01 Eylül 2018 14:04

KODA'da barış mücadelesi konuşuldu

'Barış' dedikleri için ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu KODA ve Kocaeli Demokrasi Girişimi, Dünya Barış Günü kapsamında etkinlik düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli’de, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisinin (KODA) ortak düzenlediği ‘Barış mücadelesini konuşuyoruz’ başlıklı etkinlikte barış savunucuları bir araya geldi.

Etkinliğe konuşmacısı olarak Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen ve HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu katıldı.

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, yaptığı açılış konuşmasında Nazi Almanyasının 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olarak ilan edildiğini belirterek “SSCB ve Varşova Paktı’nın dağılmasının ardından dünyada 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlayan ülke Türkiye ve KKTC’dir. Türkiye’de ise Kocaeli, barışı savunmanın bedelleri ile karşı karşıya kalmış ve bu bedelleri ödemiş bir şehirdir. Toplum için, halk için bilim üreten hocalarımızın barışı savundukları için  ihraç edilmiştir. Eğer bizler barışı savunmak istiyorsak, bu baskı ve kaos ortamını kaldırmak istiyorsak ve barışı getirmek istiyorsak ‘bölgede ve dünyada barış’ diyorsak bunun için mücadele etmeye devam etmeliyiz” dedi.

Prof. Dr Onur Hamzaoğlu ise konuşmasına Cumartesi Anneleri’ne yönelik baskı ve saldırıları kınayarak başladı. Birleşmiş Milletler'in çan çalmaktan öte gitmediğine değinen Hamzaoğlu, Türkiye ve KKTC’de 1 Eylül’ü kutlayanlar olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Barış mücadelesini iki temel unsur üzerinden ele almamız gerekiyor. Birincisi silah kullanımını engellemekken diğeri de toplumsal ve kişisel haklar ile barış mücadelesini sürdürmek ve genişletmektir.”

Hamzaoğlu konuşmasını savaşların insanlık tarihi boyunca yarattığı tahribat ve zararların sayısal veriler vererek tamamladı. 

Etkinlik soru cevap ile devam etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İskandinav ülkelerinde sünnetin yasaklanması tartışılıyor

SONRAKİ HABER

CHP liderinin oğlu Kerem Kılıçdaroğlu evlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...