katledilmesinin ülke içi ve uluslararası yankıları devam ederken, cumhuriyet nezdinde acilen bir takım yönetimsel değişiklikler ile yeni güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

Bu bağlamda en önemli karar DNR’nin devlet başkanının öldürüldüğü eylemden sadece birkaç saat sonra alındı. Aynı günün yani 31 Ağustos tarihinin gece saatlerinde Donetsk Haber Ajansı’nda Halk Sovyeti (Konseyi) Başkanı Deniz Puşilin ile 2016’tan beri hem Bakanlar Kurulu Başkanı Birinci Yardımcılığı ve Devlet Başkanlığı Başyardımcılığı görevlerini yürüten Dimitriy Viktoroviç Trapeznikov basın mensuplarının karşısına geçti.

Kısa süren brifingde Puşilin, Trapeznikov’un vekâleten geçici devlet başkanlığı makamına aday gösterildiğini ve ertesi gün Halk Konseyi’nde geçici başkanlığı onaylanarak yemin edeceğini açıkladı.

GEÇİCİ DEVLET BAŞKANLIĞINA TRAPEZNIKOV GETİRİLDİ

1 Eylül Cumartesi günü ise basın görevlileri olarak Halk Konseyi’nin öğleden sonra gerçekleştireceği acil toplantıya davetliydik. Gubarev’den Litvinov’a ve Nikitina’ya kadar DNR idaresinin ve Donbass direnişinin en tanınmış simalarının Zaharçenko’nun kaybından sonraki ilk oturumda hazır bulundukları görüldü.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından oturumu açan Puşilin, hemen öncesinde vekillerden güvenoyu alan Trapeznikov’a sözü verdi. Şimdilik süresiz olarak, “İzpolnyayuşçiy Abyazannosti Glavı” yani Rusça’dan doğrudan çevirisiyle “Başkanın Görev Yürütücüsü” makamına seçilen Trapeznikov, yemin ettikten sonra gündemle ilgili kısa bir konuşma yaptı.

UKRAYNA BAĞLANTILI KİŞİLER GÖZALTINDA

Trapeznikov, Zaharçenko ile baş korumalarından birisinin ölümü ve birkaçı ağır 10 kişinin de yaralanması ise sonuçlanan saldırıyı lanetlerken, soruşturmanın hızla sürdüğünü ve Ukrayna özel kuvvetleri ve askeri istihbaratı ile ilişkili oldukları düşünülen birkaç kişinin hali hazırda gözaltına alındığını duyurdu. Oluşan olağanüstü halden dolayı sokağa çıkma yasağının yeniden gece saat 01.00’den 23.00’e çekildiğini hatırlatan Trapeznikov, halk ordusunun tüm birimlerinin görevlerinin başında olduğunu vurgulayarak, Kiev Rejimi’den gelebilecek “her türlü askeri provokasyon ve saldırı girişimini göğüslemeye hazır olduklarını” söyledi.

Ancak yine de tek taraflı bir harekâtın gündemlerinde olmadığını, dahası suikasta yanıtı, daha önce olduğu gibi Ukrayna topraklarında herhangi bir “terör eylemi” ile asla vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

GÜVENLİK DURUMUNA DAİR SON AÇIKLAMALAR

Aynı gün ise Savunma Bakanı Vladimir Petroviç Kononov ve Pazar akşam saatlerinde de Genel Kurmay ve Başkomutan Yardımcısı Eduard Aleksandroviç Basurin, şehir merkezinde kameraların karşısına geçerek DNR’deki askeri hareketliliğe ve genel olarak güvenlik durumuna ilişkin son bilgileri paylaştı.

Basurin, “bir yoldaşımızı, kardeşimizi, savaşçımızı kaybettik” sözleriyle başladığı konuşmasında henüz kesinlik kazanmamış olsa da, olaydan sorumlu tuttuğu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni (VSU) sert bir dille uyardı. Ukrayna Ordusu’nun elim hadiseyi fırsat bilmek suretiyle bilhassa DNR’nin güney sınırlarına yakın yığınak yaptığını tespit ettiklerini bildirdi. Basurin ayrıca, son 48 saat içerisinde DNR sınırlarından içeriye doğru VSU’ya ait birkaç insansız hava aracının girip havadan bazı stratejik mahallerin fotoğraflarını çektiğini belirtirken, bunlardan düşürdüklerinden elde ettikleri görüntüleri gazetecilere gösterdi.

Öte yandan; Ukrayna tarafının söz konusu suikast ile birlikte DNR’de oluşacak muhtemel bir kaos ortamından yararlanarak ağır silahlı saldırılarına yeniden başlayacağına dönük öngörüler de gerçeğe dönüşüyor. Uzun süredir ordunun basın sözcülüğü görevini yürüten Basurin, Mariupol kenti yönünde saldırıların yeniden başladığını aktarırken, bazı haber kaynakları ise son birkaç gün zarfında her iki taraftan da birkaç askerin çatışmalarda yaşamını yitirdiği bilgisini geçti.

TRAPEZNIKOV KİMDİR?

Bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerine kadar (ilk kez ve son olarak 2 Kasım 2014’te düzenlenmişti) vekaleten devlet başkanı seçilen Dimitriy Viktoroviç Trapeznikov, 1981 Krasnodar (Rusya) doğumlu. 1 yaşındayken ailesiyle birlikte Donetsk’e göç eden Trapeznikov, Donetsk Devlet İnşaat ve Mimarlık Akademisi’ni bitirdi. 2000’li yıllarda ünlü futbol kulübü “Şakhtyor” dâhil, farklı türden özel kurum ve kuruluşlarda menajerlik ve yöneticilik yapan Trapeznikov, 2010-12 yılları arasında ise Petrovskiy İlçesi Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2014 Şubatında Kiev’deki sivil darbenin ardından özel sektördeki işinden istifa ederek halk milislerine yazıldı ve savaşa katıldı. Aynı senenin aralık ayından itibaren ise hükümetin ve devlet başkanlığının üst düzey görevlerine atandı. 2014 Donbass muharebelerinde gösterdiği başarılardan dolayı kendisine albay rütbesi verildi.

ÖNCEKİ HABER

Doğan Yurdakul ölümünün birinci yılında anıldı

SONRAKİ HABER

Karşıyaka’da Basın Özgürlüğü Ödülleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...