03 Eylül 2018 11:57

‘Transfobik açıklamalar katillerin sırtını sıvazlıyor’

İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, trans cinayetlerini değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Nefret söylemleri ve cezasızlık politikasıyla paralel olarak artan trans cinayetlerinin politik olduğunu belirten İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, “Yasa yapıcılar ve uygulayıcılar, homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor” dedi.

2016 yılında nefret cinayeti sonucu trans kadın ve LGBTİ hakları savunucusu Hande Kader’in ölümüne ilişkin hiçbir gelişme yaşanmazken, peş peşe yaşanan ve çoğu zaman da kayıtlara dahi geçmeyen trans kadın ölümlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Bunun en son örneği de 25 Ağustos’ta İstanbul Beyoğlu’nda bir erkek tarafından öldürülen trans kadın Esra Ateş oldu. Gösterilen yoğun tepki sonucunda Ateş’i öldüren kişi yakalanarak tutuklandı.

‘CİNAYETLERİN POLİTİK OLDUĞUNU HEP SÖYLEDİK’

Cinayetlerin politik olduğunu her defasında dile getirdiklerini söyleyen İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, bu durumu politikleştiren nedenlere ilişkin de, “Sistematik olarak işlenen ve on yıllardır süregelen bir cinayetler serisi mevcut. Ve bu cinayetlerin işlendiği, hedef aldığı grup transeksüel kadınlar. Eceli gelip de ölen trans sayısı sadece iki kişi. Düşünün ki ortak bir kimliğe sahip bir topluluğun tüm mensupları ya öldürülüyor ya da intihara zorlanıyor. Hal böyle olunca bu cinayetleri politikleştiren durumlara bakmak gerekiyor. Cinayetin işlendiği andan itibaren kolluk, delilleri ya toplamıyor ya karartıyor. Üstüne bütün katillerin karakol ifadeleri de aynı. Yüzlerce cinayette aynı ifade, aynı akıldan çıkmışçasına bu katillere söyletiliyor. Örneğin cinnet geçiren katillerin, cinnet varsayımı mahkeme heyetince kabul edilir. Ama bir tanesi cinnet geçiren biri maktulün kıymetli eşyalarını neden yağmalar diye sormaz, sorulsa da cezai karşılığında bir indirim olmaz” dedi. Arat, yasa yapıcıları ve uygulayıcılarının eşitlik taleplerini görmezden gelmesi, kulak tıkaması ve homo/transfobik açıklamalarla cinayetlere yol vermesinin katillerin sırtının sıvazlanması anlamına geldiğini belirtti.

TÜRKİYE TRANS CİNAYETLERİNDE AVRUPA BİRİNCİSİ

Transgender Europe'un en son 2016 yılında yaptığı araştırmada dünya çapında bin 731 trans birey cinsiyet kimlikleri yüzünden öldürüldü. Buna göre Türkiye en çok trans cinayeti işlenen ülkeler arasında Avrupa'da birinci, dünyada ise 9'uncu sırada yer aldı. Ocak 2008 ile Nisan 2016 tarihlerini kapsayan raporda, Türkiye'de 8 yılda kayıtlara geçmiş 43 trans cinayeti işlendi. 2018 yılının başından bu yana ise toplam 4 trans birey öldü, 11 trans birey de fiziksel saldırıya uğradı. Bu saldırı ve cinayetlerin yaşanmasında ise cinsiyet kimliği temelinde var olmayan koruma önlemleri ve trans bireylerin nefret söylemleri ile hedef haline getirilmesi yatıyor. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Öztrak: Belediyeciliği biz biliriz, gündemimizde ittifak yok

SONRAKİ HABER

Emeklilikte yaşa takılanlar için meclise çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa