04 Eylül 2018 04:31
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2018 04:01

İBB yalanladı: ‘Martı Projesi’ iptal edilmedi, yeniden düzenlenecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2 yıldır yapımına başlanan ‘Kabataş Martı Projesi’ni iptal ettiği iddiasını yalanladı.

Fotoğraf: İstanbul Kent Konseyi

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, denize dolgu, kıyı çizgisine martı şeklinde yapı ve alt galeriler, Dolmabahçe-Fındıklı kara ulaşım trafiği beton dalış tünelleri içeren Kabataş Martı Projesi’ni, imalatının 2’nci yılında iptal ettiği iddia edildi. İBB ise iddiayı yalanladı. 

Politeknik.org.tr, projenin Fındıklı’daki tanıtım ofisinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı martı şeklindeki iskele ve yeraltı galerileri projesinin iptal edildiğini peyzaj çalışmalarının ardından meydanın açılacağını söylediğini iddia etti. 

İBB ise yaptığı açıklamada iddiayı yalanladı: "Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi (Martı) projesinde iptal söz konusu değildir. Proje karayolu trafik akışını yer altına almaksızın yeniden düzenlenecektir. Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi en kısa sürede tamamlanarak İstanbulluların hizmetine sunulacaktır.”

MİMARLAR ODASI: SUÇ MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

İBB'nin projenin iptal edilmediği yönündeki açıklamasının ardından Mimarlar Odası projenin onaysız olduğu vurgulayarak “Kent suçu meşrulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

Mimarlar Odasının yaptığı açıklamada, “Hiçbir onayı olmayan devasa bir projeye göre kamuyu ve kenti geri dönüşü mümkün olmayan zararlara uğratan baştan aşağı hukuksuz ve usulsüz bir süreç halen devam ettirilmektedir” denildi ve eklendi: İBB, yaptığı son açıklama da bu usulsüzlüğü zımnen kabul etmekte ve zaten metro inşaatında da çökmelerle kendini gösterdiği gibi fiziki olarak yapılması olağan üstü zeminsel ve çevresel tehditler oluşturacak olan ‘onaysız proje’de önerilen yeraltı yol inşaatlarından vazgeçildiğini bildirip asıl sorunu geçiştirmeye çalışmaktadır.

Bianet’in haberine göre açıklamada ayrıca “Asıl sorun esasen onayı olmayan bir projenin kısmen iptal edildiği ya da iptal edilmediği tartışmaları arasında gözden kaçılmayacak kadar önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

‘YARGI TARAFINDAN İPTAL EDİLMİŞ BULUNMAKTADIR’

Mimarlar Odası’nın açıklamasında proje alanının geçmişi 5. yüzyıla uzanan bir dünya mirası olduğu vurgulanarak, yıllardır bu önemli sit alanının ve etkileşimde bulunduğu başta Tarihi Yarımada olmak üzere sit alanlarının görsel ve fiziksel bütünlüğünün korunmasına dair alınan onlarca koruma kurulu kararı, ilke ve yargı kararına rağmen hukuksuzlukların devam ettiği kaydedildi. Açıklama şu ifadelerle sona erdi: Bugüne kadar yapılan bütün hukuksuzluk ve usulsüzlüklerle kamunun ve çevrenin uğratıldığı zararların tazmin edilmesi ve tüm idari, teknik ve mesleki sorumlulardan adil bir yargı önünde hesap sorulması gerekir. Asıl sorun esasen onayı olmayan bir projenin kısmen iptal edildiği ya da iptal edilmediği tartışmaları arasında gözden kaçırılmayacak kadar önemlidir. Bu olay, kentimiz ve ülkemiz açısından önem taşıyan kamusal ve toplumsal projelerin planlama, projelendirme, uygulama ve kamusal denetim aşamalarındaki sorumsuzluk ve hukuksuzluğu örneklediği için bir o kadar da vahimdir.

KABATAŞ BETONA GÖMÜLMÜŞTÜ

Kabataş Martı Projesi, bilim ve meslek insnalarının tüm uyarılarına rağmen yapılmıştı. Proje başladığından bugüne Kabataş’ta deniz dolgusu yapıldı, hafriyat çalışmaları yapıldı, imalat sürecinde binlerce metreküp beton kullanıldı. Projenin reklam çalışmaları için binlerce TL’lik harcamalar yapıldı. 

PROJE MİMARI, PROJEYİ ELEŞTİRENLERE DAVA AÇMIŞTI

Proje mimarı Hakan Kıran, projenin yaratacağı sorunları dile getiren, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Sami Yılmaztürk, yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, inşaat mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Cihan Uzurçarşılı Baysal, Politeknik ve Politeknik YK Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş hakkında dava açmıştı. Politeknik YK Başkanı Ersin Kiriş’in beraat ettiği İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Martı Projesi’nin, topluma mal olmuş ve her kesimi ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje olduğunu, kamunun eleştiri hakkı bulunduğunu ve Kıran’ın katlanma yükümlülüğü olduğunu belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akaryakıta zam geldi, pompaya yansımayacak

SONRAKİ HABER

'Erdoğan manifesto açıklayacak, uymayan belediye başkanları gidecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...