31 Ağustos 2018 16:39

AB'den ABD’ye 'ticaret' cevabı: Karşılık veririz

AB: Kimsenin AB’nin ticaret politikalarını belirlemesine izin vermeyiz. O zaman biz de aynısı yaparız.

Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

Meksika ile istediği ticaret anlaşmasını imzalayan ABD, Avrupa ile gümrük vergileri üzerinden ‘savaş’ı sürdürüyor. ABD Başkanı Trump Bloomberg’e verdiği röportajda AB’nin otomobile gümrük vergisi sıfırlanması önerisini reddederek AB ticaret politikaları hakkında “AB en az Çin kadar kötü. Sadece daha küçük” dedi. Bunun üzerinde açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin buna aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi.

ATEŞKES KISA MI SÜRECEK?

BBC’nin haberine göre, Alman televizyonu ZDF’ye konuşan Juncker, kimsenin AB’nin ticaret politikalarını belirlemesine izin vermeyeceklerini söyleyerek “O zaman biz de aynısı yaparız” dedi.

Juncker ABD Başkanı ile Temmuz ayında varılan otomobile ek gümrük vergisi getirmeme konusunda “ateşkes anlaşmasının” sürmesini arzuladıklarını ancak ABD karar değiştirirse AB’nin de kendi vergilerini getireceğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Juncker’in Trump’ı Beyaz Saray’da ziyaret ettiği görüşmede sanayi ürünlerinde vergilerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak görüşmede otomotiv sektörüyle ilgili bir karar alınmamıştı.

Juncker ve Trump görüşmede ABD ile AB arasındaki müzakereler sürerken karşılıklı ek gümrük vergisi getirilmemesi konusunda da uzlaşı sağlandığını açıklamışlardı. 

DTÖ’DEN ÇEKİLME TEHDİDİ

Öte yandan Trump, aynı röportajda ülkesine yönelik yaklaşımını değiştirmediği takdirde Dünya Ticaret Örgütü’nden (WTO) çekileceği tehdidinde bulunmuştu. Trump, “Kendilerine çekidüzen vermezlerse WTO’dan çekilirim” dedi. Trump, WTO’yu ülkesine adaletsiz davranmakla suçluyordu. Serbest ticareti destekleyen WTO, Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına gümrük vergisi koyma kararını şiddetle eleştirmişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Yurttaki öğrencinin dövüldükten sonra ölmesiyle ilgili 3 tutuklama

SONRAKİ HABER

Denizli: Tekstilin başkenti sendikasızlığın kenti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...