02 Eylül 2018 12:12
Son Güncellenme Tarihi: 02 Eylül 2018 15:07

Bakırköy'de 1 Eylül mitingi: Halk demokrasisi ve barış için mücadeleye

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda miting gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda miting yaptı. Mitingde yapılan konuşmalarda ve taşınan pankartlarda demokrasi ve barış vurgusu bir kez daha yapıldı. 

“Barıştan, demokrasiden, özgürlükten vazgeçilemez” sloganıyla düzenlenen miting öncesi İncirli Caddesi üzerinde Dikilitaş’ta toplanan kortejler, Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. 

Miting öncesi gelenlere kontrol noktalarında üst araması yapıldı. Polis tarafından pankart ve flamalar tek tek incelendikten ve fotoğrafı çekildikten sonra alana sokulmasına izin verildi.

Mitinge DİSK, KESK, TTB,  İHD, HDK,  HDP, EMEP, EHP, ESP, Halkevleri, TİP, Yaşam Ağacı Derneği, Koçgiri KDD, KAY-DER, SYKP, Yeşil Sol Gelecek, SODAP, Yeşil Sol Parti, Mücadele Birliği ve Barış Anneleri katıldı. 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli  ile HDP milletvekilleri, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın da katıldığı mitingde alanında İran’da salı günü asılacak Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin fotoğrafları da taşındı. Miting alanında “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Savaşa değil, eğitime bütçe” sloganları atıldı. Ayrıca döviz kurundaki artışla birlikte, emekçilere yıkılmak istenen faturaya karşı taleplerde mitingde öne çıktı. 


BİREYSEL SİLAHLANMAYA KARŞI İMZA KAMPANYASI

17 yaşında kadın cinayetine kurban giden Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, mitingde bireysel silahlanmaya karşı başlattığı imza kampanyası için stant açtı. Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri de yürüyüş kortejlerinde yerini aldı. Barış Anneleri kortejde “Savaşa geçit vermeyeceğiz” pankartını taşırken, Cumartesi Anneleri ile bütünleşen “Beni bul anne” şarkısı da yürüyüş korteji boyunca ses araçlarından yüksek sesle çalındı.

‘BARIŞ İÇİN ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Ortak basın metnin Türkçesini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Kürtçesini ise DBP İstanbul İl Yöneticisi Bilal Basutçu okudu. Ortak açıklamada, hükümetin “en büyük bütçesini 40,4 milyar TL olarak savaşa” ayrıldığında çekildi. Bununla ekonomik krizin giderek ağırlaşacağına vurgu yapılırken, işçilere ve emekçilere, “savaşlara karşı barışı kazanmak için seslerini, güçlerini birleştirme” çağrısı yapıldı. 

Cumartesi Annelerinden Hanım Tosun ile Barış Annelerinden Bedia Gökgöz  konuşma yaptılar. Konuşmalarda, barış talebinden asla geri adım atılmayacağı vurgu öne çıktı. Suruç Aileleri adına konuşan Murat Budak,“Bizleri katlederek barışa olan umutlarımızı yok edeceğini sanan katiller yine yanıldılar” dedi. 10 Ekim Ankara Katliamı’nda oğlu Korkmaz Tedik’i kaybeden Erdoğan Tedik, katliam gününde yaşananları hatırlatarak, “Umutsuzluğa karamsarlığa yenik düşmeyeceğiz. Adaletin herkese geldiği günler gelene kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu. Gezi Platformu’dan Volkan Kesen Bilici, “Düşmanlarımızın ortak noktası eşitliğe barışa düşman. Düşmanlarımızın inadına bu topraklara mutlaka barış, kardeşlik gelecek” dedi

Konuşmaların ardından BEKSAV bünyesinde faaliyet yürüten Grup Vardiya, Kürtçe ve Türkçe ezgilerini seslendirdi. Ardından AKP’li Zeytinburnu Belediyesi’nde işten atılan ve işine dönmek için direnen Kenan Gündördü, “KHK’lerle muhalifleri susturmaya çalışanlara sesleniyoruz. Sizden korkmuyoruz. Size diz çökmeyeceğiz” dedi. 

HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr.Onur Hamzaoğlu, “Barışa halklar sahip çıkacak. Çünkü, halklar barışa sahip çıkacak. Barış, bilgisayar oyunu değildir. Barış bizim çabamızla geçecek. Tek bir gün savaş olmasa da dünya bakın neler olacak?​” diye sordu. Sınırların halkları birbirinden ayırdığını belirten Hamzaoğlu, Suriye savaşına biran önce son verilmesi gerektiğini belirtti. Hamzaoğlu, “Toplumsal barış için de mücadele bizlerin bir görevidir. Barış emek istiyor. Cumartesi Anneleri’ne, Barış Anneleri’ne verilen sözler söylemeden tutulmadan bu topraklara barış gelmeyecek. Kadınlarımız barışı doğuracak” ifadelerine kullandı.  

‘TECRİT SAVAŞ POLİTİKASIDIR’

HDP Eş Genel Bakanı Sezai Temelli barış mücadelesinin önemi vurgular yaptı.  Temelli, Cumartesi Anneleri ve  Barış Annelerinin mücadelesini selamdı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride değinene Temelli, şunları söyledi: “Bu savaşı sonlandırmak, birilerinden barış dilenerek değil, ancak bizim direnişimizle ve kararlı yürüyüşümüzle mümkündür. O yüzden bu tek adam rejimine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu savaşa son vermek, bu talana son vermek için bugün yan yana gelen emekçiler, kadınlar, Kürt halkı, Türk halkı bu  ülkede mağdur edilmiş herkes, hepimiz bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu savaş tecritle başladı. Bu yıkım tecritle başladı. Bu savaş tecridin son bulmasıyla bitecek. Bu tecride son verdiğimiz gün bu savaşa da son vereceğiz. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir savaş politikasıdır.”

Cezaevlerindeki hasta mahpusların durumuna değinen Temelli, “Koçer Özdal ellerinde kelepçe ile öldü. Bugün Türkiye cezaevleri, zulüm ve şiddet evleri olmuş. 1000’den fazla hasta tutsak var. 350’den fazlası ölüme yatmış. Bu iktidar adeta hasta tutsaklar üzerinden intikam alıyor. İşte bu zulme karşı, bu insanların sağlığına kavuşabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmak da bizim boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı. Miting, Bajar’ın sahne almasıyla sona erdi. (İstanbulEVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Germiyan'daki taş ocağına iptal kararlarına rağmen yeniden ÇED süreci!

SONRAKİ HABER

Hak savunucuları: Yasaklar acılarımızı daha da büyütüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...