03 Eylül 2018 10:46

Bergama Kozak Yaylası Festivali'nin ilki gerçekleştirildi

Bu yıl ilki düzenlenen ve yoğun katılımla gerçekleşen Bergama Kozak Yaylası Festivali'nde bölgeye yapılmak istenen madene karşı tepki öne çıktı.

Fotoğraf: Oben Ulu

Paylaş

Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ilkini düzenledikleri “Bergama Kozak Yaylası Festivali”, yoğun katılımla gerçekleşti. Kozak Piknik Alanı’nda gerçekleşen etkinlikte bölgeye yapılması planlanan altın madenine karşı önemli mesajlar verildi.

Dünya'nın en kaliteli çam fıstığının yetiştiği ve Türkiye'de çam fıstığının ana vatanı olarak kabul edilen, havası ve eşsiz doğasıyla ünlü Kozak Yaylası’nı tanıtmak amacıyla düzenlenen “Bergama Kozak Yaylası Festivali”nin ilki, adeta düğün havasında gerçekleşti. Şenlikte, Kozak Yaylası’nda yetişen doğal ürünlerden domates, üzüm ve çam fıstığının yanı sıra bal, reçel ve çam fıstıklı tatlıların satışa sunulduğu stantlar büyük ilgi gördü.

'KOZAK YAYLASI TÜM İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ'

Halk oyunları gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Kozak Yaylası Festivali’nin gelenekselleşeceği müjdesini verdi. Bergama’da yaşanan 25 yıllık çevre mücadelesine ve Kozak Yaylası’nın durumuna değinen Başkan Gönenç, “Asırlık çam fıstığı ağaçlarının bulunduğu Kozak Yaylası sadece Bergama’nın değil tüm insanlığın ortak değeri, dünyada böyle alanlar yasalarla korunuyor. Kozak’ta ise bunun tam tersi bir süreç yaşıyoruz. Korkarım böyle giderse 10 yıl sonra Kozak diye bir yer kalmayacak. Kozak’ın havasını, suyunu koruyacak kalabalıklara ihtiyacımız var, ancak böyle sonuç alabiliriz. Çünkü güvenebileceğimiz bir hukuk kalmadı. Biz de yasal sınırları aşmadan, demokratik hakkımızı koruyacağız. Bu bir parti mücadelesi değil, siyaset değil, yaşam hakkı” dedi.

'SONUÇ HEPİMİZ İÇİN YIKICI OLUR'

Başkan Gönenç, “Altın madenine karşı mücadelemiz sürüyor. Yakın zamana kadar yargı güvencemizin olduğunu düşünüyor ve ‘yargı var’ diyorduk. 15 gün önce iki Danıştay kararının ardından ve kazanmış olduğumuz tüm davalar iptal edildikten sonra hukuki bir dayanağımızın da kalmadığını gördük. Burada yaşam alanımızı, Kozak’ın zenginliğini maalesef birileri yok etmek istiyor” dedi.

'KOZAK BİZİM SERVETİMİZ'

Başkan Gönenç’in konuşmasının ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Dünyanın en özellikli coğrafyalarından birinde altın arayarak, öbür taraftan taş çıkartarak doğayı kirletmeye hiçbirimizin hakkı yok. Ovacık altın madenini biliyorsunuz. Oradan çıkan altınların ülkemizin başına ne gibi dertler açtığını, açmak istediğini hepimiz biliyoruz. Kozak bizim servetimiz. Bu değerimizi geleceğimize, gelecek nesillere taşımak zorundayız” dedi.

'YARGI SİYASALLAŞTI'

Başkan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığım 22 Haziran 2004 tarihinden 2011 yılına kadar, haksız yere doğayı kirletmek için verilen ÇED izinlerine, planlara açtığımız davaların yüzde 80-90’ını kazanmıştık. Ancak 2011 yılından sonra bu durum tamamen değişti. 2011'den itibaren haklı olarak çevremizi, doğamızı, insanımızı, suyumuzu, toprağımızı korumak için açtığımız bütün davaların yüzde 90’ının kaybettik. Çünkü adalet siyasallaştı, yargı siyasallaştı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Soma davasının bir kez daha gösterdiği: Yasalar sermaye için işliyor

SONRAKİ HABER

BM, Libya’da artan çatışmalar için ‘durun’ çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...