01 Eylül 2018 17:26

Gürses: Barış, iktidarların alerjisinin olduğu bir kavramdır

Karikatüristler Kemal Gökhan Gürses ve Ohannes Şaşkal’ın birlikte düzenledikleri ‘Barış Barış, Beş Karış’ sergisi Dünya Barış Günü'nde açıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Baykal SAĞLAM
Çanakkale

İki ünlü karikatürist Kemal Gökhan Gürses ve Ohannes Şaşkal’ın birlikte düzenledikleri ‘Barış Barış, Beş Karış’ karikatür sergisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçı Evi’nde açıldı. Karikatürist Kemal Gökhan Gürses “Barış, iktidarların her zaman alerji duyduğu bir kavramdır” dedi.

1939 tarihinde Nazi orduları, Polonya’ya saldırarak ikinci dünya savaşının başlamasına ve bu süreçte milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuşlardı. Birleşmiş Milletler, 21 Eylül'ün ‘Barış Günü’ olarak kutlanmasına karar verdi. Türkiye’de ise Barış Günü, savaşın başladığı 1 Eylül tarihinde kutlanıyor.

Çanakkale Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı.

İki ünlü karikatürist Kemal Gökhan Gürses ve Ohannes Şaşkal’ın birlikte düzenledikleri ‘Barış Barış, Beş Karış’ karikatür sergisi, Cumartesi günü açıldı. 15 Eylül’e kadar açık kalacak sergi açılışına Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Sergi açılış konuşmasını Ragıp İncesağır yaptı.

'BARIŞ, HAYATI VE HAYATIN COŞKUSUNU KUTSAR'

Ohannes Şaşkal, sergiye katılamazken sergiye ilişkin mesajını Kemal Gökhan Gürses okudu. Şaşkal’ın mesajı şöyle:

“Aranızda olamadığım için çok üzgünüm. Selam ve sevgilerimi sunuyorum. Sadece barış istiyoruz, buna kuvvetle ihtiyacımız var. Barış, şimdi için değil, her an için gerekli. Evrensel, demokratik değerlerle vücut bulan ve hayatiye kazanandır barış. ‘Barış’ demekle esenlik ve huzur, demek istiyoruz. Barış istemekle, hak, hukuk, adalet, eşitlik, kardeşlik, dayanışma ve güç birliği istiyoruz. Yani, insan olduğumuzu hissetmek istiyoruz. Nihayetinde tıkır, tıkır işleyen bir demokrasi istiyoruz. Boşuna sadece barış istemiyoruz. Barış, hayatı, hayatın coşkusunu kutsar ve barış, bütün demokrasi bileşenlerinin güvencesidir. İyi seyirler dilerim”

'BARIŞ HİÇBİR ZAMAN BU ÜLKENİN İKTİDARLARI TARAFINDAN HOŞ KARŞILANMADI'

Kemal Gökhan Gürses ise açıklamasında “Barış, bizim uğruna mücadele ettiğimiz bir kavramdır. Ben 55 yaşındayım ve 12 Eylül sonrasını hatırlıyorum. O günler bizim gençlik günlerimiz ve o günlerden benim hatırımdan çıkmayan bir dava var, ‘Barış Derneği’ davası. Barış, siz ne kadar barışçıl taleplerde bulunursanız bulunun, iktidarların her zaman alerji duyduğu bir kavramdır. Çünkü barış isteyenleri başka şeyler de isteyecekler, özgürlük isteyecek, gerçek demokrasiyi isteyecek, kendilerine iyi bir hayat isteyecek, çocukları için iyi bir hayat isteyecek ve bu talepler beklide bizim kaderimiz ama bu değiştireceğimizi umduğum bir kader. Barış, hiçbir zaman bu ülke yönetimleri tarafından hoş karşılanmadı. ‘Barış Derneği’ davası 12 Eylül darbesinden sonra en az üç yıl kadar devam etti. O insanlar, yine öğretim üyeleriydi, ülkenin önemli aydınlarıydı” ifadelerini kullandı.

'İNSANLAR GÜVEN İÇERİSİNDE YAŞAYABİLSİNLER DİYE BARIŞ İSTİYORUZ'

Sergi açılışında yaptığı konuşmada Cumartesi Anneleri’ne de değinen Karikatürist Gürses “Ben, her cumartesi günü, Cumartesi Annelerinin acısını paylaşmak için onlarla olmaya çalışıyorum. Cumartesi Anneleri, orada ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarıyla oturma eylemi yapıyorlar, orada alkış olmaz, slogan atılmaz. Onlar, kaybettikleri yakınlarının akıbetini sorarlar ve yakınlarının faili meçhule gitmesine yol açan kişilerin cezalandırılması için talepte bulunurlar. Ve bu talebi de olayın nasıl gerçekleştiğini anlatarak dile getiriler. Geçen hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda Cumartesi Anneleri’ne yönelik yapılan müdahaleyi gördüm, üzerimize nasıl biber gazı atıldığına şahit oldum. Buraya da oldukça hüzünlü, oldukça endişeli olarak geldim. Çünkü her Cumartesi olduğu gibi bugün de bir eylem yapmak istiyorlardı. Bu, yine bir barış eylemiydi. Eylemlerinin 701’inci haftasında yine izin verilmedi. Biz de zaten bu yüzden barış istiyoruz. İnsanlar, güven içerisinde yaşayabilsinler, çocukları gözaltına alınmasın, hangi suçtan olursa olsun adil bir yargılama yaşansın ortadan kalksın diye barış istiyoruz. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Karikatürler, bizim taleplerimizin yanında belki çok güçlü silah konumunda değiller ama bizim elimizden bu geliyor. Geldiğiniz içi hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

'KARİKATÜR, HOŞGÖRÜYÜ ESAS ALAN BİR SANAT DALI'

Sergi açılışında konuşma yapan Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan ise “Çizgilerle barış, dünya barış gününde anlamlı bir etkinlik. Bu serginin iki üstat tarafından gerçekleştirilmiş olması bizim için büyük bir mutluluk. Karikatür, barışın en önemli bileşenlerinden biri olan hoşgörüyü esas alan bir sanat dalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP liderinin oğlu Kerem Kılıçdaroğlu evlendi

SONRAKİ HABER

Yönetmen Aram Gülyüz yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...