02 Eylül 2018 12:28

Hak savunucuları: Yasaklar acılarımızı daha da büyütüyor

Cumartesi Anneleri’nin eylemine yönelik yasaklara tepki gösteren hak savunucuları, 'Yasaklar acıları daha da büyütüyor' diyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP hükümetinin Cumartesi Anneleri’nin eylemini yasaklamasına tepkiler sürerken, insan hakları savunucuları “Yasaklar acıları daha da büyütüyor” dedi. Hak savunucuları, HDP ve CHP’li milletvekilleri, kayıp yakınları ile birlikte Galatasaray Meydanına olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kayıpların akıbetini sormak için 23 yıldır her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin 701’inci oturumu da polis tarafından engellendi. Annelerinin eylemlerinin yasaklanmasını insan hakları savunucuları ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a değerlendirdi. Katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, yasakların acıları daha da katmerleştirdiğini dile getirdi. Barışı sağlamanın önemli olduğunu vurgulayan Dink, “Barış, adaleti sağlayarak yerine getirilebilir. İnsanların yüreğine su serpebilirler. İnsanların beklentilerine cevap verebilirler. Hükümet niçin var? Bütün bu sorunlara çözüm bulmak için var. Ne mutlu barışı sağlayanlara. Kim bugün barışı, selameti önemsiyor. Önemseyen öne çıksın” diye konuştu.

‘MEŞRU HAKKIMIZI KORUYACAĞIZ’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, Cumartesi Anneleri’nin barışçıl eylemine yönelik saldırıyı öncelikle “hukuk dışı” olarak tanımladı. ‘Biz failleri koruyoruz, yargılamayacağız’ denilmesinin aslında faillerle işbirliği yapma anlamına geldiğini söyleyen Fincancı, “Cumartesi Anneleri 90’lı yıllarda kayıpları durdurabilme gücüne sahip, son derece meşru bir hak kurumu olarak değerlendirilirken, bugün yeniden kayıpların başladığı dönemde çok önemli bir yere sahipler. Anayasayı tanımadıklarını biliyoruz. Son derece meşru hakkımızı korumaya devam edeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili Oya Ersoy ise, hükümetin yasaklama kararını tanımayarak, 701’inci haftada bir kez daha alanlarda olduklarını dile getirdi. Ersoy, “701 değil, 1701 hafta da olsa bu meydanda olmaya devam edeceğiz. İktidarın bu kararı çok net ki 90’ların kayıp politikasının savunulması, arkasında durması anlamına geliyor. Biz de diyoruz ki; bu kayıp politikalarının karşısında durmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın, kardeşlerimizin, eşlerimizin failleri bulunana kadar, kayıpların sorumluları yargılanana kadar” ifadelerini kullandı. Ersoy, Cumartesi Anneleri’nin eylemini engelleyen polislere “Bizzat partinin kararını uygulayan polis memurlarına da sesleniyoruz. Bu hukuksuz karara uyanlar yarın bu hukuksuzlukların bedelini kendileri de ödeyecektir” sözleriyle seslendi.

‘YASAK GALATASARAY MEYDANI İÇİN’

Yasaklama kararının hukuka aykırı olduğunu vurgulayan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, “Emniyet güçleri açısında eğer emir kanuna aykırı ise, emri reddetme ve uygulamama gibi bir zorunluluk var. Ama emniyet bunu da kabul etmiyor. Böyle bir yasaklama kararının kendisi hukuksal olamaz. Hiçbir gerekçe sunulmuyor. Galatasaray Meydanı’ndaki eylemi yasaklıyor ama İstiklal Caddesi’ndeki eylemi de o kapsama alıyor. Buraya dair hiçbir karar yok ama eylemi yasaklamaya çalıştılar” diye ifade etti.

TANRIKULU: AKP DERİN DEVLETİ SAHİPLENDİ

Yine CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “23 yıldır bu meydanda oturan anneler ne oldu da 700’üncü haftada terörist oldular?​” diye sordu. Bu sorunun cevabının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vermesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Bunun arkasında çok daha derin bir siyasi etki var. Süleyman Soylu’nun devam ettirdiği bir siyasi gelenek var. Süleyman Soylu bu siyasi gelenekten geliyor. O siyasi geleneğin, 90’lı yılların uygulamalarını AKP 2002’de reddetti ve faili meçhuller konusunda bir duvar ördü. ‘Bizim dönemimizde olmayacak’ deyip, derin devleti reddettiler. Ancak AKP döneminde de kayıp vakaları, işkenceler oldu” dedi. Süleyman Soylu’nun geçen hafta yaptığı açıklamasıyla aslında ‘Adalet ve Kalkınma Partisi olarak bu eski derin devlete sahibiz. Bunu daha da derinleştireceğiz’ mesajını verdiği kaydeden Tanrıkulu, Cumartesi Anneleri’nin eyleminin yasaklanmasının tek gerekçesinin bu olduğunu söyledi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy'de 1 Eylül mitingi: Halk demokrasisi ve barış için mücadeleye

SONRAKİ HABER

Ücretsiz seyahat kartı tanınmadı diye darbedildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...