03 Eylül 2018 16:31
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2018 17:56

Almanya’da 50 bin kişiden ırkçılığa anlamlı yanıt: 'Çoğunluk Biziz'

Almanya’da binlerce kişi, Chemnitz kentinde ırkçılığa karşı düzenlenen konserde bir araya geldi.

Fotoğraf: Emre Öğüt/EVRENSEL

Paylaş

Almanya’nın Chemnitz kentinde hafta sonunda Neonazilerin yaptığı eyleme bugün akşam yapılan dev konserle yanıt verildi. “Çoğunluk Biziz” sloganıyla yapılan büyük konsere değişik uluslardan binlerce insan katıldı. Irkçılığa karşı düzenlenen ve birçok ünlü grubun sahne aldığı konserde bir araya gelen binlerce kişi göçmenlere dönük saldırıları lanetledi. Alman birinci televizyon kanalı ARD, konsere katılanların sayısını 50 bin olarak duyurdu. Neonazilerin kentte gövde gösterisi yapmasına tepki gösteren Kraftclub müzik grubu ve Chemnitz’de ırkçılığa karşı tutumları ile tanınan bir çok sanatçı birlikte sahne alarak şarkılarını ırkçılığa karşı söyledi.

Konser başlamadan önce Almanya’nın bir çok kentinden antifaşistler otobüslerle Chmnitz’e gelerek konserin yapıldığı Johannis Meydanı’nın doldurdu. 17:00’de konserin başlaması ile birlikte alanda coşku daha da arttı. Açılış konuşmasında yaşanan ırkçı saldırılara dikkat çekilerek hükümetin göçmenlere yönelik ayrımcı, dışlayıcı politikaları eleştirildi.

Açılış konuşmasının ardından Tretttmann, Feine Sahne Fishcfilet, K.I:Z, Kraftclub, Nura/ Marteria &Casper, Die Toten Hosen sahne aldı. Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de konsere destek verdi. Hükümet partisi CDU ise konserde antifaşist rock grubu Feine Sahne Fischfilet’in sahne almasını gerekçe göstererek organizasyona tepki gösterdi.

26 Ağustos’ta kentte düzenlenen bir festivalde, nedeni henüz belli olmayan bir kavgada Daniel H. adındaki bir Alman iki göçmenin bıçaklı saldırısı sonucunda yaşamını yitirmişti. Kavga nedeniyle dört kişi de yaralanmıştı. Bunun üzerine ırkçı gruplar sokaklara çıkarak göçmen avına başlamıştı. Göçmenlere ait işyerlerine ve göçmenlere yönelik saldırılara karşı Alman polisi gerekli önlemleri almamış; hükümet ise yaşananlara sessiz kalmıştı.

Gençliğin ağırlıkta olduğu konserde “Yaşasın uluslararası dayanışma” , “Faşizm bir daha asla” sloganları atıldı. (Chemnitz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lice ve Hani'ye bağlı 15 köy ve 22 mezrada sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Ümit Özdağ: Bayramlaşmaya giden Suriyeliler Türkiye'ye geri alınmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...