01 Eylül 2018 10:50

351 yıldır tarçın ve karanfil kokan çarşı: Mısır Çarşısı

Eminönü'nde, Yeni Cami'ye gelir getirmesi amacıyla 1667'de yapımı tamamlanan Mısır Çarşısı, 351 yıldır ilgi görüyor.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Hanife SEVİNÇ

Mimarisi ve kemer taşlarına sinen tarçın ve karanfil kokusuyla büyüleyen 351 yıllık Mısır Çarşısı, tarihi boyunca her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, çeşit çeşit otların ve yüzlerce tür baharatın buluştuğu adeta dev bir pazarı andırıyor.

İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından olan Mısır Çarşısı, Yeni Cami’ye gelir getirmek amacıyla III. Murat’ın annesi Safiye Sultan tarafından 1597’de yaptırılmaya başlandı. Sultan IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından 1667’de inşaatı tamamlattırılan çarşı, Doğu ve Batı arasında köprü vazifesi görerek İpekyolu ticaretinin İstanbul’daki en önemli ayağı oldu.

Baharatları, bitkisel drogları ve esansları ile ünü dünyaya yayılan Mısır Çarşısı, uzun yıllar “Osmanlı İmparatorluğu’nun eczanesi” görevini de gördü. Padişah fermanıyla kahve, kalay ve baharat satışı için imtiyaz verilen çarşı, kemer taşlarına sinen tarçın ve karanfilin büyülü kokusuyla hala ilgi çekmeye devam ediyor.

İnsana huzur veren mimari yapısı ve kemerlerinin yüksekliğiyle ünlü olan Mısır Çarşısı’nın, 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından yapılan restorasyonun ardından 2013’te başlayan son restorasyonu da bu yıl tamamlandı.

Aktarlarıyla meşhur çarşıda, halen doğal ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğe uygun ürünler satılıyor. 1969’dan itibaren de çarşıda, kuyumcular ile kuru yemiş ve şarküteri ürünlerinin yer aldığı iş yerleri açıldı.  Tarihi boyunca her derde deva olan kurutulmuş bitkilerin, çeşit çeşit otların ve yüzlerce tür baharatın buluştuğu dev bir pazar olan çarşıdan, hediyelik eşya, mefruşat, antika ve çeyiz ürünlerinin yanı sıra lokum, baklava, kuru yemiş ve şekerleme de almak mümkün.

L şeklindeki mimarisi ve 6 kapısı olan çarşıda 50-60 yıllık esnaf yer alırken, dükkanlar genelde dededen babaya ve oğla geçiyor. (İstanbul/AA)

 

ÖNCEKİ HABER

Hotiç konkordato ilan etti: 'TL'deki aşırı değer kaybı nedeniyle…'

SONRAKİ HABER

Dursun Çiçek yerel seçimde ‘parti dışından’ adaylara kapı açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...