01 Eylül 2018 23:12

Bucalı esnaf: Holdinglere destek, bize vergi

İzmir Buca’da küçük esnaf, ekonomideki kötü gidişatın yıkıcı etkilerine karşı ayakta durmak için direniyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir’in en büyük ilçelerinden Buca’da işçi ve emekçilerden sonra ekonomideki kötü gidişattan en çok etkilenen küçük esnafla konuştuk. Görüştüğümüz esnafların büyük çoğunluğu gidişatın gerçek nedeninin AKP’nin ekonomi politikasının bir sonucu olduğunu, kurtuluşunda bu siyasi iktidardan kurtulmakla olacağını ifade ederken, AKP yanlısı esnaf da kurdaki artışın nedeninin ‘Türkiye’nin büyümesini istemeyen dış güçler’ olduğunu düşünüyor. Ancak tüm esnaflar her gün yapılan zamlardan ve vergilerden rahatsız ve ayakta kalmak için direndiklerini ifade ediyorlar.

‘HİÇBİR BİRİKİMİM YOK, BAĞ-KUR’UMU ÖDEYEMİYORUM’

İnönü Mahallesinde market işleticisi Celal Erdem, krizin asıl etkisinin birkaç ay sonra ortaya çıkacağını, en çok da ücretle çalışanların etkileneceğini ifade ederek, “11 yıllık marketçiyim şu ana kadar hiçbir birikimim yok. Bağ-Kur’umu ödeyemiyorum, sağlıktan yararlanamıyorum. Elektrik ve kirayı karşılamakta zorlanıyorum. Zaten esnafın durumu iyi değildi, birçok işyeri kapanmıştı bu krizle birlikte daha da kapanır” dedi.

Her gün birçok ürüne zam geldiğini, halkın alım gücünün gün geçtikçe düşmesi sonucunda veresiye defterinin kabardığını dile getiren Erdem, “Yirmi gün önce 26 liraya sattığım 4.5 litrelik yağı şu an ben 32.75 liraya alıyorum. Yani sattığımız ürünü önceki fiyattan alıp rafa koyamıyoruz” diyor. Krizin nedeninin ABD’li rahip olmadığını, “Asıl neden Türkiye’nin kendi kendine yetmemesi ve ekonominin dışa bağımlı olmasıdır” diyen Erdem çözüm için şu öneride bulunuyor: “Hep büyük sermayeye, patronlara destek veriliyor oysa hayvancılık, tarım ve küçük esnaf desteklenmeli.”

Bir başka marketçi Abdullah, Kuruçeşme’de 14 yıllık esnaf olduğunu hiç bu dönem kadar zorlanmadıklarını belirterek, “Mevsimsel olarak işlerin durduğu oluyordu ama hiç böyle kesildiği olmadı. Biz sürekli eksiye çalışıyoruz. Depoyu bırak, rafa ürün alamıyoruz. Bu krizden küçük esnafın kurtulması çok zor” diyor.

‘KRİZ YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYORLAR’

Çamlıkule Mahallesinde Fırın işleten Faruk bey, bir ay önce unun torbasının 72 lira iken bugün 100 lira olduğunu ama ekmeğin fiyatının aynı kaldığını, her şeye her gün zam geldiğini belirterek şöyle devam etti: “Ülke komple batağa gidiyor. Hükümet zenginlere, holdinglere destek veriyor. Biz küçük esnafa hep vergi geliyor. Batağa doğru gidiyoruz. Kriz yokmuş gibi yapıyorlar.”

Krizden AKP’ye oy verenlerde dahil tüm toplumun etkilendiğini belirten Faruk, “Hükümet her gün çuvalla yalan söylüyor. Ülkenin sonu çok karanlık görünüyor. Bizim bir olup bu düzene ‘dur’ dememiz gerek” dedi.

Forbes Çarşısında giyim mağazası işleten 25 yıllık esnaf Mukaddes Tabaru da şöyle konuştu: “2004, 2008’den bu yana hep kriz var. ‘Vatan yahut Silistre’ ile Müslümanlıkla, Kuran’la işi götürüyorlar. Şu an için bir çözüm görülmüyor.”

‘TÜRKİYE’NİN İPLERİNİ SIKIYORLAR’

Enhoşlar’da unlu mamuller işletmecisi 16 yıllık esnaf Yusuf Bozdemir ise, “Şu anda düşük gelirliler bundan zarar görecek. Tüketim azaltılacak. İnsanların ücretlerinin de piyasaya yapılan zam oranında artmalı. Örneğin asgari ücret 2000 lira olursa biz de rahat ticaret yaparız” diye konuştu. Bozdemir, yaşanan krizin nedeninin dış güçler olduğunu ve bazı fırsatçıların da çıkar sağlamak için zam yaptıklarını düşünüyor.

‘ZENGİNLER ZENGİN KALIR’

“İşlerimiz daha önce çok iyiydi birkaç aydır piyasa oldukça durgun. 3 yıllık esnaf Çiğdem Tosun ise “Krizin asıl etkileri birkaç ay içinde görülecek. Bu cadde de birçok işyeri ya kapandı ya da devretmeye çalışıyor. Çayın bardağı bir liradan veriyoruz ama kurtarmıyor. Aldığımız tüm ürünler zamlı geliyor, bense sattığıma zam yapamıyorum. Burada insanlar inşaatlarda çalışıyor, kriz yüzünden paralarını alamıyorlar. Zaten müşteri oldukça azaldı zam yapsam dükkânı kapatıp gitmem gerek. Dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Krizin sebebi hükümetin kötü politikalarıdır. En başta o saray zarar. Milletvekilleri, bakanlar en lüks araçlara biniyorlar. Küçük esnafı korumak için hiçbir şey yapmıyorlar. Krizden asıl etkilenecek olan halkla küçük esnaf olan bizleriz. Hükümetler değişse de hep zenginin çıkarını düşünüyorlar. Yani kriz de olsa zenginler zengin kalır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

KESK: Dersim'deki orman yangınına müdahale etmemek suçtur

SONRAKİ HABER

Uyuz Gölü'ndeki balık ölümleri tedirginlik yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...