04 Eylül 2018 09:48

CHP’li Erdoğdu: Ücretler aylık olarak enflasyon oranında hesaplansın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları inandırıcı değil.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, düzenlediği basın toplantısında hükümetin ekonomik önlemleri yalnızca sermaye için aldığına dikkat çekerek, kötü gidişatın faturasının halka çıkarılmasına tepki gösterdi. Erdoğdu, çalışanların ücret ve maaşlarının aylık olarak enflasyon oranında hesaplanmasını talep etti. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısı ile ülkenin ekonomik gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğdu, TÜİK rakamlarına göre TÜFE'de 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2.30, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 17.90 artış gerçekleştiği açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek temel maddelere gelen fahiş zamların bunun göstergesi olduğunu ifade etti. TÜİK'in hükümetin gözüne girmek için enflasyonu makyajlamasının, çalışanın rızkının çalınması anlamına geldiğini dile getiren Erdoğdu, 6 aylık enflasyonun 1 ayda gerçekleşmesi nedeniyle acilen Eşel/Mobil sistemine geçilmesi ve ücretlerin ve maaşların her ay enflasyon oranında artırılması gerektiğini söyledi. 

‘HÜKÜMETİN KRİZ ÖNLEMLERİ ÇALIŞAN KESİMİ YOK SAYIYOR’

Erdoğdu, hükümetin krize karşı önlem adı altında açıkladığı önlemlerin yalnızca sermaye kesimlerini kapsadığını, çalışan kesimlerin ise yok sayıldığını ifade etti. Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “sıkı maliye politikası” olarak ifade ettiği uygulamalara da tepki göstererek “Sıkı maliye politikası, sıkı maliye politikası... İki kelimeden oluşan bir kavram, neyi ifade etmek istiyorsun bu kavramla? Tasarruf edeceğim diyorsun, nereden edeceksin?​” diye sordu. 

Tasarrufun ek vergiler, çalışanların fakirleştirilmesi ve zorunlu sosyal hizmetlerden kesintiler yoluyla gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getiren Erdoğdu, sosyal demokrat bir parti olarak bu uygulamaların karşısında duracaklarını ve bu uygulamalara karşı sokağa çıkacaklarını söyledi.

‘TÜRKİYE GIDA KRİZİNE GİREBİLİR’

Erdoğdu, ÜFE'de yaşanan artışa da değinerek bunun özellikle tarım kesimini vurduğunu söyledi. Çiftçilerin maliyet artışına karşı korunmaması durumunda üretimden çekileceklerini ve Türkiye'nin bir gıda krizine gireceğini belirten Erdoğdu, "Bu durumdan korunmanın yolu temel tarım ürünlerinde taban fiyatlarının en az ÜFE kadar artırılmasıdır" dedi. 

‘TÜRKİYE BATMA RİSKİNDE’

Erdoğdu, Türkiye'nin dış borcunun 466 milyar dolar seviyesine çıktığını ve ülkelerin batma riskini gösteren CDS oranının ise 550 puana fırladığını söyledi. Bu oranın borç verilemez iflas oranı olduğuna dikkat çeken Erdoğdu, Türkiye'nin yurtdışından aldığı her yüz dolar borç için faizin yani sıra 5.5 dolar artı iflas primi ödemek zorunda bırakıldığını dile getirdi.

‘ERDOĞAN YABANCI YATIRIMCIYI ÜRKÜTTÜ’

Bu süreçte Merkez Bankası'nın elinin kolunun Saray tarafından bağlandığını ifade eden Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Londra'da yatırımcılara anlattığı "faiz teorisinin" de saçma olduğunu söyledi. Erdoğdu, faizin enflasyonu yükselttiğini söyleyen Erdoğan'ın yabancı yatırımcıları ürküttüğünü dile getirdi. Yapılan ikinci hatanın Merkez Bankası Genel Başkanı'nın AKP Genel Merkezi'ne çağrılarak hizaya çekilmesi olduğunu belirten Erdoğdu, "Bu iki hata Türkiye ekonomisine büyük zarar vermiş ve fon maliyetlerini yükseltmiştir" diye konuştu.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den İstanbul için sağanak uyarısı

SONRAKİ HABER

Arjantin'de yeni kemer sıkma paketi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa