02 Eylül 2018 11:04

Almanya'nın Essen kentinde 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Almanya'nın Essen kentinde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi, ırkçı politikalar ve militarizm protesto edildi.

Fotoğraf: Hıdır Güyildar/EVRENSEL

Paylaş

Hıdır GÜYILDAR
Essen

1 Eylül Dünya Barış Günü, Essen’de çeşitli etkinliklerle kutlandı

İlk etkinlik 31 Ağustos Cuma günü Alman Sendikalar Birliği (DGB) binasında yapıldı. DGB Essen/Mülheim/Oberhausen Bölge Başkanlığı, sendika binasında bir toplantı düzenledi. Toplantıda, DGB-Essen/Mülheim/Oberhaus Bölge Başkanı Dieter Hillebrand, Essen Barış Forumu adına Bernhard Trautvetter, DGB Gençlik adına Lucas Rose birer konuşma yaptı. Ardından DGB Gençliğin Dachau Toplama Kampı’na yaptığı geziyle ilgili kısa bir film gösterildi ve Nazi vahşeti hatırlatıldı.

Etkinliğin en son bölümünde ise Köprü adlı farklı uluslardan ve çoğu Almanya’ya yeni gelen gençlerden oluşan koro sahneye çıktı. Koro Arapça, Kürtçe, Almanca olarak barış ve özgürlük ezgilerini seslendirdi.

1 Eylül Cumartesi günü Essen Barış Forumu, Viehoferplatz’da yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Barış Forumu, DKP, Sol Parti ve DiDF-Essen üyeleri katıldı. Müzik programının yanı sıra kitleye Barış İnisiyatifi adına Bernhard Trautvetter hitap etti.

Essen’de bu yılki Barış eylemleri, her yıl Essen’de yapılan müzik festivaline denk geldi ve festivalin gölgesinde kaldı. Kentin her tarafına büyük sahneler ve çadırlar kurulduğu için izin verilen eylem alanı uygun değildi ve kalabalıktan dolayı eylem alanına zamanında ulaşamayanlar oldu.

Essen’de müzik festivali Essen Orijinal ile birlikte aynı zamanda NRW Eyaleti’nin kuruluşunun 72. yılı kutlaması vardı. Berlinerplatz’da polis ve NRW Komando grubunun gösteri ve standları vardı. Essenli antifaşistler, militarizm propagandası yapılmasını protesto ettiler. DKP ve Essen Barış Forumu üyeleri, askeri standların yanında ve önünde militarizm karşıtı pankartlar açarak protesto gösterisi yaptı. Bu protesto eylemine Pax Christi (Uluslararası Katolik Barış Hareketi) de katılarak militarizmi protesto etti. Saat 14:00’de MLPD ve NavDem’in katıldığı bir gösteri yapıldı. Bütün gösterilerde savaşlar ve silahlanma, emperyalist saldırganlık protesto edilerek "bir daha ne savaş, ne faşizm" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Zaharçenko suikastıyla bir taşla üç kuş birden

SONRAKİ HABER

1 yıldır bitmeyen 1,5 kilometrelik yol, isyan ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...