'Gerçekten kardeşçe yaşamak istiyorsak bu da barışla olacak'

Diyarbakır'da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginden seslenen yurttaşlar, yeniden barış sürecine dönülmesi gerektiğini söyledi.

02 Eylül 2018 13:45
Paylaş

İnanç YILDIZ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Yurdun dört bir yanında 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dair çeşitli etkinlikler yapıldı. Bu adreslerin merkezlerinden biri de Diyarbakır’dı. Binlerce kişi İstasyon Meydanı’nda toplanarak barış taleplerini yineledi. Barış gününe dair yurttaşlar Evrensel’e konuştu. Operasyonların devam edeceğini söyleyen iktidara seslenen yurttaşlar, ülkede herkesin barışa ihtiyacı olduğunu, yeniden barış sürecine dönülmesi gerektiğini söylediler. “Birlikte yaşamak için birbirimizi sevmemiz, inanmamız lazım” diyen yurttaşlar, “Biz bu ülkede gerçekten kardeşçe yaşamak istiyorsak bu da barışla olacak” dediler.

‘HERKESİN BARIŞA İHTİYACI VAR’

Van’dan gelerek Diyarbakır’daki mitinge katılan Turan Öztopçu, barış için geldiğini, bütün dünyaya barış gelmesini isteyerek “Çünkü savaşlarda kimse hiçbir şey kazanmamıştır. Savaşan herkes kim olursa kaybediyor. Barış mutlaka olmalı ki ülkemiz rahat olsun, huzur gelsin. İçişleri Bakanı operasyonlara devam edeceğiz dese de biz halk olarak onlara bakmamalıyız. İçişleri Bakanı bunu söylememeli, Kürt, Türk kim varsa bu ülkede herkesin barışa ihtiyacı var. Biz barış istiyoruz, artık insanlar ölmesin. Hiç kimse ölmesin. Biz bu ülkede gerçekten kardeşçe yaşamak istiyorsak bu da barışla olacak” dedi.  

‘TÜRK HALKININ BİZDEN HABERİ YOK’

İktidarın çözüm sürecini bitirmesine tepki gösteren Neriman Günaydın, “Erdoğan 3 yıl halka ‘barış’ vadetti. Ondan sonra çözüm sürecini bozdu. Kürt halkı barış, özgürlük ve hakkını istiyor. 16 yıldır ülkeyi bitirdi. Ben bir halkım ama insanları zorluyorlar, içeri atıyorlar, korkutuyorlar. Biz ülkeye barış gelsin istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz” dedi. Barış gelirse ülkenin tüm sorunlarının çözüleceğini belirten Günaydın, “Türkiye halkları eğer ki barışı istiyorlarsa, ölümü istemiyorlarsa, bir insan ölüm istemez benim bildiğim. Ama onlar burada ne olduğunu bilmiyor ki. Medya göstermiyor burada olanları. Bir Türk vatandaşı tanıyorum. Konuşuyoruz, bizim memleketlerde bunlar oluyor. Diyorlar ki ‘bizim haberimiz yok.’ Neden? Haberlerde hiç çıkmıyor. Medyaya her yerde baskı var. Kimsenin haberi yok ki. Türk halkı da barış istiyor, barışı bütün insanlar ister. Kim istemez ki? Bütün halkların birleşmesi gerekiyor” dedi.

‘HAKKIMIZI ARAYINCA ‘TERÖRİST’ Mİ OLUYORUZ?’

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle halkların kardeşliğini istediğini söyleyen Ekrem Bingöl, “Savaşa hayır diyoruz, barış, kardeşlik istiyoruz. Ölümler olmasın. Yazıktır, gençlerimiz ölmesin. Türk halkından da bunu istiyoruz, o yalan dolanlara inanmasınlar. Türkiye halklarına yıllardır Kürtleri ‘düşman, terörist’ gösteriyorlar. Biz hepimiz kardeşiz, hakkımızı aradığımız zaman ‘terörist’ mi oluyoruz? Hani bizim liderlerimiz nerede? Belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz nerede? Hepsi içeride. Haksızlığa karşı geldikleri için siyasi tutsaktırlar. Barış, kardeşlik için birlikte mücadele edelim. İnsanlar ölmesin, birlikte yaşayalım. Bu hayat güzel, bu dünya herkese yeter. Karıncayı bile incitmememiz lazım. Birlikte yaşamamız, birbirimizi sevmemiz, inanmamız lazım. Biz gerçek kardeşliği istiyoruz ama bırakmıyorlar, engelliyorlar” dedi.

‘TEKRAR BARIŞ SÜRECİNE DÖNMELİYİZ’

Dünya’da barış içerisinde yaşayan yerlerin olduğunu ama kendilerinin barışa çok uzak olduğunu söyleyen Seyit Balandiken, “Birdenbire 20 yıl geriye döndük. Halkın yaşadığı travmayı düzeltmek için ciddi zamana ihtiyacımız var. Bunu da bir daha barış sürecine çevirerek yapabiliriz. Barış için daha iyi örgütlenmemiz gerekiyor. Halk barış istiyor ama iktidar karşılık vermiyor. Yani iktidarı dönüştürmemiz gerekiyor” dedi. 

‘KÜRTLER EŞİTLİK İSTİYOR’

1 Eylül Dünya Barış Günü’nün 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilan edilen bir gün olduğunu söyleyen Memduha Biçerman, “Ama maalesef bu güne kadar biz barış görmedik. Bugüne kadar operasyonlar, savaşlar, çocukların ölümü... Toprağın altında bir sürü gençlerimiz yatıyor. Bu hep anaların yüreğini yakıyor. Biz barışı haykırdıkça, sistem savaş diretiyor” dedi. Savaş isteyenlere seslenen Biçerman, “Bu savaş dursun, bu kan akmasın. Bütün dünyada, sadece Türkiye’de demiyorum. Dünya’daki bütün savaşlara karşıyız. Özellikle Kürtler eşitlik istiyor, sistemin değişmesini istiyor. Biz bu düzeni istemiyoruz, bu düzene karşıyız. Biz analar, artık çocuklarımızın ölmemesini istiyoruz. Bu ülkede açlık, yoksulluk istemiyoruz, barış, kardeşlik, eşitlik istiyoruz. Artık yeter diyoruz. Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

16. Gençlik Yaz Kampından atölyeler

SONRAKİ HABER

Çözüm işçilerin birliğinde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...