11 Eylül 2012 12:45

Ostim’de bilirkişi ortada yok!

20 işçinin ölümüne yol açan Ostim ve İvedik patlamalarına ilişkin davanın dokuzuncu duruşması Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde  görüldü. Duruşmadan yine bir sonuç çıkmazken, mahkeme bilirkişi raporunun gelmemesi nedeniyle davayı 9 Kasıma erteledi. Duruşma öncesi adliye önünde tepkilerini dile getiren a

Ostim’de bilirkişi ortada yok!
Paylaş
Hasan Akbaş - Selmane Ertekin

İvedik patlamasında ölen Dursun Kavak’ın ablası Sibel Kavak aileler adına yaptığı açıklamada, bugüne kadar yapılan duruşmaların aileleri rahatlatacak bir seyir izlemediğini söyledi. “Duruşmalarda suçluların soruşturmayı ve yargılamayı etkileyebilmek için nasıl planlar yaptıklarını gördük” diyen Kavak, üç kez istenilen bilirkişi raporunun bu duruşmaya da gelip gelmeyeceğini ve sonucunu merak ettiklerini ifade etti. Ki, rapor bu duruşmada da mahkemeye gelmedi.

ASKERİN ORADA İŞİ NE

Acılarının her gün katlanarak devam ettiğini belirten, patlamada eşi Abdullah Karakulak’ı yitiren Ece Karakulak, iki çocuğuyla yaşamaya çalıştığını, büyük oğlunu devlet bursuyla üniversitede okuttuğunu belirtti. “Tabii okulu bitirince işe girebilirse devletten aldığı bursun karşılığını verecek, bedava değil” diyen Karakulak, Afyon’daki patlamada asker ölümlerine de dikkat çekti. “Bir anda 25 can, bizde de olduğu gibi tamamen denetimsizlik. Ne işi vardı sıradan bir askerin orada. Hem de o saatte; yok mu bunun uzman kişileri, yazık değil mi yirmi yirmi bir yaşındaki çocuklara. Buda mı ‘kader’, ‘alınyazısı’?​” diye soran Karakulak,  sorumluluğun Ostim ve İvedik patlamalarında olduğu gibi denetim yapmayan hükümette olduğunu söyledi.

KIZIM GELMİYOR

Patlamada yaşamını kaybeden kızı Dilek Güner’i kaybedeli gözünde yaşın kalmadığını belirten anne Nevruz Gürer de “O bizim her şeyimizdi” dedi. “Her akşam onun yollarını bekliyorum, ama gelmiyor, dayanacak gücüm kalmadı. Yeter artık, kimse gerçek suçlu, devletin mahkemeleri bunu açığa çıkartacak. Biran önce çıkartsın ve en ağır cezayı versin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


BU NASIL DENETİM?

OSTİM İşçi Sağlığı Meclisi, tepkiler alan ve bunun üzerine denetlenen Taşgök Galvaniz’de, yapılan denetimin ‘göstermelik’ olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi İdaresi ve Çevre Denetleme Kurumu’nun işyerini denetlediği sırada üretimin durduğu, galvaniz ocağına malzeme dalışı yapılmadığı belirtildi. Bu işlem sırasında yoğun zehirli gazın ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, galvaniz işçisinin bu insanlık dışı çalışma koşullarını direnişle teşhir etmesinin OSTİM idaresini telaşa düşürdüğü aktarıldı.
Galvaniz İşçisi Orhan Karakoç’un oturma eylemine başladığında işyerine gelen polislerin de, zehirli gazda duramayarak “Burada çalışılır mı?​” dedikleri hatırlatılan açıklamada, “OSTİM idaresi ve polisin bu tepkisinin işçileri düşündükleri için değil, insanlık dışı çalışma koşullarının teşhir olması ve işçilerin tepkisinden korktukları için” denildi. Açıklamada, bugüne kadar yapılan denetimin göstermelik olduğu, denetim sonucunda hiç bir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
Geçtiğimiz günlerde OSTİM’de Taşgök Galvaniz’de işten atılan Orhan Karakoç işyeri önünde oturma eylemine başlamıştı. Karakoç, galvaniz üretimi sırasında havalandırma, yeterli ve kaliteli maske verilmemesi, koruyucu elbisenin yenilenmesi gibi önlemlerin alınmadığı ve bu yüzden de işçilerin hastalandıklarını belirtmişti.

ÖNCEKİ HABER

Rize’de ikramiye krizi

SONRAKİ HABER

Belediyede taşeron işçi tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...