03 Eylül 2018 08:49

Folkart Incity'nin imar planları iptal edildi  

İzmir'de yerel idare mahkeme, yapımı devam eden Folkart Incity Projesine ait imar planlarını şehircilik ilkelerine uymadığı gerekçesi ile iptal etti.

Folkart projesinin görseli

Paylaş

Metehan UD
İzmir

 
İzmir'de yerel idare mahkeme, yapımı devam eden Folkart Incity Projesine ait imar planlarını şehircilik ilkelerine uymadığı gerekçesi ile iptal etti. Planlamaların bütüncül şekilde ele alınmasını isteyen Mimarlar Odası inşaatın bir an önce durdurulmasını da istedi.
 
İzmir'de parsele özel bir imar değişikliği daha yargıdan döndü. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Folkart'ın talebi doğrultusunda yaptığı imar değişikliği mahkeme kararı ile iptal edildi. Folkart, Bornova Kazım Dirik Mahallesi'ndeki 'Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı'nda kalan  arazisinin 'Ticaret Konut Alanı' olarak değiştirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başvurmuş, büyükşehir bu değişikliği kabul etmişti.
 
Plan değişikliği ile birlikte 16 bin 613 metrekarelik alana 513 bin 442 metrekarelik inşaat izni verildi. Alana yapılması planlanan Folkart Incity Projesi biri 28 katlı olmak üzere toplam 8 blok, 700 daire ve 42 ticari konuttan oluşuyor. Proje ayrıca yüzde 94 oranında yapılaşma getiriyor. Alanda inşaat çalışmaları geçtiğimiz aylarda başladı. Projeye karşı TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası itirazda bulundu ancak büyükşehir belediyesi itirazları reddetti. Odalar ise süreci yargıya taşıdı.

'İMAR MEVZUATINA, ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'

Dosyayı inceleyen İzmir 1. İdare Mahkemesi, itirazları yerinde bularak planın iptaline karar verdi. Mahkeme, dava konusu parsel değişikliğinin parçacıl olmasının imar mevzuatına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığına kanaat getirdi.  

Kararda "Alanda yaşayacak nüfusun gereksinimi olan sosyal ve kültürel tesis alanları ile teknik altyapı alanlarının ayrılmadığı, imar planı değişikliğinin kamu yararı içermediği, bölgeye ilişkin yapılan parçacıl bir planlama kararı olduğu saptanarak, bölgenin konut ve ticaret alanı olarak belirlenmesinin bölgedeki nüfus ve ulaşım yoğunluğunu artıracağı öngörülmüştür. Plan değişikliğinde ulaşım çözümlemelerine ilişkin herhangi bir düzenleme ve değerlendirme çalışmasının bulunmadığı görülmektedir" denildi.  

'İNŞAAT BİR AN ÖNCE DURDURULMALI'

Kararla ilgili Evrensel'e açıklamada bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Aslan, projenin bir an öncenin durdurulmasını isteyerek "Şimdiye kadar birçok benzer durumla ilgili yargı kararı aldık. Kararın uygulanması noktasında tereddüt gösteren ya da süreci uzatan belediyeler olabiliyor. Yakın zamanda İstinye Park örneğinde bunu yaşadık. Benzer bir sürecin burada yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz. Belediyeye gerekli yazıları da yazacağız. Her zaman için talebimiz bir planlama yapılacaksa parsel bazında değil geniş ölçekli bölgesel bir planlama yapılması. Bu planlamanın da şehircilik ve imar ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Bu tür alanlarda kentsel donatı alanlarının ayrılarak bir planlama süreci işletilmeli diye düşünüyoruz ama İzmir'de ne yazık ki bir süredir daha parçacıl alanlar üzerinden imar değişiklikleri ile karşılaşıyoruz. Bunlar da olduğunca mücadele etmeye çalışıyoruz" dedi.
 
Folkart, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9 Eylül'de başlayacak İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ana sponsorları arasında.  

ÖNCEKİ HABER

Berat Albayrak: Halkbank'a ceza beklemiyoruz, aksi politik karar olur

SONRAKİ HABER

254 kişilik iş için 15 bin 723 kişi başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...