04 Eylül 2018 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 04 Eylül 2018 21:31

Rusya ve Suriye ordusu İdlib'e hava saldırısı düzenledi

Rus ve Suriye, cihatçıların son kalesi olan İdlib’e 20'den fazla hava saldırısı düzenledi. BM'den İdlib uyarısı geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye'nin İdlib kentine yönelik sabah saatlerinden beri Rusya ve Suriye savaş uçakları tarafından 25'ten fazla hava saldırısı düzenlendi. Saldırı üzerine Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Saat 11.00'den itibaren Suriye'nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim askeri üssünden kalkan Rusya'ya ait savaş uçakları, İdlib'in Cisir Şugur ilçesinde bulunan Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) kontrolündeki bölgeleri hedef aldı. Rus savaş uçaklarının yanı sıra aynı bölgedeki bazı noktalara, Suriye hükümetine ait savaş uçakları tarafından da hava saldırısı düzenlendi.

Rusya ve Suriye'ye ait savaş uçaklarının şu ana kadar İdlib'in Cisir Şugur ilçe merkezi ile Eneb, Canudiye, Sermaniye, Mişek, Mihambel, Katron Çiftliği, Hacı Hamut Çiftliği, Sararif, Cedraya, Beşlamun, Sahan, Keferdin, Lej, Besnekol, Gani, Zeyzun, Maruç ve Cebel Zaviye bölgelerini hedef aldığı öğrenildi.

Öte yandan hava saldırılarının düzenlendiği bazı bölgelerin, Suriye hükümetine ait tanklarla da karadan ateş altına alındığı kaydedildi.

TSK'DEN SURİYE'YE ASKERİ SEVKİYAT

Öte yandan Türkiye'nin farklı kentlerindeki birliklerden 'Fırat Kalkanı' ve 'Zeytin Dalı' harekatlarının gerçekleştirildiği Suriye'deki bölgelere sevk edilen zırhlı araçlardan oluşan konvoy, akşam saatlerinde Kilis'e ulaştı. Askeri konvoy, güvenlik önlemleri eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçiş yaptı. Askeri konvoyda yer alan zırhlı araç ve personelin, Suriye'de bulunan TSK'ye ait üslerde konuşlandırılacağı belirtildi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya tarafından da bombardımanın ardından ilk açıklama geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, "İdlib'deki son durum, Tahran Zirvesi'nde ele alınacak. Trump'ın uyarıları, sorunun çözümü için yardımcı değil. İdlib, teröristlerin yuvası. Militanlar, üslerimizi tehdit ediyor" denildi.

BM'DEN İDLİB AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib’e olası operasyon ve Rusya'nın bugün bölgeye düzenlediği hava saldırıları konusunda açıklamalarda bulundu.

Bugün İdlib ve Hama'da düzenlenen hava saldırılarının ölüm ve yaralanmalara ayrıca okul ve market gibi sivil yapılarda zarara yol açtığını iddia eden Dujarric, “BM, İdlib'deki insani durum ve bölgedeki askeri gerginliğin artmasının yol açacağı potansiyel yıkıcı insani sonuçlardan duyduğu endişeyi bir kez daha tekrar ediyor” ifadesini kullandı.

Dujarric, İdlib'de 3 milyon civarında sivilin yaşadığını ve BM'nin Türkiye üzerinden yardımlarını bölgeye ulaştırdığına vurgu yaparak, Suriye'nin kuzeybatısında muhtemel bir operasyon durumunda doğacak ihtiyaçları karşılamak için 311 milyon dolar civarı fona ihtiyaç duyduklarını belirtti.

“BM, İdlib için yüksek alarmda” ifadelerini kullanan Dujarric, “BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura sürekli Suriye'deki taraflarla telefonla görüşüyor. Ancak bölgedeki sivillerin çatışmalardan uzaklaştırılmasını sağlamak bölgedeki tarafların sorumluluğu” açıklamasında bulundu.

TRUMP: ESAD İDLİB’E UMURSAMAZ ŞEKİLDE SALDIRMAMALI

İdlib'e olası bir saldırı ile ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İdlib'e umursamaz bir biçimde saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar insani trajediye dönüşme riski taşıyan bu olası operasyona katılmakla ölümcül bir insanlık hatası yapar. Yüzlerce, binlerce insan ölebilir. Buna izin vermeyin” dedi.

AB'DEN İDLİB UYARISI: YENİ BİR İNSANİ FACİAYA YOL AÇAR

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile telefonda görüştükten sonra yazılı açıklama yapan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de savaşın milyonlarca insan için büyük acılara neden olduğunu anımsattı.

Mogherini, “Bu günlerde İdlib'te gerginliğin yeniden artma riskiyle karşı karşıyayız. Buna engel olunması gerekiyor. Yoksa saldırı kararı alanlar ya da buna izin verenler tarih ve halk nezdinde sorumlu tutulur” ifadesini kullandı.

İdlib'te olası bir askeri saldırının üç milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacağına dikkat çeken Mogherini, “Bu yeni bir insani faciaya yol açar” değerlendirmesine yer verdi.

Mogherini, İdlib'te olası bir askeri operasyonunun halihazırda hassas bir bölgede gerginliği daha da tırmandıracağını ifade etti.

AB'nin Suriye'de BM öncülüğünde siyasi bir çözümü desteklemeye devam ettiğini kaydeden Mogherini, Astana garantörlerine sivilleri koruma konusunu öncelikli olarak ele almaları için çağrıda bulundu.

HALEY: KİMYASAL SİLAH KULLANINCAYA KADAR BEKLEMEYECEĞİZ

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İdlib'de olası bir kimyasal saldırı ihtimaline ilişkin, "Kimyasal silah kullanılana kadar kenarda durup beklemeyeceğiz. Bu konuda Başkan (Donald Trump) da kamuoyu önünde açıkça konuşarak eğer kimyasal silah kullanılırsa, ABD karşılık verecek demek istedi." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Belek sahilinde caretta caretta ölümleri

SONRAKİ HABER

Serada üretilen ejder meyveleri 15 liraya kadar alıcı buluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...