03 Eylül 2018 23:17

‘Bakanlık Sur’daki evlerin kime verileceğini açıklasın’

Diyarbakır Sur’da inşa edilen evlerin eski sahiplerine verileceği yönündeki iddiaları Mimarlar Odası ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’na sorduk.

Fotoğraf: Salih Yeşil

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Güneş gazetesinin Diyarbakır Sur’da Acele Kamulaştırma Kararı’yla yıkılan ve yeniden yapılan evlerin eski sahiplerine verileceğine ilişkin yayımladığı habere dair Evrensel’e konuşan Mimarlar Odası ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu söz konusu durumu yalanladı; evlerin kime vereceği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklama yapmasını istedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yaklaşık 1,5 yıl önce Acele Kamulaştırma kararıyla mahallede yaşayan ev sahipleri evlerinden zorla çıkarılmıştı. 2019’da yapımı bitmesi planlanan evlerin geçtiğimiz gün Güneş gazetesinde yayınlanan habere göre tekrar eski sahiplerine verileceği söyleniyor. Yapılan habere ilişkin Sur’un yıkım sürecini yakından takip eden Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu ve Diyarbakır Mimarlar Odası Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın, yapılan haberin doğruluk payının olmadığını; algı yaratmak amaçlı olduğunu ifade etti.

‘EV SAHİPLERİNE İADE SÖZ KONUSU DEĞİL’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğlu, yapılan haberin asılsız olduğunu ifade ederek, “Buradaki yapıların peyderpey tamamlandığını biliyoruz, takip ettik. İnşaat alanına giremiyorduk, surların üzerinden gözlemleyebiliyorduk inşaatların gidişatını. Fakat şu an evlerin bitip de mülk sahiplerine teslim edilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü, buradaki evlerden insanlar zorla çıkarıldılar. Çıkarılma biçimlerine bile bakıldığında bu işin iyi niyetli olmadığını görüyorsunuz. Hiçbir şekilde anlaşma yoluna gitmeyi teklif etmedi, ya da anlaşma yolunda sundukları maddelerin hiçbirinde evlerin geri iadesi gibi bir durum söz konusu değildi. İnsanlara imzalattıkları evrakların hiçbirinde yerinde yapılacak evlerde otursun gibi bir seçenek yok” dedi.

‘YANDAŞ MEDYANIN HER ZAMANKİ ALGI YÖNETİMİ’

Yandaş medyanın olan biteni olduğu gibi aktarmadığını, bir algı oluşturmaya çalıştığını belirten Cizrelioğlu, “Burada bir rant yaratılmaya çalışıldı ve demografya değiştirildi. Sur’da yaşayan halk buraya asla geri dönemeyecek bu koşullarda. Bizim de önceliğimiz burada yaşan halkın buraya geri dönmesidir ama borçlandırılarak, mülksüzleştirilerek, yoksullaştırılarak değil. Yandaş medyanın en başından beri burada olan biteni olduğu gibi yansıtmadığını da biliyoruz. Her zamanki algı yönetimi, olan bitenin üzerini kapatma, yaşanan hak ihlallerini üstünü kapatma, her şey çok mükemmel gidiyormuş izlenimi verme çabası var” dedi.

‘BAKANLIK ÇIKIP AÇIKLAMA YAPMALI’

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Eş Başkanı Şerefhan Aydın ise, Güneş gazetesindeki haberin asılsız olduğunu belirterek, bakanlığın bu iddiaya ilişkin çıkıp açıklama yapması gerektiğini söyledi. Aydın, aslında nelerin yaşandığını da şöyle ifade etti:

“Sur’da diyelim ki ortalama 200 metrekarelik bir ev, 560 bin TL ediyor. Devlet ev sahiplerine en fazla 70-100 bin arası verdi. Geçmişte eski Bakan Özhaseki, açıklamada bulunmuş ‘Burada yaşayan insanlar tapusunu devlete versin, gitsin bize bıraksın. Biz burada tarihi ev yapacağız. Bedelini çıkaracağız, ev sahibinin de eski evine de bir bedel biçeceğiz. Aradaki farkı bize öderse ona ev vereceğiz’ demişti. Farkı oradaki yurttaşın karşılayamayacağı bir miktar istiyorlar ki yurttaş caysın. Orada yaşayan insanların gelir düzeyi ortada. Düşünün 1-2 yıl önce bunu söylemiş. Bakanlık bu iddiayı sahipleniyor mu? Sahiplenmiyor mu? Çıkıp açıklama yapması lazım. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü buna dair bilgi vermeli, o evlerin sahibi kimdir, kimlere verilecek, kimlere satılacak, eski sahiplerine bir ayrıcalık tanınacak mı? Sağlıklı bir bilgi vermeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İl Müdürlüğü” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kağıt krizi Kıbrıs’ı da vurdu

SONRAKİ HABER

‘Almanya istihbaratı AfD’yi izlesin’ tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...