02 Eylül 2018 12:01

İzlanda Hava Yolları, faaliyetlerini yurt dışına kaydırıyor

İzlanda Hava Yolları (Icelandair), ekonomik kriz gerekçesiyle İzlanda'daki çalışanlarını azaltacağını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Ekonomik kriz içindeki Icelandair (İzlanda Hava Yolları), İzlanda'daki çalışanlarını azaltıp Estonya ve Filipinler'de personel işe alacağını açıkladı. İşten atılmalardan kaç kişinin etkileneceği konusunda ise herhangi bir açıklama yapmadı.

İcelandair'in geçtiğimiz çarşamba günü kâr uyarısında bulunmasıyla şirketin borsadaki hisse senetleri % 17,26 oranında değer kaybetti. Hatalı bir dizi karar aldığını kabul eden şirketin Genel Müdürü Björgolfur Johannsson, sorumluluğu üstlendiğini belirterek istifa etti. Yerine geçici olarak şirketin Ekonomi Müdürü atandı.

Havacılık sektöründe keskinleşen rekabet, artan benzin fiyatları ve uçaklardaki doluluk oranlarının azalması Icelandair'i büyük bir ekonomik krize sürükledi. Şirket, 2018'in ilk altı ayında 6,3 milyar kron zarar etti. Şirketin borsa değeri son bir yıl içinde büyük bir değer kaybetti. 2016 Nisan'ında 189 milyar kron olan şirketin borsa değeri çarşamba günü  34 milyar krona düştü. Bir gün içinde şirketin hisse senetleri % 17,26 oranında değer kaybederek 7 krona geriledi.

Havacılık sektörünün en büyük şirketi konumundaki Icelandair, İzlanda için oldukça önemli. Şirket, İzlanda emeklilik fonlarının en büyük sahibi. Şirketin iflas etmesi durumunda binlerce çalışan işsiz kalacağı gibi ülkenin en büyük emeklilik fonları milyarlarca kron kaybedecek.

Ülkenin ikinci büyük havacılık şirketi Wow Air de, tıpkı Icelandair gibi ekonomik kriz içerisinde. Wow Air, İflastan kurtulmak için milyonlarca kron desteğe ihtiyacı olduğunu açıkladı. Turizm, balıkçılıkla birlikte İzlanda'nın en büyük gelir kaynağı. Ülkeye ziyarete gelen her 5 turisten biri bu iki şirkete ait uçaklarla seyahat ediyor.

Daha önceleri hükümet, her iki şirket için herhangi bir sorumluluk üstlenmeyeceğini açıklamıştı. Ancak son gelişmelerden sonra Hükümetin istişare grubu, İcelandair ve Wow Air yetkilileriyle bir toplantı yapacağını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Süs havuzunda, fıskiyeden fışkıran suya karate yaptı

SONRAKİ HABER

Germiyan'daki taş ocağına iptal kararlarına rağmen yeniden ÇED süreci!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa