04 Eylül 2018 10:12

Doğan Yurdakul ölümünün birinci yılında anıldı

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden gazeteci Doğan Yurdakul, ölümünün birinci yıl dönümünde Muğla'nın Datça ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Geçtiğimiz yıl Muğla Datça'nın Mesudiye Mahallesi Damarası mevkiindeki evinde geçen yıl 71 yaşında hayata veda eden Doğan Yurdakul için anma töreni düzenlendi. Ecevit Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen anma törenine, Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, Datça Belediye Başkan Yardımcısı İnci Bilgin, Yurdakul'un yakınları, dostları ve sevenleri katıldı.

ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILARI YAYINLANDI

Gazeteci Hakan Güngör usta gazetecinin ölüm yıl dönümünde, ikili arasında geçen sohbetlerin ses kayıtlarını yayınladı. Yurdakul o kayıtlarda 1960’lı ve 70’li yıllardaki devrimci mücadeleyi, işkence günlerini ve o traji komik anılarını anlatıyor. Yurdakul’la sohbetini Evrensel’e anlatan Güngör, “Doğan Yurdakul 68 kuşağının mensubu olan, 12 Mart sürecinde hapis yatmış, işkence görmüş, 12 Eylül döneminde hakkında 220 yıl hapis cezası verilmiş, yıllarca sürgün hayatı yaşamış bir gazeteciydi ve çok kıymetli anıları, gözlemleri vardı. 2013’te bazı sohbetlerimizi kaydetmiştik. Anlattıklarını bazen kahkahalarla bazen hüzünle dinlemiştim. Planımız bu sohbetleri sürdürmek ve daha sonra yazıya çevirmekti ancak bu mümkün olmadı. Ölüm yıldönümü vesilesiyle bu kayıtlardan bir bölümünü yayınladık. Yurdakul bu kayıtlarda devrimci mücadele günlerinde yaşadığı trajikomik anılarını anlatıyor. “En yakın dostumdu” diye andığı tiyatrocu Erkan Yücel’le hapishane günlerini paylaşıyor. Ders niteliğinde anılar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Doğan Yurdakul, 3 Eylül 2017 tarihinde Datça'daki evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirmişti. 1963 yılında gazeteciliğe başlayan Yurdakul; Evrensel, Yenigün, Ulus, Vatan, Aydınlık, Günaydın gibi gazetelerde çalıştı. Gazeteciliğin yanı sıra çevirmenlik de yapan Yurdakul’un “Abi / Kabadayılar”, “Mafya ve Derin Devlet, Reis / Gladio’nun Türk Tetikçisi”, “Bay Pipo / Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram Abas”, “Adalet Savaşçısı / Menderes’in Avukatı Burhan Apaydın’ın Anıları”, “Manşeti Yıkın!”, “Daha Bilmediğiniz Neler Var! / Odatv Davası’nda Yargılanan Yazılar”, “Sırların Kavşağında” gibi birçok yayımlanmış eseri bulunuyor. Yaşamı boyunda birçok kez cezaevine girip çıkan Yurdakul, en son Odatv davasında yaklaşık bir yıl cezaevinde kalmış ve beraat etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Sibel Hürtaş'ın oğlunun fotoğrafı suç unsuru oldu

SONRAKİ HABER

Suikastin ardından DNR’ın yeni devlet başkanı Trapeznikov oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...