Çukobirlik mülklerinin satışı Meclis gündemine taşındı
CHP Milletvekili Ayhan Barut, Çukobirlik entegre tesisinin satış ihalesini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Basın bülteni
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Mersin Yolu üzerindeki 550 dönümlük arazi, fabrika, gayrimenkul ve makine satışıyla gündeme gelen Çukobirlik entegre tesisinin satış ihalesini Meclis gündemine taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na 2 ayrı soru önergesi sunan Barut, “Stratejik önemdeki Çukobirlik’in işlevini yerine getirmesi için öncelikle devletin ve hükümetin harekete geçmesi, kent bileşenlerinin de ortak bir akıl etrafında buluşması gerekir” dedi.
ÖNCE PAMUĞU BİTİRDİLER
Tüm dünyanın Çukurova’yı bereketli toprakları ve beyaz altın olarak anılan pamuğuyla tanıdığını aktaran Barut, “Tarımsal sanayiinin çok önemli bir parçası olan pamuk sayesinde, esnafından işçisine, çiftçisinden sanayicisine herkes kazanç sağlamış, kent ve ülke ekonomisi kalkınmış, toplumun refah düzeyi ciddi biçimde yükselmişti. Pamuk için kurulan Çukobirlik, üreticilerin yüzünü güldüren, kent ve ülke ekonomisine çok önemli katkı koyan, 6 bini aşkın kişiye ekmek kapısı olan önemli bir kuruluştu. Zaman içerisinde Çukobirlik üretim tesislerinin kapanması ile üreticinin ürettiği pamuk gittikçe azaldı. Bir zamanlar 300-400 bin hektara pamuk ekilen bölgede ne yazık ki yüksek üretim maliyeletleri ve yanlış tarım politikaları sonucu pamuk ekimi neredeyse bitme noktasına geldi” dedi.
‘ÜRETİCİ DESTEKLENSİN, ÇUKOBİRLİK YAŞATILSIN’
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsinde tarımsal üretim ve çiftçilerin yeterince desteklendiğini vurgulayan Ayhan Barut, “Ancak ülkemizde ne yazık ki bu durum geçerli değil. Çiftçiler yetersiz desteklemelere ve yüksek üretim maliyetine, hatta yanlış tarım politikalarına rağmen üretim yapmaya çalışıyor. Mutlaka tarım politikası değiştirilmeli, iyi bir planlama yapılmalı, yüksek girdi maliyetlerine çözüm bulunmalı ve üretici yeterince desteklenmeli. İşte bu noktada Çukobirlik, kooperatifçilik yapmayı sürdürmeli, nitelikli tohum üretme tesislerini açıp üreticilere gübre tesisleriyle destek olmalı. Yağ fabrikasını açmalı, tarımsal sanayi üretimini güçlendirmeli, üreticilere nefes vermeli, ülke ve kent ekonomisine katkı sunmalıdır” dedi.
Çukobirlik’in yaşadığı ekonomik kriz ve çıkmazların, arsa, gayrimenkul, tesis, makine ve teçhizat satarak giderilemeyeceğini ifade eden Barut, “Her ne kadar 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatif Birlikleri Yasası kapsamında özerk bir yapıya sahip olsa da stratejik önemdeki Çukobirlik’in işlevini yerine getirmesi için devlet eliyle adım atılmalıdır. Bu sorunun çözümü için öncelikle devletin ve hükümetin harekete geçmesinin ardından, kent bileşenlerinin de ortak bir akıl etrafında buluşması gerekir” diye konuştu.
İŞTE CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Ayhan Barut’un önergesinde yer alan sorular şunlar:
■ Çukobirlik’in eski günlerine yeniden dönmesi için hükümetinizin bir planlaması var mı?
■ Çukobirlik’in Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) borcu ne kadar? Satış için gerekçe gösterilen bu borcun ödenmesi hususunda birliğe bir destekte bulunacak mısınız?
■ Çukobirlik’in kuruluşundan günümüze ne kadar arazisi, gayrimenkulü, tesisi, makine ve teçhizatı satılmıştır? Kimler almış ve hangi amaç için kullanılmaktadır?
■ 10 Eylül’de Çukobirlik’in Mersin Yolu üzerindeki içinde biyodizel tesisi ve yağ fabrikasının da bulunduğu yaklaşık 550 dönümlük arazisi, gayrimenkulleri, makine, demirbaş ve teçhizatlarının ihaleyle satılacağı açıklandı. Bundan bilginiz var mı, bu satışla ne amaçlanıyor?
■ Satıştan ne kadar gelir elde edilmek istenmektedir? Bu gelir hangi amaç için kullanılacaktır? (Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et