03 Eylül 2018 13:27

‘Almanya istihbaratı AfD’yi izlesin’ tartışması

Almanya siyaseti, ırkçı eylemleri destekleyen AfD'nin istihbarat tarafından izlenmesini istiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bir Alman’ın öldürülmesi sonrası Chemnitz kentinde düzenlenen aşırı sağ protestolara destek veren ırkçı AfD partisi eleştirilerin odağında. Alman siyaseti partinin iç istihbaratça izlenmesini tartışıyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Sosyal Demokrat Partili Federal Meclis Başkan Yardımcısı Thomas Oppermann, AfD ile aşırı sağcılar arasındaki muhtemel işbirliğinin Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesini istedi. Hristiyan Demokrat Birlik partisinin Genel Başkan Yardımcısı Thomas Strobl da aynı yönde görüş belirtirken Schleswig-Holstein eyaletinin Hristiyan Demokrat Başbakanı Daniel Günther bu konudaki tereddütlerini dile getirdi. Chemnitz’in bulunduğu Saksonya eyaletinin Sosyal Demokrat Partili Başbakan Yardımcısı Martin Dulig ise Die Welt gazetesinde yayımlanan açıklamasında AfD’nin önde gelen isimlerini faşistlikle suçlayarak “AfD tutsaklığından kurtulmalıyız” dedi.

Öte yandan Chemnitz’deki ırkçı protesto gösterilerinden sonra Almanya için Alternatif partisinin oy potansiyelinde artış kaydedildi. RTL/n-tv televizyonlarının yaptırdığı ankete göre AfD’nin oy oranı iki puanlık artışla yüzde 16’ya yükseldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Bakanlık Sur’daki evlerin kime verileceğini açıklasın’

SONRAKİ HABER

Cem Küçük uyardı: Gazeteler köşe yazısız çıksa kimse fark etmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...