31 Ağustos 2018 18:41
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2018 07:47

DNR Başkanı Zaharçenko, bombalı saldırı sonucu öldü

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Devlet Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Donetsk şehir merkezinde yaşanan patlama sonucu hayatını kaybetti.

Aleksandr Zaharçenko (Fotoğraf: Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin 42 yaşındaki lideri Aleksandr Zaharçenko, Donetsk merkezindeki bir kafede meydana gelen patlamada hayatını kaybetti. Bölgede olağanüstü hal ilan edilip sınırlar kapatılırken bazı zanlılar gözaltına alındı.

Sputnik'in haberine göre Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) güvenlik güçlerinde bir kaynak, "DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Separ kafesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti. Gelir ve Vergiler Bakanı Aleksandr Timofeyev de yaralandı" dedi.

Suikastın ardından olağanüstü hal ilan edilerek Ukrayna ve Rusya sınırları kapatıldı. Güvenlik güçlerinin teyakkuza geçmelerinin ardından suikast zanlılarının yakalandığı haberi geldi. Zaharçenko'nun danışmanlarından Aleksandr Kazakov, bir operasyonun sonucunda zanlıların yakalandığına dair açıklama yaptı.

RIA Novosti’nin Donetsk muhabiri ise şehirde durumun sakin olduğunu aktardı.

PUTİN’DEN TAZİYE MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Aleksandr Zaharçenko’nun ölümü nedeniyle taziye mesajlarını iletti. Putin’in açıklaması şu şekilde:
“Aleksandr Zaharçenko’nun trajik ölümü nedeniyle en derin taziye mesajlarımı kabul edin. Zaharçenko’nun ailesine ve yakınlarına, tüm Donbass sakinlerine baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Rusya her zaman sizinle olacak.”

ZAHAROVA: DONBASS’DAKİ BARIŞ SÜRECİ ÜZERİNDE SORU İŞARETİ BIRAKIYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova, Zaharçenko’nun öldürülmesinin Donbass’daki barış süreci üzerinde soru işareti bıraktığını söyledi.

Zaharova Rossiya 24 TV kanalına yaptığı açıklamada, “Yaşananlar dünya toplumunu tabii ki şoka uğrattı, çünkü herkes Minsk anlaşmalarının alternatifinin olmadığını çok iyi biliyordu. Bugün yaşananlar tüm süreç üzerine büyük bir soru işareti bırakıyor” dedi.

Zaharova, şu anda operatif ve objektif bir soruşturma düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Yakın zamanda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kendi değerlendirmesini yapacaktır” dedi.

KOSAÇEV: MİNSK SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Aleksandr Zaharçenko’nun ölümünün Minsk sürecini olumsuz etkileyecek “korkunç bir haber” olduğunu söyledi. Kosaçev yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Bu, Minsk anlaşmalarının gerçekleşme süreci açısından korkunç bir haber. Bu durumda suç hatta terör suçu işlendiği zaman aceleci sonuçlara vararak soruşturma sürecine engel olmamak gerekir. Bunu yapanların Donbass’da barış ve siyasi barış sürecini istemediği ortada. İyi bir insan olarak bildiğim Zaharçenko’ya, en iyi sözlerimi iletmeden duramam. Kendi yaşamını kendisi için yaşamadı, yaşamını vatandaşlarının özgürlüğü ve güvenliğine adadı. Bu terör saldırısının bahanesi olamaz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Barış Günü’ne Çanakkale’den bir selam: Barış Barış Beş Karış

SONRAKİ HABER

ABD, Filistinli mültecilere yardımı durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...