02 Eylül 2018 06:13

Chemnitz’de binlerce kişi Neonazilere karşı yürüdü

Almanya’nın Chemnitz kentinde, binlerce kişi ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı yürüdü.

Almanya'da ülke çapında ırkçılığa karşı eylemler yapılıyor. | Fotoğraf: Sinan Özbolat/EVRENSEL

Paylaş

Geçen hafta sonundan bu yana Neonazilerin gösterilerine sahne olan Almanya’nın Chemnitz kentinde, binlerce kişi ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı yürüdü. Sabah erken saatlerinden itibaren kentte yoğun güvenlik önlemleri alan polis, ırkçı gösterileri ise yasaklamadı.

26 Ağustos günü Chemnitz’de Daniel H. adındaki bir kişinin Irak’tan gelen bir sığınmacı tarafından öldürülmesinden sonra başlayan ırkçı gösteriler cumartesi de devam etti. Almanya için Alternatif (AfD) adlı ırkçı parti ile yerel Neonazi örgütleri tarafından çağrısı yapılan sessiz yürüyüşe göre değişik kaynaklara göre 4 bin 500 kişi katıldı. Tanınmış ırkçı poltikacıların boy gösterdiği yürüyüşte Alman bayraklarının yanı sıra, yabancı düşmanı dövizler taşındı. Karl Marx Anıtı önünde eylem yapan ırkçı “Pro Chemnitz” adlı örgüt de eylemde yer aldı.

Irkçıların karşı gösteri yapan antifaşsitlere saldırmak istemesi üzerine yer yer gerilimli anlar yaşandı. Tazyikli su sıkan polis daha sonra AfD tarafından yapılan gösteriyi durdurdu. Eylemler dolayısıyla bir çok kentten polis Chemnitz’e getirildi.

Eylem sırasında çekim yapan kamu televizyonu MDR ekibine ırkçılar saldırdı. Bunun üzerine polis saldırılanlar hakkında soruşturma başlattı.

KARŞI GÖSTERİYE 5 BİN KİŞİ KATILDI

Kentte ırkçıların gösteri yapmasına sessiz kalmayan antifaşist güçler ise aynı saatlerde bir miting düzenledi. Sendikalar, siyasi partiler ve antifaşist örgütler tarafından çağrısı yapılan ve Johannis Kilisesi önünde gerçekleşen mitinge 5 binden fazla insan katıldı. Eyleme değişik partilerden çok sayıda milletvekili de katılarak destek verdi. Belediye Başkanı Barbara Ludwig yaptığı konuşmada, “Saksonya ve Chemnitz bugün ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına açıkça yanıt veriyor. Suçlularla ancak hukuk devleti kuralları çerçevesinde mücadele edilebilir.” dedi.

Aynı gün ayrıca Frankfurt’ya da binlerce kişi “Sağa karşı rock” adı altında bir araya gerek ırkçılığa karşı mesajlar verdi. (Köln/EVRENSEL)

{{360219}}

ÖNCEKİ HABER

Yeni havalimanının ulaşım ihalesi sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan kamyonet ile minibüs çarpıştı, 8 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...